Να διεκδικήσουν με πιεστικό τρόπο τις γερμανικές αποζημιώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ με τρόπο, που να μην συνδέει την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό, ζητά από τους Υπουργούς, Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο Εξωτερικών Σταύρο Δήμα Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Για τις καταστροφές αυτές η «Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων» το 1947, αναγνώρισε μια μελλοντική απαίτηση για αποζημιώσεις – επανορθώσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938.
Τον Απρίλη του 1941 συνεχίζει ο βουλευτής, οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατάσχεσαν τις ράβδους χρυσού και τις χρυσές λίρες από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχρέωσαν, την κατοχική κυβέρνηση να καταβάλει το ποσό του 1,5 δισ. δραχμών το μήνα ως έξοδα κατοχής σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1907 και επιπλέον, να δεχθεί αναγκαστικά δανειακή συμφωνία, που υπογράφηκε στις 14.3.1942, από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, για την κάλυψη των εξόδων της στρατιάς του Ρόμελ στην Αφρική.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής η γερμανική πλευρά κατέβαλε δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου, ενώ η μετέπειτα διακοπή της εξόφλησης κατέστησε το δάνειο σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Η Ιταλική πλευρά αναγνώρισε και εξόφλησε μετά από διακανονισμό με την Ελλάδα, την οφειλή της, με την παράλληλη καταβολή και των πολεμικών επανορθώσεων.
Στις 14.11.1995 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου υπενθυμίζει ο κ. Βαλυράκης, η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση, ζητούσε από τη Γερμανία την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο χωρών για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού δανείου, αίτημα το οποίο απέρριψε η Γερμανική Κυβέρνηση.
Τέλος με εκπεφρασμένη τη δήλωση αποδοχής το Δεκέμβρη 2010, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι διεκδικήσεις μας σε σχέση με τα παραπάνω ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους), από τα οποία 108 δισ. ευρώ αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις και 54 δισ. ευρώ στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
Καταλήγοντας ο Χανιώτης πολιτικός ερωτά τους Υπουργούς
• Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι.
• Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μιας πιεστικότερης ίσως διεκδίκησης, με τρόπο μάλιστα που να μη συνδέει την δημοσιονομική κρίση της χώρας μας με το γεγονός αυτό.
Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η σύμβαση για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έως το τέλος…
Του Γιώργου Ρήγα Αν κοιτάξει κανείς ψυχρά την κατάσταση μετά το πέρας 14 μηνών από…
Από 100.000 ευρώ μοίρασε σε 12 τυχερούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της…
Της Νατάσας Στασινού Τα επόμενα 25 χρόνια το χρήμα θα αλλάξει χέρια. Περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταβιβάζονται…
Καταδικάζει ο ΟΗΕ την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Χούθι και το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά…
Επιστροφή στο 1993 θύμισε η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τεκμήρια για τον προσδιορισμό των…
This website uses cookies.