Ηταν Ελληνας. Ζούσε στον Καναδά. Και είχε την «έμπνευση» για την «χαβανέζικη» πίτσα, την πίτσα δηλαδή με ανανά, που έχει διχάσει αρκετούς.
Ο Σαμ Πανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του, την Πέμπτη. Μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 ετών. «Γνώρισε» την πίτσα στη Νάπολη, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Αφότου εγκαταστάθηκε στον Καναδά, στην πορεία να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, μαζί με τους δύο αδελφούς του, σύμφωνα με το BBC.
Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, στο Οντάριο, το 1962, ο Πανόπουλος είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά από κονσέρβα, στην πίτσα. «Απλά βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ημασταν νέοι στον τομέα και κάναμε αρκετά πειράματα», είχε εξηγήσει πρόσφατα στο BBC. Αρχικά δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Ηδη σέρβιραν κάποια κινέζικα πιάτα και ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν κάτι γλυκό και αλμυρό. Ετσι, απλά έβαλε ανανά πάνω σε πίτσα.
Πηγή φωτογραφίας: ABC
Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.
Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο φέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να… καταργηθεί!
Η συζήτηση πήρε τέτοια έκταση, που ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Twitter λάτρης αυτού του πιάτου.
Φωτογραφία: Flickr
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.