Το ρεπορτάζ της Φωτεινής Λαμπρίδη στο tvxs.gr:
H δικαστική περιπέτεια της Κωνσταντίνας Κούνεβα με τον πρώην εργοδότη της έληξε οριστικά πριν δυο μήνες, με την απόφαση που ζητάει τελεσίδικα, να επιστρέψει την αποζημίωση των 65.000 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδά του, πράξη που αρνήθηκε αρχικά η Κ. Κούνεβα. «Eκτός από την επίθεση με βιτριόλι, αισθάνομαι ότι δέχομαι δεύτερη επίθεση από τη Δικαιοσύνη και την ίδια την πολιτεία» λέει η Κ. Κούνεβα στο tvxs, αδυνατώντας να κατανοήσει την απόφαση, μετά από τα αποτελέσματα στη ζωή της και την υγεία της που προκλήθηκαν, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης ως καθαρίστρια σε εργολαβική εταιρεία.
Η απόφαση στηρίχθηκε στην αδυναμία να συνδεθούν οι δύο δράστες που έκαναν τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της, με την εταιρεία. Δεν εντοπίστηκαν ποτέ από την αστυνομία, η ποινική έρευνα έκλεισε βιαστικά με τεράστιες ελλείψεις. Δεν εξετάστηκε υλικό από κάμερες της περιοχής, δεν λήφθηκε βιολογικό υλικό, δεν ελέγχθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες και τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων.
«Ποινικό δικαστήριο δεν έγινε ποτέ. Όσον αφορά τη δίκη για αποζημίωσή μου λόγω εργατικού ατυχήματος, η πρωτόδικη απόφαση το 2013, έκρινε τον εργοδότη μου, την ΟΙΚΟΜΕΤ, υπεύθυνο γιατί δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης εναντίον μου που οδήγησε στην επίθεση και όρισε αποζημίωση 250.000 ευρώ. Μου έδωσε γύρω στα 60 χιλιάρικα και προσέφυγε στη δικαιοσύνη» λέει η Κ. Κούνεβα.
Το Εφετείο όμως στη συνέχεια λίγους μήνες αργότερα, δεν διαπίστωσε «αιτιώδη συνάφεια» με το έγκλημα, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία. Απόφαση που δέχτηκε και ο Άρειος Πάγος αργότερα, κρίνοντας πως όντως η Κ. Κούνεβα, έπρεπε να επιστρέψει τα 65.000 ευρώ στον πρώην εργοδότη της. Όπως έγινε σαφές, το δικαστήριο αγνόησε τις απειλές που είχε δεχτεί η Κ. Κούνεβα πως θα της καταστρέψουν το πρόσωπο, αν δεν πάψει να διεκδικεί καλύτερους όρους εργασίας για τις καθαρίστριες των οποίων ο μισθός μειωνόταν συνεχώς. «Ο μισθός μας μειωνόταν αντί να αυξάνεται και ότι είχαν βάλει τις καθαρίστριες να υπογράψουν νέες συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας» λέει η ίδια.
Όλα αυτά επίσης, παρά το γεγονός πως αυτά τα χρήματα, τα αξιοποίησε για να μείνει στη ζωή μετά την επίθεση με οξύ Παραμονή των Χριστουγέννων του 2008, αφού το ποσό των 65.000 ευρώ, όπως λέει, αξιοποιήθηκε για το πρώτο μόνο χειρουργείο!
«Κανένας δεν πίστευε ότι θα ζήσω. Καμμένα μάτια και οισοφάγος, πρόσωπο εντελώς παραμορφωμένο… χρειάστηκαν πάνω από 40 επεμβάσεις για να κρατηθώ στη ζωή» λέει η Κ. Κούνεβα στο tvxs.
Η Κ. Κούνεβα, παρά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν δέχτηκε να επιστρέψει την αποζημίωση και μάλιστα με τόκο (πάνω από 100.000 ευρώ με τους τόκους): «Ηθικά δεν μπορούσα να δεχτώ ότι έπρεπε να πληρώσω τους ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας εναντίον μου. Τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τη ζωή μου και την οικογένειά μου. Οπότε προσέφυγα ξανά για το οικονομικό ζήτημα αλλά δεν δικαιώθηκα. Οπότε το φθινόπωρο που βγήκε η απόφαση η τελεσίδικη, άρχισα να πληρώνω τον πρώην εργοδότη μου. Μάλιστα το δικαστήριο, έκρινε πως πρέπει να του τα δώσω με τόκο τα χρήματα πίσω, αλλά καταλήξαμε σε συμβιβασμό και θα δώσω το ποσό των 65.000».
Ο Γολγοθάς για την Κ. Κούνεβα δεν σταμάτησε ποτέ όμως:
«Τρεις φορές έφυγα από τη ζωή και τρεις ξανά γύρισα. Στο Παρίσι δεν πίστευαν ότι ζω. Μου είπαν τόσο καμένος άνθρωπος δεν ζει. Τα χειρουργεία, η προσπάθεια να ζήσω να συνηθίσω…. ακόμα μαθαίνω τον εαυτό μου. Μαθαίνω να ζω με το σώμα που έχω. Και όχι μόνο εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι τους οποίους πρέπει να στηρίξω, όπως ο γιος μου που σπουδάζει ακόμα. Όσο ήμουν στο ευρωκοινοβούλιο έκανα θεραπείες, λογοθεραπείες, κινησιοθεραπείες, φυσιοθεραπείες. Στο λοκ ντάουν που δεν μπορούσα να κάνω θεραπείες, έχω προβλήματα υγείας σοβαρά. Ζω με την αναπηρική σύνταξη 700€. Πως θα τα κάνω όλα αυτά; Από το ευρωκοινοβούλιο δεν παίρνω ακόμα σύνταξη δεν ξέρω αν θα ζω μέχρι να την πάρω. Επίσης πρέπει να απασχολώ κάποιον για να κάνει την γραφειοκρατική δουλειά εκ μέρους μου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνειδητοποιήσω, ότι αυτοί που μου προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα, είναι δικαιωμένοι από την ελληνική δικαιοσύνη».