ΤΟΠΙΚΑ

“Σαν τον κλέφτη, έριξαν τσιμέντο στην αμμώδη ακτή” – Περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην Παχιά Άμμο; Σοβαρές καταγγελίες κατά της ΔΕΥΑΧ

Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A), κατηγορώντας τη ΔΕΥΑΧ για παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις στην παραλία Παχιά Άμμος, στην περιοχή Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η Δημοτική Επιχείρηση προχωρά στην κατασκευή αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων σε αμμώδες έδαφος, μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και σε περιοχή περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

“Σαν τον κλέφτη, έριξαν τσιμέντο στην αμμώδη ακτή”

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν εργασίες σκυροδέτησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση “σαν τον κλέφτη έριξαν δεκάδες κυβικά μπετόν”.

Το έργο, όπως υποστηρίζεται, περιλαμβάνει αγωγό υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των λουόμενων και το τοπικό οικοσύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία Παχιά Άμμος έχει χαρακτηριστεί περιοχή εξαιρετικής ποιότητας υδάτων, σύμφωνα με το Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης (κωδικός ELBW139325169101).

Ψευδή στοιχεία στο ΣτΕ;

Ο Σύλλογος καταγγέλλει επίσης ότι η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ παραπλάνησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του έργου. Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΧ υποστήριξε ότι η έκταση όπου κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Χανίων το 2014, κάτι που ο Σύλλογος αμφισβητεί, καταθέτοντας αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων.

Διεθνής κατακραυγή και νομικές κινήσεις

Το θέμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς Τύπου, με δημοσιεύματα σε Βέλγιο, Ελβετία και Γαλλία. Παράλληλα, πάνω από 72.200 πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα για αλλαγή της χωροθέτησης του έργου, ενώ 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν τον αγώνα.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2024, ο Σύλλογος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της ΔΕΥΑΧ, υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Χανίων. Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι το έργο παραβιάζει πλήθος διατάξεων για τον αιγιαλό, τα δημόσια κτήματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον Σύλλογο, το έργο στερείται συντεταγμένων και έχει χωροθετηθεί αυθαίρετα. Επίσης, δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές θέσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων για μια βιώσιμη λύση που θα προστατεύει το περιβάλλον.

Κάλεσμα στις αρχές

Ο Σύλλογος καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εφαρμόσουν τον νόμο και να σταματήσουν τις παράνομες παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΧ στην Παχιά Άμμο. “Θα συνεχίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα τον αγώνα για να αποτρέψουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ εκτός από την κοινή γνώμη παραπλανά και το ανώτερο δικαστήριο της χώρας!

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) καλεί τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν άμεσα τις εργασίες που ξεκίνησε η ΔΕΥΑΧ ξανά στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 το οποίο παρανόμως και αυθαίρετα κατασκευάζει σε αμμώδες έδαφος, λίγα μέτρα από το κύμα σε ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή και σε παραλία λουόμενων.  Δεν δίστασαν μάλιστα να ρίξουν σήμερα, απόγευμα Παρασκευής-σαν τον κλέφτη- δεκάδες κυβικά μπετόν. Το έργο εκτός του ότι κατασκευάζεται παρανόμως σε αυτήν την θέση χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, θα έχει αγωγό υπερχείλισης ο οποίος θα καταλήγει στη θάλασσα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των λουόμενων και το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής! Η ακτή της Παχιάς Άμμου είναι ενταγμένη στο Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης με κωδικό ELBW139325169101 και οι επίσημες αναλύσεις των δειγμάτων της περιοχής αποδεικνύουν διαχρονικά ότι τα ύδατα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) έχει προβεί ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων αλλά και με μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων στην άσκηση κάθε νόμιμου μέσου άμυνας των κατοίκων για να αποτρέψουν το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζει η ΔΕΥΑΧ. Να θυμίσουμε ότι έχουν συγκεντρωθεί πλέον εκατοντάδες χειρόγραφες και πάνω από 72.200 δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές πολιτών, ενώ πάνω από 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες ανά την Ελλάδα στηρίζουν τον αγώνα για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου. Για το περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο συντελείτε στην Παχιά Άμμο υπάρχει πληθώρα  δημοσιευμάτων τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή τύπο (Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία), καθώς είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ έδωσε ψεύτικα στοιχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Καταγγέλλουμε το πολύ σοβαρό γεγονός ότι η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ κατέθεσε ψευδή στοιχεία και κατασκευασμένα  στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ισχυριζόμενη σε παρέμβαση της στο ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο ότι το αντλιοστάσιο ανεπεξέργαστων λυμάτων κατασκευάζεται σε δημοτικό χώρο ο οποίος της παραχωρήθηκε με την αριθμό 801/2014 και με ημερομηνία 13.10.2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων.  Η ΔΕΥΑΧ δεν εμφάνισε πουθενά αυτήν την απόφαση. Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα ότι οι εργασίες γίνονται σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΧ η χρήση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Kαταθέσαμε στις αρχές του καλοκαιριού αγωγή κατά της ΔΕΥΑΧ ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων, το οποίο αυτό το διάστημα διενεργεί προανάκριση!  Το γεγονός ότι το ακίνητο αυτό είναι της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Δημοσίου, επιβεβαιώνεται από την 12.10.2024 παραγγελία της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χανίων επί της με ΑΒΜ Α23/4864 (Ε24/73+Ε24/74) δικογραφίας για την διερεύνηση των αδικημάτων των άρθρων 29 παρ.1 ν. 2971/2001 περί αιγιαλού, 23 παρ. 1 ν. 1539/1938 περί δημοσίων κτημάτων, 94 παρ.8. ν. 4495/2017 περί αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών και 28 παρ. 2 ν. 1650/1986 περί ρύπανσης αλλά και την από 21.10.2024 παραγγελία του Ειδικού Προανακριτή στην ΔΕΥΑΧ όπου αναφέρεται ότι το ακίνητο αυτό είναι κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου. Το αντλιοστάσιο κατασκευάζεται σε καταφανώς διαφορετική, θέση από αυτήν που εικονίζεται, σκαριφηματικά, στα σχέδια της Μελέτης Τροποποίησης (βλέπε Infobox).

Ένα δημόσιο έργο χωρίς συντεταγμένες!

Πουθενά δεν υπάρχουν συντεταγμένες του έργου! Η ΔΕΥΑΧ το εκμεταλλεύεται και κατασκευάζει το έργο όπου την βολεύει, χωρίς να εξετάσει καμιά άλλη θέση στη περιοχή του Σταυρού, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει αναγνωρίζοντας από την αρχή του αγώνα μας την αναγκαιότητα κατασκευής του εν λόγω αντλιοστασίου σε μία βιώσιμη όμως θέση.  Μετά από μία σειρά αναληθειών που κατέθεσε στις απόψεις της προς το ΣτΕ την περασμένη άνοιξη και τις οποίες δημοσιεύσαμε, δεν δόθηκε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών, την οποία είχε ζητήσει ο Σύλλογος μας και κάτοικοι προκειμένου να αποτραπεί ανεπίστρεπτη βλάβη στην περιοχή.  Αρχές Δεκεμβρίου 2024 έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί από τον Σύλλογο μας και από κατοίκους της περιοχής, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί έως σήμερα οι λόγοι, καθώς η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα από το δικαστήριο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου 2024 η ηγεσία της ΔΕΥΑΧ  έσπευσε να ανακοινώσει ότι το έργο συνεχίζεται. Παραπλανώντας για άλλη μία φορά την κοινή γνώμη υποστήριξε  ότι το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης για λόγους ουσίας, κάτι που είναι αδύνατο να γνωρίζει, καθώς οι λόγοι της απόφασης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί.  Παρέλειψε δε να αναφέρει την σοβαρότατη παράμετρο που αφορά το καθεστώς της περιοχής στην οποία η ΔΕΥΑΧ θέλει να συνεχίσει το έργο, χωρίς να της έχει δοθεί έγκριση.  H χωροθέτηση του αντλιοστασίου Α44 στη συγκεκριμένη θέση δεν έτυχε κανενός σχεδιασμού και μελέτης για την αντιμετώπιση σοβαρής ρύπανσης από τη λειτουργία του και ο κίνδυνος υποβάθμισης του οικοσυστήματος και του υδάτινου περιβάλλοντος – και κατά συνέπεια και της ποιότητας ζωής των κατοίκων – είναι βέβαιος. 

Μηνυτήρια αναφορά

Πλέον το σκάνδαλο με την παράνομη κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων στην Παχιά Άμμο έχει λάβει μία άλλη διάσταση. Είμαστε σίγουροι ότι η αλήθεια θα λάμψει και ο αγώνας θα δικαιωθεί παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Να σημειωθεί την 24η Δεκεμβρίου 2024 κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογό μας κατά παντός υπευθύνου ως αυτουργού / συμμέτοχου και ηθικού αυτουργού, που θα αποκαλυφθεί από την έρευνα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χανίων για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων ή και παραλείψεων από την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.), του Δήμου Χανίων, αρμοδίων υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Χανίων σχετικά με την κατασκευή του αντλιοστασίου Α 44. Να τονίσουμε ότι στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1706/23.10.2024 τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων που συντάχθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αναφέρεται ότι «εντός της κοινόχρηστης ζώνης του αιγιαλού δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιου κατασκευαστικού έργου», παραλείποντας δολίως να αναφέρει αν διαπιστώθηκε και πού και σε ιδιοκτησία τίνος κάποιο κατασκευαστικό έργο. Υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που διενήργησε, επίσης κατόπιν εισαγγελικής,  αυτοψία και συνέταξε την με αριθμό πρωτοκόλλου 381662/01.10.2024 έκθεση όπου διέκρινε «κάποιες εργασίες θεμελίωσης κάτω από τον υπάρχοντα δρόμο», όπως αναφέρει στην απάντηση της Υπηρεσίας του με αριθμό πρωτοκόλλου 381662/01.10.2024, ψευδόμενος ότι οι «κάποιες εργασίες» γίνονται σε δρόμο ενώ γίνονται επί της αμμώδους παραλίας.  

Θα συνεχίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα τον δίκαιο αγώνα για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Παχιά Άμμο. Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προχωρήσουν στην επιβολή του νόμου και να σταματήσουν τις παράνομες παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΧ στην Παχιά Άμμο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Μάχη για τη ζωή ενός τρίχρονου μετά από φρικτή κακοποίηση – Συλλήψεις της μητέρας και του συντρόφου της

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ ένα τρίχρονο αγοράκι…

2 hours ago

Μεγάλες συγκεντρώσεις και σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι για τα Τέμπη

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως στην πορεία…

2 hours ago

Νίκος Πλακιάς: «Εάν δεν υπήρχαν οι οικογένειες, ο κόσμος δεν θα γνώριζε για το έγκλημα των Τεμπών»

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για το έγκλημα στα Τέμπη παρευρέθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας,…

4 hours ago

“Να λέει ένα παιδί δεν έχω οξυγόνο, αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο!”: Μεγαλειώδης συγκέντρωση για τα Τέμπη στα Χανιά | Φωτός+Βίντεο

Πάνω από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στα Χανιά, σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας…

7 hours ago

Μαρία Καρυστιανού: «Πιστεύω ότι σήμερα κατάλαβαν πολλά»

«Πιστεύω σήμερα κατάλαβαν πολλά». «Τους κοιτούσαμε να μας κουνούν το χέρι και να απορούν γιατί δεν…

7 hours ago

«Δεν έχω οξυγόνο»: Κύμα οργής στο Σύνταγμα για τα Τέμπη, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών τον Φεβρουάριο του 2023, όπου έχασαν τη…

7 hours ago

This website uses cookies.