Η Άγκυρα δεν έχει θέση στην ΕΕ, τόσο από πλευρά ιστορική όσο και από οικονομική, η Τουρκία είναι λιγότερο Ευρωπαϊκή χώρα από τη Ρωσία, είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στο κανάλι iTele.
«Η Τουρκία είναι στη Μέση Ανατολή. Συγγνώμη που το λέω, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με μεγάλο πολιτισμό, αλλά είναι μία γέφυρα ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη» είπε ο Σαρκοζί.
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε τη θέση του τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη. Πάντα υποστήριζα αυτή τη θέση, η οποία στηρίζεται στην κοινή λογική. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω κάτι ενάντια των Τούρκων. Τους χρειαζόμαστε, είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά εάν αρχίσουμε να το εξηγούμε, ότι η Τουρκία είναι στην Ευρώπη, θα πρέπει να πούμε στους μαθητές ότι τα Ευρωπαϊκά σύνορα είναι στη Συρία. Που είναι η κοινή λογική σε αυτό;» διερωτήθηκε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί όπως είπε, είναι ενάντια στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, όχι μόνο επειδή είναι εξορισμού μακριά από την Ευρώπη, αλλά και για τον τρόπο που η τουρκική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους δημοσιογράφους και τους Κούρδους.
«Δεν είναι μόνο αυτό. Ποια είναι η ιδέα πίσω από την Ευρώπη; Η Ευρώπη είναι μία ένωση Ευρωπαϊκών κρατών. Η ερώτηση είναι πολύ απλή, ακόμη και από γεωγραφικής άποψης, είναι η Τουρκία μία Ευρωπαϊκή χώρα; Η Τουρκία έχει μόνο μία ακτή στην Ευρώπη στον Βόσπορο. Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί Ευρωπαϊκή χώρα πολιτισμικά, ιστορικά και οικονομικά; Εάν το ισχυριστούμε αυτό, τότε θέλουμε το θάνατο της Ευρώπης» είπε ο Νικολά Σαρκοζί.
«Από αυτή τη σκοπιά, εάν μιλήσουμε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφήστε με να σας πω, ότι με πολλούς τρόπους η Ρωσία είναι πολύ πιο Ευρωπαϊκή χώρα από την Τουρκία» πρόσθεσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.
Την αντίδρασή τους στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία έχουν εκφράσει και άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης και κόμματα. Οι σύμμαχοι της Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση έχουν αντιδράσει έντονα στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και προειδοποίησαν την Μέρκελ να μην κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις στο «παζάρι» με την Τουρκία.
Και διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για το πόσο η Τουρκία θεωρείται μία ασφαλής τρίτη χώρα για τη φιλοξενία προσφύγων που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει παραθέσει στοιχεία για περιστατικά απώθησης Σύρων προσφύγων πίσω στη Συρία, που καταφθάνουν στα σύνορα με την Τουρκία, την ώρα που Διεθνής Αμνηστία έχει αναφερθεί σε παράνομες κρατήσεις και απελάσεις στη Συρία, το Ιράκ ανάμεσα σε άλλες παραβιάσεις.
rt.com, topontiki.gr
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…
Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…
Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
This website uses cookies.