Συντάκτης: Πέτρος Μανταίος | Εκδικούνται τα ονόματα. Μπορεί στην αρχή να τα παίρνεις αψήφιστα. Αλλά έρχεται στιγμή («η αλληλουχία των κρυφών νοημάτων» που λέει ο Ελύτης) που παίρνουν την εκδίκησή τους.
«Σκάνδαλο» επιγράφεται στην «Εφ.Συν.» της Τρίτης «παρασκήνιο» του Παναγιώτη Γεωργουδή για το φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη, «το οποίο δημιουργήθηκε για να ξεδιψάσει τις πόλεις του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου κ.λπ.» σημειώνει ο συνάδελφος, αλλά βγήκε… μάπα το καρπούζι.
Τα έλεγαν από την αρχή, η επιστημονική ομάδα μελέτης του Δήμου Χερσονήσου, καθηγητές του ΕΜΠ. Με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι το νερό του Αποσελέμη είναι ανεπαρκές και, επί πλέον, από το φράγμα θα κινδυνέψουν, περιβαλλοντικά και παραγωγικά, το φημισμένο οροπέδιο Λασιθίου και οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου περιμετρικά του όρους Δίκτη. Τα έλεγαν, τα υπεδείκνυαν και τα απεδείκνυαν, πλην όμως «Επρεπε να σιτιστούν εθνικοί εργολάβοι και πολλοί άλλοι παράγοντες. Κόπηκαν 70.000 δέντρα! Στη σύσκεψη τοπικών φορέων ειπώθηκε ότι το κόστος ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ, αλλά νερό δεν υπάρχει!» στον Αποσελέμη.
Τα ονόματα εκδικούνται. Από κάποιο παρατσούκλι… σελέμη της περιόδου της τουρκοκρατίας, υποθέτω, θα προέρχεται το όνομα του (χειμάρρου;) Αποσελέμη. «Αλαλούμ, στραγαλούμ, σελεμίκος και τσεπίκος» λέγαμε, λογοπαικτικά, πιτσιρικάδες σε προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας, δεκαετίες ’50-’60, αναπαρασταίνοντας, με κατάλληλες κινήσεις παντομίμας, την κλοπή! Δεν νομίζω ότι το «τσεπίκος» χρειάζεται ερμηνεία! Σελέμης τώρα. Διαβάζω στο «Λεξικό της Πιάτσας» του Ζάχου (Κάκτος) ότι σημαίνει: μικροκλέφτης, φανερός άρπαγας μικρών αντικειμένων ή μικρών χρηματικών ποσών από φίλους και γνωστούς (αμέμπτου ηθικής δηλαδή και εκτιμήσεως!), ενώ σελέμικα σημαίνει: τζάμπα, εις βάρος άλλου. Ομοίως και στο επίτομο λεξικό «Δημητράκου»: σελέμης = αποζών εις βάρος άλλου, παράσιτος!
Τα ονόματα εκδικούνται. Ακόμα και το «φράγμα Από-σελέμη» ολογράφως, έχει κι αυτό το… σημαινόμενό του. Σάματι σ’ ένα… εργο-βολικό φράγμα από-σελέμη δεν έχει σήμερα… φρακάρει η χώρα συμπούρμπουλη;
efsyn.gr