ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια για δίκες «τύπου Νυρεμβέργης» με Ουκρανούς αιχμαλώτους του Τάγματος Αζόφ στη Ρωσία

«Ετοιμαστείτε για τη Νυρεμβέργη 2», έγραψε ένας Ρώσος πρώην διπλωμάτης σε μήνυμα στο WhatsApp.

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας έδειχνε πάντα την επιδίωξη μιας εκκαθάρισης και δικών. Τώρα, η Μόσχα μπορεί να αδράξει αυτή την ευκαιρία, αναφέρεται σε άρθρο του Guardian.

Καθώς η Ρωσία κρατάει εκατοντάδες κρατούμενους από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, οι υποστηρικτές της στην ανατολική Ουκρανία έχουν εκφράσει την ιδέα της διεξαγωγής ενός «στρατιωτικού δικαστηρίου», εμπνευσμένου από τη Νυρεμβέργη, το οποίο, σύμφωνα με παρατηρητές, θα αντανακλά μια μαζική δίκη επίδειξης, με σκοπό να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στον κόσμο.

«Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα διεθνές δικαστήριο στο έδαφος της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Denis Pushilin, ηγέτης μιας ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής στο Ντονέτσκ. Πρότυπο θα μπορούσε να αποτελέσει η δίκη του Χάρκοβο το 1943, όπως είπε, όταν ο σοβιετικός στρατός δίκασε, καταδίκασε και εκτέλεσε με απαγχονισμό τρεις Γερμανούς και έναν Ουκρανό. Το βασικό ακροατήριο ήταν ο παγκόσμιος Τύπος. Οι φωτογραφίες των απαγχονισμών τυπώθηκαν στο περιοδικό Life.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα ήταν «πρόωρο» να εξετάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με το Κίεβο προτού δικαστούν Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με το Κίεβο αφού οι παραδοθέντες Ουκρανοί μαχητές «δικαστούν και καταδικαστούν κατάλληλα».

«Πριν από αυτό, όλες οι συζητήσεις για ανταλλαγή είναι πρόωρες», είπε ο Ρουντένκο στους δημοσιογράφους, όπως επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες Ουκρανοί υπερασπιστές του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης στα νοτιοανατολικά της χώρας παραδόθηκαν μετά από πολιορκία πολλών εβδομάδων στο χαλυβουργείο Azovstal.

guardian, reuters, ndtv

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θλιβερό ευρωπαϊκό «ρεκόρ» στην έλλειψη στέγης καταγράφει η Μ. Βρετανία – Άρθρο σοκ της DW

Το πρόβλημα στέγης, που είναι πλέον έντονο και στη χώρα μας, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις σε…

9 hours ago

«Καμία δικαιολογία πλέον»: Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν το Ισραήλ και ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αρκετές χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, το βράδυ…

9 hours ago

Ένα πράγμα είναι ασυγχώρητο: Η αναισθησία και η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ τους

Από το fb του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου Αυτές οι δυο φωτογραφίες με έχουν στοιχειώσει. Δεξιά,…

10 hours ago

Επική στιγμή: Αστραπή σε συναυλία των Metallica αφήνει το πλήθος άναυδο στη βροχή

Συνήθως η βροχή δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί σε μια συναυλία. Στη…

12 hours ago

Εμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία

Επιβεβαιώθηκε η αρχική πεποίθηση των Αρχών ότι η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στην ΒΙ.ΠΕ.…

12 hours ago

Παναθηναϊκός: Ανεπανάληπτη υποδοχή για τον “επτάστερο” στο ΟΑΚΑ

Από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στο ΟΑΚΑ. Αυτή τη…

12 hours ago

This website uses cookies.