Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το εξαιρετικά θετικό momentum της αγοράς υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον και προκαλεί έντονη κινητικότητα και διεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα για την ελληνική αγορά.
Πρώτον σε θεσμικό επίπεδο: χθες παρουσιάστηκε στο ΚΥΣΟΙΠ από τον Γ Σταθάκη η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για αλλαγές στο διαγωνιστικό πλαίσιο με επιτάχυνση των διαδικασιών, ενίσχυση της κρατικής διαχειριστικής αρχής ΕΔΕΥ και ενεργοποίηση του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών, για τη χρηματοδότηση από τα έσοδα των πετρελαίων του ασφαλιστικού. Τελικά το ΥΠΕΝ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο των συμβάσεων (lease agreements) παρά την αρχική πρόθεση να ξεκινήσει συζήτηση για εφαρμογή του μοντέλου production sharing agreements ( που προβλέπεται και από τον ελληνικό νόμο ως επιλογή ωστόσο στην αγορά χρησιμοποιείται μόνο σε πιο ώριμες περιοχές που έχουν ήδη παράξει πετρέλαιο και το ρίσκο για την κρατική συμμετοχή είναι μικρότερο).
Δεύτερον σε επενδυτικό επίπεδο: έχει ήδη αποσταλεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προς την εφημερίδα της ΕΕ, η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες ΕΛΠΕ, ExxonMobil, Total. Θυμίζουμε ότι η κοινοπραξία κατέθεσε πρόταση προς το ελληνικό δημόσιο η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, για έρευνα και εκμετάλλευση σε μια ευρεία θαλάσσια περιοχή στην Κρήτη. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το δημόσιο, με αφορμή την πρόταση των εταιρειών ξεκινά διαγωνισμό που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης.
Τρίτον σε ερευνητικό επίπεδο: η ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων δημοσιεύει σήμερα σε διεθνή περιοδικά του πετρελαϊκού κλάδου ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεσή της να κάνει νέες σεισμικές έρευνες. Οι έρευνες αυτές αφορούν σε νέες καταγραφές νότια της Κρήτης σε έκταση 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου έχουν ήδη τραβηχτεί γραμμές από βορά προς νότο και τώρα θα γίνουν νέες καταγραφές με αλλαγμένη διεύθυνση από ανατολή προς δύση. Επίσης το πλοίο της εταιρείας PGS (είναι η νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου και το 2013) θα κάνει νέες πιο πυκνές γραμμές σε μία έκταση 11 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτίως της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης (περιοχή γύρω από τα Κύθηρα). Τέλος η νορβηγική εταιρεία θα ξεκινήσει άμεσα την επανεπεργασία με νέο αλγόρυθμο και τεχνική των σεισμικών δεδομένων που είχαν συλλεγεί το 2013 για μια έκταση 26 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο.
Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να προκληθεί ενδιαφέρον από εταιρείες που θα προαγοράσουν τα σεισμικά πακέτα και με τον τρόπο αυτό θα χρηματοδοτήσουν την έλευση του ερευνητικού σκάφους της PGS. Πιθανολογείται ότι εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τη διεθνή αγορά, τότε οι σεισμικές καταγραφές θα γίνουν το χειμώνα, πιθανόν την περίοδο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου, εξέλιξη θετική εάν συνυπολογιστεί ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση στη διεθνή αγορά και τα ναύλα είναι μειωμένα. Αλλά και από περιβαλλοντικής σκοπιάς, ο χειμώνας είναι η καλύτερη περίοδος για τα κητοειδή, ενώ δεν υπάρχει ζήτημα όχλησης και ως προς τον τουρισμό αφού η σεζόν έχει ολοκληρωθεί.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.