Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε το Σάββατο (30/04) πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και γενικότερα η Δύση ευθύνονται για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, o Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Τώρα γινόμαστε μάρτυρες της εκδήλωσης των κλασικών διπλών κριτηρίων και της υποκρισίας του δυτικού κατεστημένου. Εκφράζοντας δημόσια την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Κιέβου, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της επιχείρησης με την επίτευξη πολιτικών συμφωνιών».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Διάφορα όπλα αποστέλλονται στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά γίνονται με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της εισβολής”, αλλά στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. σκοπεύουν να πολεμήσουν τη Ρωσία “μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό” και αδιαφορούν απολύτως για την τύχη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου υποκειμένου των διεθνών σχέσεων».
Ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να συνέλθουν και να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο», αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας»
Πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν και τις χαρακτήρισε ως «δύσκολες».
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας. […] Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνιών μόνο όταν το Κίεβο αρχίσει να καθοδηγείται από τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού και όχι από συμβούλους από μακριά. […] Η διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα καταστήσει δυνατή τη σημαντική συμβολή στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικοπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη και στον κόσμο συνολικά. Μια από τις πιθανές επιλογές προβλέπει τη δημιουργία ενός θεσμού εγγυήτριων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων -κυρίως- των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας».
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.