Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται ξανά η Σούδα, όπως σε κάθε πόλεμο.
Με ευθύνη τόσο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (έκανε κωλοτούμπα και στο θέμα των βάσεων), οι εγκαταστάσεις των Αμερικανονατοϊκών έχουν γιγαντωθεί στον τόπο μας. Ακόμα και πριν λίγες ημέρες γινόντουσαν νέα έργα επέκτασής τους. Τώρα, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης του Μεσανατολικού μετατρεπόμαστε σε πιθανό στόχο.
Τα σημερινά γεγονότα με την επίθεση του Ιράν με drones ενάντια στο Ισραήλ μπορεί να πυροδοτήσει γεγονότα που δε θα θέλαμε ποτέ να δούμε, με έναν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων και με τις πιθανότητες ενός νέου παγκόσμιου πολέμου να είναι πιο κοντά από ποτέ.
Οι ΗΠΑ (μία χώρα σε διαρκή κατάσταση πολέμου) και σε αυτή την σύγκρουση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε μία τέτοια περίπτωση ως χώρα θα βρεθούμε σε μία πολύ δύσκολη θέση αφού θα αναγκαστούμε να γίνουμε ενεργοί σε έναν πόλεμο που είμαστε δίπλα, λίγα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρια… όσο απέχουν οι βάσεις της Σούδας από τις ακτές του Ισραήλ.
Οι Βάσεις της Σούδας που ήδη παίζουν ένα σημαντικό ρόλο θα κληθούν σε μία γενικότερη ανάφλεξη να παίξουν έναν πολύ ενεργό ρόλο αφού οι ΗΠΑ δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι παρά τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα θα στηρίξει το Ισραήλ με κάθε τρόπο σε επίθεση από το Ιράν. Αυτόμάτως, τα Χανιά μετατρέπονται σε στόχο χωρών που έχουν την τεχνολογία για να πετύχουν πλήγματα με πρώτα και κύρια το Ιράν.
Όπως αναφέρει το Stratfor το Ιράν πλέον έχει επεκτείνει την εμβέλεια του με τον πύραυλο Khorramshahr τέταρτης γενιάς.
Ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Mohammad Reza Ashtiani είχε δηλώσει:
“Ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά αυτού του πυραύλου είναι η ικανότητά του να αποφεύγει την ανίχνευση από τα ραντάρ και να διεισδύει στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, χάρη στη χαμηλή υπογραφή του ραντάρ. Ο πύραυλος αυτός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διάφορες κεφαλές για διαφορετικές αποστολές”.
Ο πύραυλος Khorramshahr τέταρτης γενιάς του Ιράν είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και διαθέτει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα (περίπου 1.243 μίλια).
Με αυτή την εμβέλεια, ο νέος Khorramshahr θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ και πολλές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, μεταξύ αυτών και τη βάση της Σούδας.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, οι τοπικές αρχές μπροστά σε αυτή τη γενικότερη ανάφλεξη που κινδυνεύει να εμπλέξει τα Χανιά και την Κρήτη σε μία πολεμική σύγκρουση, είναι έτοιμες να πάρουν πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζουν τους κατοίκους του νησιού; Με ποιο τρόπο;
Ας ελπίσουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυταννεύσει κάποιου είδους λογική και δε θα υπάρξει συνέχεια. Ας ελπίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα κατανοήσουν τις ιστορικές ευθύνες που έχουν και να πράξουν υπεύθυνα.
Αλλά επειδή δεν αρκεί η ελπίδα, πρέπει οι αρχές του τόπου σήμερα, τώρα, να πάρουν πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης. Ας δώσουνε τουλάχιστον το μήνυμα ότι ως Κρητικοί είμαστε υπέρ της ειρήνης των λαών συμμετέχοντας σε φιλειρηνικές διαδηλώσεις υπό την αιγίδα τους.
Οι συνέπειες ούτως ή άλλως από μία γενικότερη ανάφλεξη και με δεδομένη τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε έναν τέτοιο πόλεμο για την τουριστική οικονομία του νησιού και ειδικά των Χανίων – λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Σούδα – θα είναι μεγάλες.
Όμως η αδράνεια και η σιωπή σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές από τις Αρχές, μπορεί να έχουν ακόμη πιο μεγάλες συνέπειες από την οικονομική ζημιά.