ΚΟΣΜΟΣ

Σε ένα κατάμεστο στάδιο με 100.000 ανθρώπους η ομιλία Πούτιν – Η αποστρατιωτικοποίηση και ο αποναζισμός της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί και όλοι οι «εγκληματίες πολέμου» για την αιματοχυσία στο Ντονμπάς θα λογοδοτήσουν | Βίντεο

Σε ένα κοινό περισσότερων των 100.000 ανθρώπων πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την επέτειο 8 χρόνων από την προσάρτησή της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας, το οποίο φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, ήταν κατάμεστο σε αυτήν τη «φιέστα», στην οποίαν ακούγονταν πατριωτικά τραγούδια και το τεράστιο πλήθος κυμάτιζε ρωσικές σημαίες και φώναζε: «Ρωσία! Ρωσία! Ρωσία!».

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλάνα από το στάδιο και μια θάλασσα από κοκκινο-γαλανόλευκες σημαίες και πανό, με ένα από αυτά να γράφει: «Για τον Πούτιν!». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και τον ηρωισμό των Ρώσων στρατιωτών.

Ο Πούτιν περιέγραψε τους στόχους του για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζισμό» της Ουκρανίας λέγοντας πως ο κύριος στόχος της «ρωσικής ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι η απελευθέρωση των κατοίκων του Ντονμπάς από τη «γενοκτονία» που γίνεται εναντίον τους.

«[Οι κάτοικοι του Ντονμπάς], που δεν συμφώνησαν με το πραξικόπημα [του 2014] [στο Κίεβο], χτυπήθηκαν αμέσως με τιμωρητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τέθηκε αμέσως αποκλεισμός εναντίον αυτών των ανθρώπων. Υποβλήθηκαν σε συστηματικούς βομβαρδισμούς, αεροπορικές επιδρομές Αυτό είναι αυτό που ονομάζεται «γενοκτονία», είπε.

Ο Πούτιν συνέχισε προσθέτοντας ότι η αποστρατιωτικοποίηση και ο αποναζισμός της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί και όλοι οι «εγκληματίες πολέμου» που είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στο Ντονμπάς θα λογοδοτήσουν. Ξεκαθάρισε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσει εκεί η «γενοκτονία».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρέμβει για να βοηθήσει τις πρόσφατα αναγνωρισμένες δημοκρατίες του Ντονμπάς. Περιέγραψε τους στόχους της επιχείρησης ως αποστρατιωτικοποίηση και αποναζισμό της Ουκρανίας και δεσμεύθηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, πώς να το κάνουμε. Και σίγουρα θα εφαρμόσουμε όλα τα σχέδιά μας».

«Όλα έγκεινται στο γεγονός ότι η ενότητα είναι μια παγκόσμια αξία για όλους τους λαούς και τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών στη Ρωσία και για τον λαό μας, πρώτα απ’ όλα για τον λαό μας. Και η καλύτερη επιβεβαίωση αυτού είναι πώς πολεμούν, πώς ενεργούν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης – δίπλα – δίπλα. Βοηθούν, στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αν χρειαστεί καλύπτουν το σώμα των άλλων με το δικό τους σώμα από τις σφαίρες στο πεδίο της μάχης, αν χρειαστεί. Τέτοια ενότητα δεν είχαμε για πολύ καιρό».

Ο Πούτιν επικαλέστηκε μάλιστα και την Αγία Γραφή: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από κάποιον που έδωσε τη ζωή του για τους φίλους του».

Ο ανταποκριτής των Financial Times στη Μόσχα σχολιάζει:

«Ο Πούτιν σε ένα γιγαντιαίο γήπεδο, με τα συνθήματα πίσω του να γράφουν “Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό, Για τη Ρωσία». «Ο Πούτιν δικαιολόγησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλώντας για την αποσχιστική διένεξη στο Ντονμπάς. “Αυτό ήταν μια πραγματική γενοκτονία. Στόχος της ειδικής μας επιχείρησης ήταν να το σταματήσουμε”», συμπλήρωσε. Παντού υπήρχε το σύμβολο «Ζ», σύμβολο της εισβολής στην Ουκρανία. Ακόμη και οι παρουσιαστές φορούσαν κονκάρδες με το γράμμα «Ζ», ενώ πολύς κόσμος το σχημάτιζε με τα χέρια του.

Κρατική δημοσκόπηση δίνει 77,2% στον Πούτιν

Στο μεταξύ νέα δημοσκόπηση του κρατικού ινστιτούτου VtsIOM, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 7 έως 13 Μαρτίου, δίνει στον Πούτιν 77,2% θετικές γνώμες, σε σύγκριση με το 74,6% την περασμένη εβδομάδα (+2,6%). Σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο, το 79,6% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

  • Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του Πούτιν:

Ξαφνική διακοπή

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ξαφνικά διέκοψε την μετάδοση της ομιλίας του Πούτιν προκαλώντας εικασίες για το τι μπορεί να συνέβη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η ξαφνική διακοπή της ροής οφειλόταν σε «τεχνική βλάβη στον διακομιστή», όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πεσκόφ υποσχέθηκε ότι «κυριολεκτικά σε ένα λεπτό θα επαναληφθεί πλήρης η ομιλία του προέδρου». Το τηλεοπτικό κανάλι “Russia 24” (VGTRK) εκείνη τη στιγμή έδειχνε ήδη ξανά την ομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η συναυλία-συνάντηση αφιερωμένη στην ημέρα της επανένωσης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία ξεκίνησε στις 15.00 στη μεγάλη αθλητική αρένα «Λουζνίκι» της Μόσχας.

topontiki.gr, ieidiseis.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί στα Χανιά την Πέμπτη 23 Μαΐου.…

11 hours ago

Το γνώθι σ’ αυτόν ή Κρητών «έπαινοι» (αρέσει δεν αρέσει…) – Από αρχαιοτάτων χρόνων σφαζόμασταν μεταξύ μας

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Οι αρχαίοι  ιστορικοί για την Κρήτη γράφουν: «… γης από…

11 hours ago

Δεκαετίες μετά την δημιουργία επιτροπής για το Μνημειακό Συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης, τίποτα δεν έχει γίνει

Του Νίκου Αγγελάκη 83 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης τη συγκλονιστική και ανεπανάληπτη…

11 hours ago

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς αγώνες στίβου «Βενιζέλεια» που θα φιλοξενηθούν…

12 hours ago

Αντ. Ροκάκης προς Υφυπουργό Εργασίας: Σημαντικές οι προκλήσεις της επιχειρηματικότητας των Χανίων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη σύσκεψη εργασίας έθεσε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης…

12 hours ago

Κρήτη: Ελεύθερος ο 21χρονος φαντάρος για τον υποτιθέμενο βιασμό

Αξέχαστη θα μείνει για τον 21χρονο Ηρακλειώτη η τραυματική εμπειρία που έζησε μετά την καταγγελία…

12 hours ago

This website uses cookies.