Ωστόσο, συγκυβέρνηση και ΔΕΗ -παραβλέποντας αυτή την πραγματικότητα, που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν- τώρα αναζητούν μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού (που λήγει στις 29 Σεπτέμβρη) νομικά γραφεία ή εταιρείες, στις οποίες θα ανατεθεί η είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Σε πρώτη φάση, το σχέδιο θα εφαρμοστεί στην Αττική για ένα δίμηνο, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Τα γραφεία που θα επιλεγούν, θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση 10.000 – 20.000 πελατών που έχουν υψηλές οφειλές, ενώ η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα 860 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι οποίοι αριθμούν περίπου 550.000, αριθμός πάντως που δεν περιλαμβάνει το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών που στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεχόμενων και δυσβάσταχτων χαρατσιών στο ρεύμα.