ΤΟΠΙΚΑ

Σε ενάμιση χρόνο ο φάκελος για την ένταξη στην Unesco της Κνωσσού

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για την Κνωσό απάντησε το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δίνοντας τόσο το περίγραμμα όσο και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την κατάθεση του φακέλου στην UNESCO, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι συνεχίζονται οι ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ρώτησε μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την υπουργό σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο φάκελος ένταξης της Κνωσού και των υπόλοιπων ανακτόρων του Μινωικού Πολιτισμού στον Κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και για όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στην πορεία.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη σειριακή εγγραφή τόσο για να εκπροσωπηθούν τα μεγάλα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού, δηλαδή Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθος, αλλά και για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί. Επιβεβαίωσε ότι το 2017 ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας με σύμβαση μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας, και ότι τον Απρίλιο του 2019 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση.

Επιπλέον, σημείωσε την πρόθεση του υπουργείου να απεμπλέξει τη διαδικασία διαθέτοντας το ίδιο κονδύλια για το προσωπικό, και τα κονδύλια να δρομολογηθούν σε άλλα θέματα, όπως τοπογραφήσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για χρονοδιάγραμμα, η ίδια σημείωσε ότι «μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο – δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα – η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσει τον φάκελο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους ακριβείς λόγους αυτής της χρονικής παράτασης.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή για τη Σπιναλόγκα, η υπουργός ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίχτηκε από ειδικό κλιμάκιο του ΥΠ.ΠΟ. υπό την ηγεσία της πρέσβεώς μας στην UNESCO, προκειμένου να συνεχίσει η αξιολόγηση του φακέλου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι ο φάκελος που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρά κανονικά.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

12 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

12 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

12 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

12 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

12 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

14 hours ago

This website uses cookies.