Μέχρι το 2020 το υποβρύχιο καλώδιο – Ποια τα τέσσερα σενάρια των σημείων πόντισης
Μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σειρά έχει τώρα η Κρήτη και οι μνηστήρες φαίνεται να είναι τουλάχιστον δύο: ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.
Στις πίσω θέσεις της εκδήλωσης του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρονική διασύνδεση των Κυκλάδων υπήρξε σχετική συνομιλία μεταξύ των κ. κ Γιώργου Περιστέρη (ΓΕΚ- Τέρνα) και Δημήτρη Καλλιτσάντση (Ελλάκτωρ). Οι εταιρείες ΓΕΚ και Ελλάκτωρ δεν ανέλαβαν κάποιο από τα εν λόγω έργα, αλλά προσβλέπουν στα επόμενα έργα διασύνδεσης.
Σημαντικής σημασίας είναι το υποβρύχιο καλώδιο για τη διασύνδεση της Κρήτης, το οποίο έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με στόχο ολοκλήρωσης το 2020, αλλά με ευθυμία να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ίσως και κατά δύο έτη. Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει αποφασιστεί στο σημείο πόντισης του καλωδίου, ώστε να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ με την προκήρυξη των διαγωνισμών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για το σημείο πόντισης του καλωδίου υπήρχαν τρεις προτεινόμενες θέσεις με βάση την πρώτη μελέτη. Μία στον Ν. Χανίων στο ακρωτήρι Σπάθα, μία στο Ηράκλειο στην περιοχή Λινοπεράματα και μία στον Ν. Ρεθύμνου.
Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τους φορείς του Ηρακλείου για το σημείο χωροθέτησης, αλλά οι επόμενοι μήνες, με την δημοσίευση της μελέτης, θα οριστεί η διαδρομή του καλωδίου. Με βάση τις εκτιμήσεις το κόστος διασύνδεσης κυμαίνεται γύρω στα 1-1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΑΔΜΗΕ, σε ότι αφορά τα σημεία προσαιγειάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στην Κρήτη, είχαν εξεταστεί δύο περιπτώσεις:
– Η θέση Κορακιά-Γαληνών των Ν. Ρεθύμνου-Ηρακλείου, η οποία είναι σχετικά κεντροβαρής ως προς τα κύρια κέντρα κατανάλωσης του νησιού (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο).
– Μια θέση σε ΒΔ σημείο του νησιού (πιθανώς ακρωτήρι Σπάθα ή Γραμβούσας) η οποία παρουσιάζει το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης της υποβρύχιας διαδρομής και προκρίθηκε στα πλαίσια εκτεταμένης έρευνας της μορφολογίας του βυθού που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τον εντοπισμό της κατάλληλης διαδρομής όδευσης των υποβρυχίων καλωδίων. Στην περίπτωση αυτή ο σταθμός μετατροπής θα κατασκευαστεί πλησίον του Υ/Σ Χανίων.
Στρατηγικής σημασίας έργο
Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι η καλωδιακή σύνδεση εντάσσεται στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών για μελλοντική αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ και με την υλοποίηση του έργου της Κρήτης θα σημειωθούν μειώσεις έως και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.
protothema.gr
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.