Σε κίνδυνο τα πανεπιστήμια εξαιτίας του «κουρέματος»

Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, μετά το «κούρεμα» στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως διαπιστώθηκε στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν.

Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν.

Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί νομική επιτροπή για να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν, αλλά, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, σ’ αυτήν τη φάση διεκδικεί τη αποσύνδεση των οικονομικών των πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, που επιτάσσει ο νέος Νόμος- Πλαίσιο και την έγκριση των προϋπολογισμών τους για το 2012.

Σε ερώτηση αν θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα Πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι αν παραιτηθούν οι πρυτάνεις, δεδομένου ότι ανάλογες ενέργειες αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ο Τρ. Αλμπάνης απάντησε ότι «η Σύνοδος εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά πρέπει να κρατηθούν όρθια. Βέβαια με την πολιτική αυτή οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο. Εάν, όμως, φτάσουμε, τελικά, στο όριο της λειτουργίας μας, δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμένουμε στις θέσεις μας».

Συνάντηση Γ. Μπαμπινιώτη και πρυτάνεων

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των πρυτάνεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, στον οποίο εξέθεσαν τη δεινή – όπως τόνισαν – οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι κάνει τα πάντα ώστε να αποκατασταθεί, έστω και μερικώς, η λειτουργία των Πανεπιστημίων, κατανοώντας απόλυτα τις αδυναμίες που συναντούν στην λειτουργία τους με τις περικοπές.

Άλλωστε, αυτό το θέμα ήταν ένα από εκείνα που συζήτησε σήμερα με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους.

Οι πρυτάνεις, πάντως, φέρονται αποφασισμένοι, όπως είπαν πολλοί από αυτούς, ακόμη και να προχωρήσουν σε υποβολή μήνυσης κατά των υπευθύνων της Τραπέζης της Ελλάδος για το θέμα του «κουρέματος» των ομολόγων, εφ’ όσον βέβαια χρειασθεί.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

3 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

4 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

6 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

6 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

6 hours ago

This website uses cookies.