Categories: OIKONOMIAΕΛΛΑΔΑ

Σε καθεστώς πολυετούς επιτήρησης η Ελλάδα

Σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης θα παραμείνει η Ελλάδα έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις,  Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ο Ρεν τόνισε πως η Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ,  προβλέπει την συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ.
«Το πόσο ακόμα χρόνο (επιτήρηση) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί» τόνισε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Σημειώνεται ότι ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του αλλά και άλλες φορές στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι για την Ελλάδα το καλύτερο θα είναι να πάει σε μια επιμήκυνση του χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύκολα αντιληπτό ότι καθεστώς πολυετούς επιτήρησης έχει ιδιαιτέρως μεγάλο ορίζοντα.
Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πως η ζώνη του ευρώ θα ασχοληθεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της. Ο Επίτροπος υποστήριξε πως μέσα στους επόμενους μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης θα αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας, ενώ το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις του για τα «μάλλον επείγοντα» δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο.
Ο Ρεν επισήμανε πως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», ξεκαθάρισε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Σε ανάπτυξη… το χρέος

Στο 169,1% του ΑΕΠ ανήλθε, το δεύτερο τρίμηνο του 2013, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, από 160,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του ίδιους έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την Ελλάδα, που εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, ακολουθούν η Ιταλία με 133,3%, η Πορτογαλία με 131,3% και η Ιρλανδία με 125,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 9,8%, τη Βουλγαρία με 18% και το Λουξεμβούργο με 23,1%.

Στην ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος έφτασε το 93,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έναντι 92,3%% το πρώτο τρίμηνο και στην ΕΕ ανήλθε στο 86,8%, από 85,9%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 -σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012- αύξηση του δημοσίου χρέους παρατηρήθηκε σε 24 κράτη- μέλη και μείωση σε τέσσερα. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (+19,9%), την Ιρλανδία (+15,5%) και την Κύπρο (+15,2%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία (-3,8%), τη Γερμανία (-2,1%), τη Δανία και την Αυστρία (-0,6% σε κάθε μία).

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κρήτη: Απεργία πείνας από την Τζένη Χειλουδάκη για υπόθεση απάτης εις βάρος της

Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…

4 mins ago

The Lancet: Μελέτη – σοκ για τη σφαγή στη Γάζα – Σχεδόν διπλάσιοι από τον επίσημο απολογισμό οι νεκροί το πρώτο 9μηνο

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή εκδοχή της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet με…

18 mins ago

Ο Τραμπ ετοιμάζει συνάντηση με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη πως η ομάδα του έχει αρχίσει…

20 mins ago

Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των φορολογικών συναλλαγών μέσα από το ψηφιακό πελατολόγιο της ΑΑΔΕ

Ένα νέο σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής προστίθεται στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ, με την ενεργοποίηση του ψηφιακού…

22 mins ago

Λος Άντζελες: Δίχως τέλος η καταστροφή – Στους 10 οι νεκροί

Τραγική είναι η κατάσταση στο Λος Άντζελες από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται για ένα ακόμα 24ωρο με τους…

25 mins ago

Ο νόμός Χανίων μέσα στις πιο ακριβές περιοχές για να αγοράσεις ακίνητο – Νέα μεγάλη άνοδος στις τιμές πώλησης

Και το τελευταίο 3μηνο του 2024 οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να καλπάζουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία…

31 mins ago

This website uses cookies.