ΘΕΣΕΙΣ

Σε μία γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή η Σούδα μετατρέπεται αυτόματα σε στόχο – Τι κάνουν οι Αρχές;

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται ξανά η Σούδα, όπως σε κάθε πόλεμο. Με ευθύνη τόσο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (έκανε κωλοτούμπα και στο θέμα των βάσεων), οι εγκαταστάσεις των Αμερικανονατοϊκών έχουν γιγαντωθεί στον τόπο μας. Τώρα, εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης του Μεσανατολικού μετατρεπόμαστε σε πιθανό στόχο.

Τα χθεσινά γεγονότα με το έγκλημα του Ισραήλ με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα πυροδότησε σειρά μεγάλων διαδηλώσεων σχεδόν σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη, από την Τουρκία έως την Τυνησία,την Ιορδανία και το Ιράν και την Υεμένη.

Βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε ένα μεγάλο περιφερειακό πόλεμο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί και σε παγκόσμιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ (μία χώρα σε διαρκή κατάσταση πολέμου) και σε αυτή την σύγκρουση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μένει να αποδειχθεί αν το έγκλημα αποτέλεσε λάθος ή αποτελεί μέρος μίας γενικότερης στρατηγικής του Ισραήλ που στοχεύει στην εμπλοκή και άλλων χωρών στον πόλεμο, πρώτα και κύρια του Ιράν, ούτως ώστε να αναγκαστούν οι ΗΠΑ πρωτίστως αλλά και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι να συμμετέχουν στον πόλεμο ενεργά, δίπλα στο Ισραήλ.

Σε μία τέτοια περίπτωση ως χώρα θα βρεθούμε σε μία πολύ δύσκολη θέση αφού θα αναγκαστούμε να γίνουμε ενεργοί σε έναν πόλεμο που είμαστε δίπλα, λίγα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρια… όσο απέχουν οι βάσεις της Σούδας από τις ακτές της Γάζας.

Οι Βάσεις της Σούδας που ήδη παίζουν ένα σημαντικό ρόλο θα κληθούν σε μία γενικότερη ανάφλεξη να παίξουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε έναν πόλεμο επιθετικό και αυτόματα θα μετατραπούν σε στόχο χωρών που έχουν την τεχνολογία για να πετύχουν πλήγματα.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, οι τοπικές αρχές μπροστά σε αυτή τη γενικότερη ανάφλεξη που κινδυνεύει να εμπλέξει τα Χανιά και την Κρήτη σε μία πολεμική σύγκρουση, είναι έτοιμες να πάρουν πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζουν τους κατοίκους του νησιού; Με ποιο τρόπο;

Ας ελπίσουμε ότι έστω και μετά από αυτό το πρωτόγνωρο έγκλημα που διέπραξε το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρυταννεύσει κάποιου είδους λογική. Ας ελπίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα κατανοήσουν τις ιστορικές ευθύνες που έχουν για να μην αιματοκυλίσουν τον κόσμο στηρίζοντας ενέργειες του κράτους του Ισραήλ που χαρακτηρίζονται πλέον ανοικτά εγκληματικές ακόμη και από κράτη φιλικά.

Αλλά επειδή δεν αρκεί η ελπίδα, πρέπει οι αρχές του τόπου σήμερα, τώρα, να πάρουν πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης. Ας δώσουνε τουλάχιστον το μήνυμα ότι ως Κρητικοί είμαστε υπέρ της ειρήνης των λαών συμμετέχοντας σε φιλειρηνικές διαδηλώσεις υπό την αιγίδα τους.

Ακούμε διαρκώς τα πολεμικά αεροπλάνα που πετούν συνέχεια πάνω από τα κεφάλια μας. Οι αρχές, είναι κουφές; Η αδράνεια και η σιωπή σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, μπορεί να είναι καταστροφικές.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

10 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

11 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.