Σε νευρική κρίση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για το νέο Μνημόνιο

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις βουλευτών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το νέο Μνημόνιο. Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή δεκάδες βουλευτές και των δυο κομμάτων εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αντίθεσή τους, ενώ πολλοί εξ αυτών τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση.  Δυο ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν. Πρόκειται για την βουλευτή Α’ Αθηνών, Πέμη Ζούνη και τον βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Βαρβαρίγο. Ακόμα, δεκατρείς βουλευτές της ΝΔ δηλώνουν ότι αρνούνται να ψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων. Και όλα αυτά παρά τις προειδοποιήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ότι θα διαγραφούν όσοι βουλευτές δεν συμμορφωθούν με την μνημονιακή γραμμή.

Δεκατρείς βουλευτές της ΝΔ έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση. Είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης ‘Αμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και από τους κοντινούς στον κ Σαμαρά βουλευτές. Στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε ότι “την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8% και πρόσθεσε ότι όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα“. Ο τομεάρχης άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά “μέχρι πριν από δύο εβδομάδες  έλεγα αυτά που μας λέγατε  εσείς και ο κ. Μιχελάκης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές,  τώρα τι θα πω;“.

Προβληματισμό και αμφιβολίες για τα νέα μέτρα εξέφρασαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι κ.κ. Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τζαβάρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μουρουσούλης και Θεόφιλος Λεονταρίδης. Απαντώντας στις ενστάσεις τους, ο κ. Σαμαράς επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και είπε: «Τι θέλετε να γίνει, να αγοράζουμε τρόφιμα και βενζίνη με δελτίο;».

Την Κυριακή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Νίκος Λέγκας.

Βόμβα Κατσέλη

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αψηφώντας, τη σαφή προτροπή-προειδοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι όποιος καταψηφίσει δεν θα είναι στα επόμενα ψηφοδέλτια δηλώνουν εμμέσως ή αμέσως ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Λούκα Κατσέλη δεν θα ψηφίσει αύριο το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τονίζοντας πως αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το Μνημόνιο μας οδηγούν μαθηματικά σε μια πολύ βαθιά ύφεση, σε ανακατανομή του εισοδήματος.

Όπως όμως αιτιολόγησε ειδικά ο λόγος για τον οποίο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει αύριο – όπως είπε χαρακτηριστικά – είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν σε βγάζουν από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας: Η ύφεση θα μας οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία πολύ γρήγορα. «Δεν υπάρχει για μένα οικονομικό δίλημμα. Ακόμη και με το PSI, ακόμη και με το κούρεμα το χρέος μας δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Η ύφεση θα είναι τέτοια που θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών καθώς δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε τις οφειλές μας» ανέφερε.

«Αύριο πρόεδρε θα είσαι μόνος με το λαό, με το Θεό και τη συνείδηση σου»

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Χάρης Καστανίδης και άλλοι λιγότερο προβεβλημένοι κάνουν λόγο για αδιέξοδη πολιτική και επισημαίνουν με νόημα ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: «Αύριο πρόεδρε θα είσαι μόνος με το λαό, με το Θεό και τη συνείδηση σου.»

Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ (Χρήστος Μαγκούφης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Τσετίν Μάντατζη, Οδυσσέας Βουδούρης, Δ.Δημητρουλόπουλος, Χρύσα Αράπογλου) δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 20-25 βουλευτές του ΠαΣοΚ – που μπορεί να αυξηθούν και δραματικά – θα αρνηθούν την ψήφο στο μνημόνιο 2.

Την παραίτησή της απο το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η κα Πέμυ Ζούνη. Η ηθοποιός, εξηγώντας την απόφασή της, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά απο δυόμισι χρόνια προσπαθειών, δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα». Η πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας ειναι η ηθοποιός κα Αννα Βαγενά.

Επιπλέον, επιστολή με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Χθες, είχε προηγηθεί χθες η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κάτι που αποτέλεσε «βόμβα μεγατόνων», καθώς είχε μεν καταστήσει σαφείς τις ενστάσεις της όλο αυτό το διάστημα, αλλά ως στενή συνεργάτιδα του κ. Γ. Παπανδρέου ουδείς ανέμενε αυτή την κίνηση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

44 mins ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες περιπτώσεις…

48 mins ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

49 mins ago

Στον απόηχο των εξαγγελιών του κ. πρωθυπουργού

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες... έτσι λέει ο μύθος…

57 mins ago

Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Γιώργη Ψυχουντάκη

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν την Κυριακή, 13…

1 hour ago

«Ωδή στις Τέχνες»: Νέες παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Νelly’s – Συλλογή Κρασάκη»

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με τίτλο «Ωδή στις Τέχνες» με τρεις…

1 hour ago

This website uses cookies.