Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Σε ρήξη η Γερμανία με τους δεξιούς «δορυφόρους» της για το προσφυγικό

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα, με θέμα την προσφυγική κρίση, ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Η Γερμανία προειδοποιεί με διακοπή χρηματοδότησης τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακατανομής 120.000 προσφύγων. Τσεχία και Σλοβακία απαντούν απαξιωτικά στις απειλές ενώ η Ουγγαρία, που επίσης αντιτίθεται στην ανακατανομή προσφύγων, συνεχίζει την πολιτική της καταστολής με την ακροδεξιά κυβέρνηση να μετατρέπει τη χώρα σε ένα οχυρό και να κλείνει τις πύλες της Ευρώπης στους πρόσφυγες.

«Η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στη ντροπή» τονίζεται από το Βερολίνο μετά την αποτυχία της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών να καταλήξει σε ένα δεσμευτικό καθεστώς ποσοστώσεων για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων εξαιτίας της αντίδρασης κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί πως «δεν γίνεται  να συμμετέχουν όλοι όταν είναι να πάρουν χρήματα και κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες». Παράλληλα σημειώνει πως πρέπει «να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο».

Συνεχίζοντας έθεσε υπό αμφισβήτηση τη γερμανική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως απάντηση στην απροθυμία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στην ανάληψη ευθύνης για την προσφυγική κρίση. «Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει […] Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Χθες βράδυ η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή. Αυτό που ζήσαμε [χθες] το βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι η ελληνική κρίση» είπε ο Γκάμπριελ προειδοποιώντας ότι «εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».

«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει […] Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», σημείωσε.

Απαξιωτική ήταν η απάντηση της Τσεχίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τόμα Προύζα. Όπως είπε οι προειδοποιήσεις του Βερολίνου είναι «κενές περιεχομένου, αλλά και ζημιογόνες για όλους».

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τιμωρηθεί χώρα για την έκφραση διαφορετικής άποψης εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, επιτιθέμενος στη Γερμανία. Ακόμη ζήτησε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αφού, όπως δήλωσε, θεωρεί κακή λύση να αφεθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών.

tvxs.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο… εκτός από την Κρήτη

Άστατος θα είναι ο καιρός μέχρι το Μεγάλο Σάββατο καθώς αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ την Κυριακή του Πάσχα το σούβλισμα του οβελία…

32 mins ago

“Κάντε αντιπυρική ζώνη και γύρω από τις φουνάρες του Ιούδα” – Η οδηγία Τσικαλά και η ανησυχία της Πυροσβεστικής στην Κρήτη

Να είμαστε υπεύθυνοι μάς καλεί ο υποστράτηγος, συντονιστής της Πυροσβεστικής Βόρειου- Νότιου Αιγαίου- Κρήτης Γιώργος…

40 mins ago

Στην Κρήτη δε σούβλιζαν αρνί – Όλα τα έθιμα του Πάσχα

Κείμενο: Α. Νομικός Το κάψιμο του Ιούδα Στην Κρήτη, τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι…

43 mins ago

“Οι Λαμπάδες” της Μ. Παρασκευής – Έθιμα του Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου

Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για…

45 mins ago

«Έδεσε» στην Σούδα το «Σάρλ ντε Γκολ»

Το πυρηνοκίνητο γαλλικό πλοίο, που έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, θα παραμείνει στη Σούδα για…

47 mins ago

Τεράστιος πόνος για την 26χρονη που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ – Αφήνει πίσω τον γιο της

Θρήνος στη Νέα Αλικαρνασσό για την 26χρονη Μαρίνα Ταβλαδωράκη που έχασε τη ζωή της τα…

52 mins ago

This website uses cookies.