ΤΟΠΙΚΑ

Σε στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ νοτίως της Κρήτης στα κρυφά η κυβέρνηση

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ νότια της Κρήτης πραγματοποίησε η Ελλάδα, σε μια επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων σε διάφορους τομείς, από τους οποίους η χώρα μας αντλεί… τεχνογνωσία.

Την ώρα που το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκαζε την αιματοχυσία αμάχων στη Ράφα και ζητούσε ενδεχελή έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις υλοποίησαν το χτύπημα που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε «τραγικό λάθος», οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με τη συμμετοχή ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για «λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ένα ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ παρείχε εναέριο ανεφοδιασμό σε μεγάλο αριθμό –τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα– ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Το ισραηλινό τάνκερ εισήλθε στο FIR Αθηνών το πρωί της Δευτέρας και αναχώρησε την Τρίτη, ενώ προσγειώθηκε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η άσκηση είχε δύο σκέλη, ένα πρωινό και ένα νυχτερινό. Δύο F-16 από κάθε Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν και στα δύο σκέλη της άσκησης και ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από το ισραηλινό τάνκερ.

Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” αναφέρονται τα εξής:

Μεγάλης κλίμακας άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού έλαβε χώρα νοτίως της Κρήτης με τη συμμετοχή ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου και δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ένα ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ παρείχε εναέριο ανεφοδιασμό σε μεγάλο αριθμό –τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα– ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Το ισραηλινό τάνκερ εισήλθε στο FIR Αθηνών το πρωί της Δευτέρας και αναχώρησε την Τρίτη, ενώ προσγειώθηκε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Οπως πληροφορείται η «Κ», η άσκηση είχε δύο σκέλη, ένα πρωινό και ένα νυχτερινό. Δύο F-16 από κάθε Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από το ισραηλινό τάνκερ, ώστε να πιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χειριστές. Κάθε αεροσκάφος συμμετείχε και στα δύο σκέλη της άσκησης εκτελώντας με χειρουργική ακρίβεια μια από τις πιο απαιτητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση έλαβε χώρα στον ζωτικό για τα ελληνικά συμφέροντα χώρο νοτίως της Κρήτης, την ώρα που η Αγκυρα επαναφέρει στην επικαιρότητα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα F-16, πληρώματα και προσωπικό της 335 Μοίρας «Τίγρης» στη νατοϊκή άσκηση Tiger Meet, που φέτος πραγματοποιείται στη Γερμανία, και ετοιμάζεται για τη διοργάνωση της μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης Ramstein Flag που θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την Ανώτατη Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης ώστε η άσκηση να έχει στο «επίκεντρό» της μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 15 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και την Ιταλία θα μετασταθμεύσουν στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελεί τη βάση και των ελληνικών F-35.

Η τελική σύσκεψη της άσκησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, καθώς για τη συμμετοχή της απαιτείται η κατάθεση σχεδίου πτήσης για είσοδο στο FIR Αθηνών, κάτι που αρνείται πεισματικά η γείτων χώρα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

22 ακόμα μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο

Με τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες στη νότια Κρήτη, 22 μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα, Πέμπτη,…

16 mins ago

Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε η βιογραφία του αγωνιστή κομμουνιστή καπετάν Σφακιανού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης,…

29 mins ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κύβος ερρίφθη – Εκλογές μέσα στο 2024 αποφάσισε ο Ανδρουλάκης

Την απόφαση του για εκλογές μέσα στο 2024 θα ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση…

1 hour ago

1o Φεστιβάλ Arttack στο Ηράκλειο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Το πρώτο Φεστιβάλ μουσικών δράσεων στο Ηράκλειο διοργανώνει αύριο Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29…

2 hours ago

Γολγοθάς 11χρονου στα Χανιά: Κινητοποίηση για πρόσληψη παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Χανίων

Περιπέτεια για μικρό ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο…

2 hours ago

Ιεράπετρα: Μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ κατασκεύσαν Αυτόνομο Ρομποτικό Όχημα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην…

2 hours ago

This website uses cookies.