Σημαντική πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της πάθησης του κερατόκωνου, με το Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και την Επιστημονική ομάδα του ΒΕΜΜΟ, με τον επ. καθ. Γ. Κυμιωνή και τον επ. καθ. Χ. Σιγανό, να αποτελεί παγκοσμίως έναν από τους βασικούς πυλώνες ερευνητικής δραστηριότητας για τις παθήσεις του κερατοειδούς.
Η τεχνική Διασύνδεσης του κερατοειδούς (Corneal cross-linking) εφαρμόζεται ευρέως με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την τελευταία δεκαετία στο ΒΕΜΜΟ. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα παρακολούθησης ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διασύνδεση κερατοειδούς στο ΒΕΜΜΟ έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου (Μελέτη της Κρήτης, Cretan Study; Cornea Journal 2014, Πρωτόκολλο της Κρήτης, Cretan Protocol; Journal of Cataract and Refractive Surgery 2014) και έχουν θέσει την θεραπεία διασύνδεσης του κερατοειδούς ως πρωταρχική επιλογή για αντιμετώπιση του κερατόκωνου, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση της πάθησης και αναστολή της περαιτέρω επιδείνωσης της όρασης του ασθενούς.
Σε περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου του κερατόκωνου, η παραμόρφωση της επιφάνειας του κερατοειδούς είναι σημαντική με συνέπεια την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μέθοδος διασύνδεσης του κερατοειδούς μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνική ένθεσης των Ενδοκερατοειδικών Δακτυλίων.
Οι Ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι είναι μικροσκοπικά ενθέματα που εισάγονται στον κερατοειδή μετά από τη δημιουργία τούνελ υποδοχής με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας Femtosecond LASER.
Ο στόχος της συνδυασμένης αυτής τεχνικής, είναι τόσο η επιπέδωση και ομαλοποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς όσο και η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου, με συνέπεια την βελτίωση των αποτελεσμάτων μετεγχειρητικά. (η πρώτη παγκόσμια συνδυαστική θεραπεία ενδοφακικών δακτυλίων και Πρωτοκόλλου της Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΜΜΟ).
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και οι χειρουργικοί παράμετροι των ασθενών υπολογίζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή με βάση την τοπογραφική απεικόνιση του κερατοκώνου στον κερατοειδή του ασθενούς.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ταυτόχρονη σταθεροποίηση της νόσου και η βελτίωση της όρασης των ασθενών.
Επιπρόσθετα, είναι πλέον σημαντικά μειωμένη, η ανάγκη χρησιμοποίησης φακών επαφής, διορθωτικών γυαλιών και είναι εφικτή η αποφυγή μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.