Συνολικά 36 άτομα εκτιμάται από τις αρχές ότι είναι τα μέλη της σπείρας που έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια τα διακινούσε στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές. Από τους 36, οι 21 έχουν συλληφθεί ενώ για τρεις ακόμη έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
Η εγκληματική οργάνωση δρούσε ήδη από τον Απρίλιο του 2013. Λειτουργούσε με τέσσερις οργανωμένους πυρήνες. Ο τζίρος της έφτασε τα 25,07 εκατομμύρια ευρώ με τη ζημία του ελληνικού δημοσίου να ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95 ευρώ την περίοδο 2013 – 2016. Μάλιστα η ζημία υπολογίστηκε με βάσει την κατώτερη νοσοκομειακή τιμή αγοράς και πώλησης και δεν συμπεριλήφθηκαν και τα φάρμακα με άγνωστη προέλευση.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πρώτος πυρήνας αποτελούνταν από άτομα που με την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές για τα φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους. Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να οργάνωνε την αποθήκευση των σκευασμάτων και την εξαγωγή τους από την Ελλάδα στο εξωτερικό, ενώ ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο τέταρτος πυρήνας εμφανίζεται να ενεργούσε επικουρικά στον πρώτο προκειμένου να επιτευχθεί η προμήθεια των φαρμάκων.
Σήμερα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν οι 13 από τους 21 συλληφθέντες ενώ για τρεις από τους υπόλοιπους 15 που εμπλέκονται εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Από τις αρχές ερευνάται ο ρόλος τουλάχιστον οκτώ γιατρών ενώ δίωξη έχει ασκηθεί έως τώρα σε ιδιώτες φαρμακοποιούς, σε υπεύθυνους των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα και σε δυο γιατρούς. Οι τελευταίοι φέρονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα επιχειρούσαν να εντάξουν στο κύκλωμα και άλλους συναδέλφους τους.
Κεντρικό πρόσωπο της σπείρας φέρεται να είναι ένας 70χρονος Αιγύπτιος που εμφάνιζε τα φάρμακα ως εισαγόμενα από την Αίγυπτο. Ο άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής δεν κατοικούσε μόνιμα στην Ελλάδα. Έδινε οδηγίες στα μέλη και καθόριζε τις τιμές. Όταν έλειπε τον ρόλο του αναλάμβανε μια γυναίκα συγκατηγορούμενη στην υπόθεση.
Από τη δικογραφία προκύπτει επίσης ότι οι έρευνες ξεκίνησαν όταν οι Γερμανικές αρχές διαπίστωσαν, κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη πώς εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.
Τα παράνομα φάρμακα συνταγογραφούνταν σε άτομα από διάφορες περιοχές – κάποιες φορές ακόμη και σε αποθανόντες – και στη συνέχεια φυλάσσονταν σε ένα ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε κυρίως εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας υπαλλήλους.
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.