Το βασικό ερευνητικό πεδίο της είναι οι φυσικοί αλγόριθμοι και η εφαρμογή τους στη ρομποτική, τη δομική βιολογία και τη βιο-πληροφορική.
Το «Presidential Award for Mentoring 2016» του Πανεπιστημίου Rise (Χιούστον ) απονέμεται στην καθηγήτρια της Επιστήμης Υπολογιστών και Εμβιομηχανικής (Bioengineering) Λυδία Καβράκη.
Η Κρητικιά επιστήμονας, στην οποία αποδίδονται σημαντικές επιτυχίες τόσο στο ερευνητικό όσο και στο ακαδημαϊκό της έργο, διδάσκει επίσης στο Baylor College of Medicine Υπολογιστική Βιολογία και Μοριακή Βιοφυσική.
Σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνέχισε με Διδακτορικό στο Stanford University.
Το βασικό ερευνητικό πεδίο της είναι οι φυσικοί αλγόριθμοι και η εφαρμογή τους στη ρομποτική (robot motion planning, hybrid systems, formal methods in robotics, assembly planning, micromanipulation, and flexible object manipulation), τη δομική βιολογία και τη βιο-πληροφορική.
Η πρακτική συνεισφορά των ερευνών της, όμως, επεκτείνεται από την ευέλικτη κίνηση των σύγχρονων ρομπότ, στο σύστημα πρόσδεσης των διαστημικών λεωφορείων στους διαστημικούς σταθμούς, και την εκπαίδευση των ρομπότ για να δένουν κόμπους σε μια χειρουργική επέμβαση. Είναι, άλλωστε, μία εκ των συγγραφέων του βασικού εγχειριδίου ρομποτικής με τίτλο “Principles of Robot Motion” (εκδόσεις MIT).
Όπως μαρτυρά και το βραβείο που έλαβε, η Δρ. Καβράκη έχει σημαντικό έργο και στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου των γυναικών στην Επιστήμη: Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως ακαδημαϊκή σύμβουλος της Ομάδας Γυναικών Σπουδαστριών στην επιστήμη των υπολογιστών από το 2002, είδε τα ποσοστά των γυναικών σπουδαστών στο τμήμα να αυξάνονται από 5 σε 37%. Μέρος της στρατηγικής της είναι η συμμετοχή της στο σχολικό πρόγραμμα Robotics Club, με τη φιλοσοφία «όσο νωρίτερα εξοικειώνονται τα παιδιά με την Επιστήμη, τόσο πιο ισότιμη και η συμμετοχή τους σε αυτή».
Το 2015 η Δρ. Καβράκη τιμήθηκε και με το βραβείο Technical Leadership ABIE Award «για τη συνεισφορά και τα επιτεύγματά της στην τεχνολογική έρευνα, καθώς και για την ηγετική της παρουσία στην προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης των γυναικών στο χώρο της τεχνολογίας.
Τo 2002 το περιοδικό Popular Science την είχε συμπεριλάβει στη λίστα “Brilliant 10” awards. Το 2000 τιμήθηκε με το Grace Murray Hopper Award. Είναι επιστημονικός εταίρος των ACM, IEEE, AAAS, AAAI, AIMBE καθώς και μέλος της National Academy of Medicine.
Όπως η ίδια έχει δηλώσει: «Ως φοιτήτρια, οι υπολογιστές μου φάνηκαν πολύ απρόσωποι – οπότε αναζήτησα έναν συνδυασμό βιολογίας και πληροφορικής». «Θα ήθελα να δω τα ρομπότ στην υπηρεσία των ανήμπορων και ηλικιωμένων ανθρώπων, και να γίνουν τα φάρμακα πιο αξιόπιστα μέσω της βιοπληροφορικής».
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.