Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Τα συμφέροντα μας είναι αντίθετα”: Σκληρή ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ενάντια σε Αντιπεριφέρεια Χανίων για αεροπλανοφόρο και επίσκεψη πρέσβη Καναδά για συμφωνία CETA

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του σχολιάζει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τη στάση της Αντιπεριφέρειας Χανίων σε σχέση με την υποδοχή του αεροπλανοφόρου USS H.W. Bush αλλά και το καλωσόρισμα προς τον πρέσβη του Καναδά ο οποίος ήρθε να προωθήσει τη συμφωνία CETA στην οποία οι έμποροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρέσβης του Καναδά κ. Μόριλ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Χανίων αλλά και με εκπροσώπους τους ΕΒΕΧ και τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Διγαλάκη. Όπως σημείωσε στη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο αριθμός των επενδυτών του Καναδά στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, μετά από τη χθεσινή ψήφιση, στην Ευρωβουλή, της συμφωνίας CETA μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, δηλαδή εντός των επόμενων εβδομάδων, και η οποία διευρύνει το πλαίσιο διεξαγωγής του εμπορίου της χώρας του προς την Ευρώπη, και συνεπώς προς την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η στάση της αντιπεριφέρειας Χανίων σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα «φιλόξενη» σε πολιτικές ή αρχές, που μόνο το καλό του Χανιώτικου και Ελληνικού λαού δεν θέλουν.

Καλωσορίζει τον Καναδό πρέσβη με τη συμφωνία CETA και δεν λαμβάνει υπόψη του την εκφρασμένη αντίθεση του Ε.Σ.Χ. και άλλων φορέων σε αυτή την αντιλαϊκή συμφωνία.

Καλωσορίζει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και συνδιοργανώνει πανχανιώτικο παιδικό τουρνουά ποδοσφαίρου με την αμερικανική βάση χωρίς να αναλογίζεται πόσα παιδιά στον κόσμο καθημερινά σκοτώνονται από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Το εξοργιστικά παράλογο είναι ότι προσπάθησε να κάνει και τον Ε.Σ.Χ. συνδιοργανωτή σε αυτό το τουρνουά.

Αλήθεια δεν ξέρουν εκεί στην αντιπεριφέρεια τις δημοσιοποιημένες ξεκάθαρες θέσεις του Ε.Σ.Χ. ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία CETA;

Δεν ξέρουν για την σαφή αντίθεση του Ε.Σ.Χ. στην λειτουργία της αμερικάνικης βάσης Σούδας και την παραμονή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ;

Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων προασπίζουμε τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων της πόλης μας.

Τα συμφέροντα μας είναι αντίθετα με την συμφωνία CETA και τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Τα συμφέροντα μας είναι αντίθετα με αυτά που με φονικούς πολέμους εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ και η αμερικανική βάση Σούδας.

Τα δικά μας τα συμφέροντα είναι κοινά με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των ανέργων των συνταξιούχων και της νεολαίας.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε ότι με παλιότερη ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων εξέφραζε την ξεκάθαρη αντίθεσή του ως προς τις συμφωνίες TTIP και CETA αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η  συμφωνία CETA (Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) της ΕΕ με τον Καναδά που υπογράφηκε στις 30-10-2016, δεν είναι  μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί ισχυρό μέσο άρσης κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις καπιταλιστικές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η CETA θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.

Συνιστά τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Συνιστά  στόχο των μονοπωλιακών ομίλων για  να διευρύνουν την δράση τους και τα κέρδη τους.

Συνιστά εργαλείο για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της ανεργίας.

Σαρώνει κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, για την επιδίωξη της μέγιστης κερδοφορίας  των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται σφοδρά για τον έλεγχο των πλήρως απελευθερωμένων αγορών.

Οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματά της και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους κοινωνικές υπηρεσίες (Υγεία ,Παιδεία ) που καλύπτονται από το κράτος, δίνοντάς τους μέχρι και ιδιωτικά “δικαστήρια” για να επιβάλλουν ανεμπόδιστα την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα της “προστασίας των επενδυτών”.

Η CETA ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύναψη από την ΕΕ και άλλων αντιλαϊκών συμφωνιών, της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και της (TISA), της πολυμερούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες.

Αυτήν τη συμφωνία εγκρίνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με τις πολιτικές της Ε.Ε.

Καμία έκπληξη δεν προξενεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της CETA, συνεπής με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της, που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Καμία έκπληξη δεν μας προξενεί ότι τα παραπάνω συνδικαλιστικά μας όργανα  ΟΕΣΚ ,ΕΣΕΕΕ δεν καταδικάζουν την συμφωνία .

Αλήθεια δεν γνωρίζουν ή συμφωνούν με την αντιλαϊκή   συμφωνία της CETA;

Εμείς καταδικάζουμε  την συμφωνία και καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να πράξουν ανάλογα ,να πάρουν θέση  .

Απαιτούμε την ακύρωση  της CETA, της TTIP και των άλλων αντιδραστικών συμφωνιών, δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στις  αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, και τις ενώσεις τους .

Η συμφωνία, εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές στο Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο και καταργεί όλους σχεδόν (98%) τους τελωνειακούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. και Καναδά, εκτός από εκείνους που επιβάλλονται σε υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, οπτικοακουστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών και ορισμένα γεωργικά προϊόντα.

Η CETA, όπως και όλες οι μοντέρνες πολυεθνικές συμφωνίες του είδους (TPP, TTIP, NAFTA κ.λπ.), δεν εστιάζει μόνο στο εμπόριο.

Εισάγει μια σειρά από κανόνες οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με το εμπόριο και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην προστασία των διεθνών επενδύσεων, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

3 hours ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

3 hours ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

3 hours ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

3 hours ago

Κορωνοϊός: Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Η εταιρεία AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιό της για…

3 hours ago

«Θύελλα» με Βαρτζόπουλο: Αποπομπή του ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, κάλυψη με… αστερίσκους από την κυβέρνηση

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σχετικά με τις γυναικοκτονίες (στις οποίες έδωσε… βιολογικό τόνο). Σύσσωμη η…

3 hours ago

This website uses cookies.