Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αναθεώρηση του Χωροταξικού Κρήτης στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από ενεργειακά έργα, μεταξύ των οποίων οκτώ (8) περιοχές χωροθέτησης παντός είδους ΑΠΕ, δύο (2) ανά νομό για τις οποίες εκφράζει έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Δίκτυο οι συγκεκριμένες εξελίξεις διαμορφώνουν μία “παρανοϊκή” εικόνα όπου ο ρόλος της Κρήτης είναι αυτός ενός κέντρου παραγωγής ενέργειας “με ξεζούμισμα των φυσικών της πόρων (αέρας, ήλιος, ακόμα και νερό) για μεγαλύτερη απόδοση και κερδοφορία των επιχειρήσεων” στα πλαίσια ενός “ακραίου μοντέλου της αγοράς, όπου όλα αναπτύσσονται παράλληλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής αφού θα έχει ήδη συντελεστεί”
Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Δίκτυο, πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής, ένα από τα αποτελέσματα θα είναι και η αύξηση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές. Οι πολίτες, όπως σημειώνει το Δίκτυο, θα πρέπει “να εντείνουν την αντίδρασή τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοιους σχεδιασμούς, ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν και ότι όσοι τους υποστηρίζουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψή του, ότι: «εκτιμάται με βεβαιότητα ότι πλέον η ενέργεια από ΑΠΕ θα παράγεται σε χωρικές συγκεντρώσεις αρκετά μεγαλύτερης κλίμακας και διαφορετικού -από το έως σήμερα- προφίλ επενδυτών (συνεταιριστικές μορφές, αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, τράπεζες, κλπ.) και η διάσταση αυτή πρέπει να αποτυπωθεί στις προβλέψεις του περιφερειακού σχεδιασμού.» (Νέο τεύχος 7 της μελέτης, σελ 9)
Η εκτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία: προκύπτει από την ενσωμάτωση της πολιτικής για τις ΑΠΕ που αποτυπώνεται στη νομοθεσία, αλλά χαρακτηρίζει και το πρότυπο ανάπτυξης των ΑΠΕ με τάση μεγέθυνσης των μονάδων, του ελέγχου και του κέρδους από ισχυρούς ομίλους συμφερόντων, που τα τελευταία χρόνια έφερε στους δρόμους πολίτες από την Κρήτη, από πολλές περιοχές της χώρας και 3.000 οργανώσεις σ’ όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, το Χωροταξικό περιλαμβάνει και χωροθετεί διπλή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τρία Ενεργειακά Κέντρα (με θερμικές μονάδες και ότι άλλο προκύψει, θερμικές μονάδες που υποτίθεται ότι θα σταματούσαν να λειτουργούν αν γινόταν η διασύνδεση), διέλευση αγωγού φυσικού αερίου (που θα τροφοδοτεί τις αναβαθμισμένες θερμικές μονάδες), και τόπους που θα υποστηρίζουν λειτουργικά την εξόρυξη υδογονανθράκων!
Ασαφής είναι η διατύπωση για χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας «στις κεφαλές των φραγμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση των ταμιευτήρων που υλοποιήθηκαν και αυτών που πρόκειται να υλοποιηθούν (αιολικά πάρκα και συστήματα άντλησης /ταμίευσης)», δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα φράγματα δεν αποτελούν από μόνα τους αντλησιοταμιευτήρες.
Ωστόσο, είναι απόλυτα σαφής η παρότρυνση για «υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών πολλαπλού σκοπού π.χ. άντληση – ταμίευση νερών με χρήση ΑΠΕ και συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής).» (Νέο τεύχος 7 της μελέτης, σελ 24)
Η παρανοϊκή αυτή εικόνα, ερμηνεύεται μόνο ως προσπάθεια κατοχύρωσης:
· του ρόλου της Κρήτης ως κέντρου παραγωγής ενέργειας, με ξεζούμισμα των φυσικών της πόρων (αέρας, ήλιος, ακόμα και νερό) για μεγαλύτερη απόδοση και κερδοφορία των επιχειρήσεων και
· του πιο ακραίου μοντέλου της αγοράς, όπου όλα αναπτύσσονται παράλληλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής αφού θα έχει ήδη συντελεστεί! Κι όλα αυτά βέβαια με …σεβασμό στο περιβάλλον!
Η χωρητικότητα των οκτώ (8) περιοχών σε ανεμογεννήτριες δεν είναι τυχαία.
Έχει γίνει έλεγχος (τεύχος 8.1_17.11.14 της μελέτης) ότι σ’ αυτές χωρούν αιολικά ισχύος 2100 MW.
Είναι ένα νούμερο της ίδιας τάξης μεγέθους που υπολογίζεται στην προκαταρκτική μελέτη των ΔΕΗ – ΔΕΣΜΗΕ – ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης.
Στη μελέτη αυτή διαπιστώνουμε ότι στόχοι της είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων «ΑΠΕ», αλλά και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της ενέργειας που παράγουν -υφιστάμενες και μελλοντικές- από το ηπειρωτικό δίκτυο, όταν δεν υπάρχει ζήτηση στην Κρήτη.
Γενικά η ανάπτυξη των σεναρίων διασύνδεσης, συναρτάται απόλυτα με την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ. Για πόσες και τι τεχνολογίας μονάδες μιλούμε; Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα, για κάθε σενάριο διασύνδεσης, Α, Β και Γ. (σελ. 15 της μελέτης διασύνδεσης)
Τα 1600+120 MW αιολικών σταθμών του Σεναρίου Γ (διπλής διασύνδεσης), αντιστοιχούν σε 748 ή 573 ανεμογεννήτριες των θηριωδών μεγεθών των 2,3 ή 3 MW ή 2023 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW, δηλαδή του μεγέθους που λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΕ
Αυτόνομη
Ανάπτυξη (MW)
Σενάρια Διασύνδεσης
Α (MW)
Β (MW)
Γ (MW)
Αιολικά Πάρκα (Α/Π) 238
800
1200
1600
Α/Π υβριδικών 20
40
80
120
Ηλιοθερμικά 37
100
150
200
Φωτοβολταϊκά 60
60
150
200
Λοιπά 5
15
ΣΥΝΟΛΟ 355*
1000
1535
2135
Τα 200 MW ηλιοθερμικών, αντιστοιχούν σε 4 από τους 5 ηλιοθερμικούς σταθμούς που αδειοδοτούνται στη Σητεία και τα 4/5 του συνολικού μεγέθους που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ολόκληρης της χώρας για το 2020.
Τα 200 MW φωτοβολταϊκών είναι 2,5 φορές παραπάνω απ’ όσα είναι σήμερα εγκατεστημένα (78,30 MW).
Δεν θα επαναλάβουμε εδώ όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει κατά κόρον τέσσερα χρόνια τώρα, για καθένα είδος από όλα αυτά τα έργα διαφορετικής τεχνολογίας που φυτρώνουν κάθε μέρα σαν μανιτάρια.
Θεωρούμε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο μαγικός τρόπος να παράξει το νησί «καθαρή» ενέργεια που δεν θα υποστηρίζεται από θερμικές μονάδες, είτε είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη, είτε στη Μεγαλόπολη, είτε στη Βοιωτία, τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα εφαρμογές που σε κάθε περίπτωση είναι προσανατολισμένες στο κέρδος.
Θεωρούμε ότι είναι πια γελοίο να εξηγούμε πόσες καταστροφές φέρνουν με την κατάληψη της γης, την αλλοίωση των τοπίων, την εξαγορά συνειδήσεων μέσω της προπαγάνδας, την αποτροπή των πολιτών να επενδύσουν στην παραγωγή πραγματικού πλούτου που μπορεί να δώσει αυτή η γη, εξασφαλίζοντας τη ζωή στο νησί για ένα μέλλον με διάρκεια κι όχι με αρπακτές.
Θεωρούμε πως ειδικά σήμερα, σε καιρούς πολύ δύσκολους λόγω της κρίσης, το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι να βλέπουμε να ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας και να επενδύουμε (δηλαδή να πληρώνουμε) για έργα ενέργειας, που ακόμα και οι υποστηρικτές τους αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σε υπερεπάρκεια στη χώρα.
Γι αυτό καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους πολίτες να εντείνουν την αντίδρασή τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοιους σχεδιασμούς, ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν και ότι όσοι τους υποστηρίζουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Γιατί καμιά περιοχή της Κρήτης δεν προσφέρεται να καταστραφεί, με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό!
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…
Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…
Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…
Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025, η οποία έλαβε χώρα από…
This website uses cookies.