Με μία εξαιρετικά αγενή κίνηση, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχί, Ραΐσι, κατέστησε ακόμη σαφέστερες τις θέσεις του ιρανικού καθεστώτος για τις γυναίκες.
Με την χώρα του να βρίσκεται σε αναβρασμό και τις αναφορές για νεκρούς στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν εξαιτίας της δολοφονίας της 22χρονης Mahsa Amini, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, να αυξάνονται, ο Ραΐσι, που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακύρωσε εκ των υστέρων συνέντευξή του με την έμπειρη δημοσιογράφο και προϊστάμενη του τμήματος διεθνών ειδήσεων του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, επειδή δεν δέχτηκε να φορέσει μαντίλα!
Το περιστατικό ανέφερε η ίδια η Αμανπούρ με ανάρτησή της στο Twitter, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη, αλλά και τον τρόπο και την πρόφαση με την οποία ο Ιρανός ηγέτης επέλεξε να την ακυρώσει.
“Διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους του Ιράν και γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ τους, για τον θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, της Mahsa Amini, στα χέρια της αστυνομίας ηθών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8 νεκρούς. Σκόπευα να ρωτήσω τον πρόεδρο Ραΐσι για όλα αυτά και άλλα ζητήματα. Θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Ραΐσι σε αμερικανικό έδαφος κατά την επίσκεψή του για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μετά από εβδομάδες σχεδιασμού και 8 ώρες για να στηθεί ο εξοπλισμός μετάφρασης, τα φώτα και οι κάμερες, ήμασταν έτοιμοι. Κανένα σημάδι όμως του προέδρου Ραΐσι”.
“40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνέντευξης, ένας βοηθός ήρθε και μας είπε ότι ο πρόεδρος ζητεί να φορέσω μαντίλα επειδή βρισκόμαστε σε ιερούς μήνες. Αρνήθηκα ευγενικά. Είμαστε στην Νέα Υόρκη όπου δεν υπάρχει σχετικός νόμος ή παράδοση. Τόνισα ότι κανένας από τους προηγούμενους Ιρανούς προέδρους δεν είχε ζητήσει κάτι τέτοιο όταν κάναμε συνεντεύξεις εκτός Ιράν”.
“Ο βοηθός κατάστησε σαφές ότι η συνέντευξη δεν θα γινόταν αν δεν έβαζα μαντίλα. Είπε ότι ήταν “θέμα σεβασμού” και αναφέρθηκε στην “κατάσταση στο Ιράν”, σχετικά με τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα”.
“Επανέλαβα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτό τον χωρίς προηγούμενο και απρόσμενο όρο και έτσι φύγαμε. Και η συνέντευξη δεν έγινε. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, θα ήταν μία σημαντική στιγμή για να μιλήσουμε με τον πρόεδρο Ραΐσι”.
Πάνω από 30 οι νεκροί στο Ιράν
Την ίδια ώρα, οι νεκροί εξαιτίας της βίαιης αστυνομικής καταστολής εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ξεπερνούν πλέον τους 30. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Όσλο, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 31.
Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.
«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».