ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια δικαστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε τεχνικά γραφεία για την ανίχνευση παράνομου λογισμικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΔΚ και άλλων συναφών φορέων, ο έλεγχος χαρακτηρίστηκε από αυθαιρεσία και παραβίαση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών, καθώς οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν υπό συνθήκες εκφοβισμού και με παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών.

Οι μηχανικοί καταγγέλλουν ότι οι έλεγχοι έγιναν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και με τρόπο που παραβίασε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων τους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήταν σύμφωνες με το νόμο και ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι μηχανικοί αποφάσισαν να προβούν σε αποχή από τις εργασίες τους μέχρι να υπάρξει διευκρίνιση για το θέμα και να αποκατασταθεί η νομιμότητα ενώ θα κατατεθούν και υπομνήματα στους προϊσταμένους των δικαστηρίων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων με αντιμετώπιση συναδέλφων μηχανικών σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Μετά από αίτηση μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας – έχοντας υποψίες και όχι προσκομισθέντα αποδεικτικά στοιχεία – η Πρωτοδίκης Χανίων εξέδωσε προσωρινή καταδικαστική απόφαση διατάσσοντας ταυτόχρονα τον αιφνιδιαστικό έλεγχο σε τεχνικά γραφεία για επιβεβαίωση των ισχυρισμών του εν λόγου δικηγορικού γραφείου για χρήση παράνομων λογισμικών σε τεχνικά γραφεία των Χανίων. Η όλη διαδικασία έγινε με απόλυτη μυστικότητα εν αγνοία των συναδέλφων μηχανικών που βρέθηκαν να αντιμετωπίζονται ξαφνικά σαν εκ προοιμίου ένοχοι και εγκληματίες.

Στη συνέχεια μια δικαστική επιμελήτρια ανέλαβε την υλοποίηση της διαταγής – στο ίδιο πλαίσιο – λειτουργώντας σαν να έχει να κάνει με εγκληματίες προσπαθώντας να διεξάγει τους ελέγχους με απαράδεκτες απειλές και εκβιασμούς.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη μαζική Παντεχνική Συνέλευση την Παρασκευή 4/10 στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ-ΤΔΚ).

Οι κλαδικοί σύλλογοι Μηχανικών, η Διοικούσα Επιτροπή καθώς  και η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΔΚ χαιρετίζουμε την μαζικότητα και την ωριμότητα με την οποία τα μέλη μας αντιμετώπισαν τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες μέρες,  και δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξη μας στις ομόφωνες αποφάσεις της έκτακτης Παντεχνικής Συνέλευσης:

  1. Όπως τεκμηριώνεται από τα γεγονότα, τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων μηχανικών κατά τη διαδικασία ελέγχου σε τεχνικά γραφεία αλλά και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η διαδικασία εκτέλεσης των δικαστικών εντολών – προσωρινών διαταγών όπως ακολουθήθηκε από το κλιμάκιο ελέγχου δεν συνάδει με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και τα αναγραφόμενα στην προσωρινή διαταγή, και παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και ουσιαστική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ελεγχόμενων. Στο πλαίσιο αυτό τα όποια αποτελέσματα των ελέγχων έχουν προκύψει θεωρούνται ως προϊόντα μη σύννομης διαδικασίας και επομένως δεν μπορούν και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη.
  2. Όπως τεκμηριώνεται από τα γεγονότα και τις μαρτυρίες των παρευρισκόμενων κατά τους ελέγχους η συμπεριφορά της δικαστικής επιμελήτριας που βάσει του νόμου είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των δικαστικών εντολών χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη, αντιεπαγγελματική και κρίνεται καταδικαστέα.
  3. Η Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΚ αναλαμβάνει να συναντηθεί άμεσα και να καταθέσει υπόμνημα προς την Προϊσταμένη Προέδρο Πρωτοδικών Χανίων και την προϊσταμένη Προέδρο Εφετών Κρήτης όπως και την Εισαγγελία Χανίων, το οποίο αφενός θα τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να απορριφθούν τα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και αφετέρου θα ζητά η έκδοση προσωρινών διαταγών να γίνεται μόνο βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων και η εν συνεχεία εκτέλεση αυτών να γίνεται αυστηρά βάσει μόνο όσων περιλαμβάνονται στις διαταγές και σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία από τα κλιμάκια ελέγχου.
  4. Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς σε ΑΠΟΧΗ από τις εργασίες τους μέχρι την κατάθεση του υπομνήματος στις δικαστικές αρχές και μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Καλούμε επίσης σε μαζική συμμετοχή την ημέρα κατάθεσής του υπομνήματος την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 11:00 στα Δικαστήρια»

Διοικούσα Επιτροπή & Αντιπροσωπεία Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ,

Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Παράρτημα Χανίων

Περιφερειακό Τμήμα Χανίων του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων

Τμήμα Χανίων του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων.

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Χανίων»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τη…

4 hours ago

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης με το πουρμπουάρ και την φορολόγησή…

5 hours ago

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα…

5 hours ago

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στις 10 το βράδυ το εκλογικό αποτέλεσμα – Πάνω από 150.000 τα νέα μέλη

Για αποτέλεσμα στις 10 το βράδυ και συμμετοχή πάνω από 300.000 ψηφοφόρους έκανε το μέλος…

5 hours ago

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι παρατείνεται το μέτρο του μέγιστου…

5 hours ago

Καθημερινότητα οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, με τα περιστατικά να καταγράφονται το…

5 hours ago

This website uses cookies.