21.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Σοκαριστικό τροχαίο στον Γαλατά: Τρεις νέοι νεκροί, ένας αγώνας για τη ζωή – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ νεκρών σε τροχαία

Ημερομηνία:

Η Κρήτη θρηνεί άλλη μια φορά τα νέα της θύματα της ασφάλτου. Σε ένα σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στην περιοχή του Γαλατά, έχασαν τη ζωή τους τρία νεαρά αγόρια ηλικίας 15, 19 και 20 ετών, ενώ μια 22χρονη κοπέλα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Μπέα, ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος είναι συγκλονιστικός. Τα δύο νεαρά αγόρια εξέπνευσαν ακαριαία στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ το τρίτο υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Το ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις νεαροί, όλοι από τα Χανιά, συγκρούστηκε με ένα μίνι βαν που μετέφερε 19 άτομα.

Από τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται πως το ΙΧ επιχείρησε προσπέραση, έχασε τον έλεγχο και κατέληξε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, συγκρούστηκε με το μίνι βαν, το οποίο είχε κινηθεί προς τα δεξιά προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση.

Οι επιβαίνοντες στο ΙΧ εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους. Ευτυχώς, οι επιβάτες του μίνι βαν, μεταξύ των οποίων και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, δεν τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς ελέγχους.

39 νεκροί από αρχές έτους στην Κρήτη

Με τον τραγικό αυτό συμβάν, ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου στην Κρήτη από τις αρχές του έτους ανέρχεται σε 39, αποτελώντας ένα δυσάρεστο ρεκόρ. Οι συχνές θανατηφόρες συγκρούσεις στους δρόμους του νησιού έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την οδική ασφάλεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ο πρόεδρός του ΕΣΥΠΡΟΤΑ κ. Λιονάκης σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας είπε ότι η περιοχή του Δήμου Πλατανιά είναι ίσως η χειρότερη στην Ευρώπη από άποψη θανατηφόρων τροχαίων.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι ο υψηλός αριθμός θανάτων σε τροχαία στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά δε συμβαδίζει με τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Κρήτη έχει τον χαμηλότερο αριθμό τροχαίων σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Φταίει ο πεπαλαιωμένος στόλος αυτοκινήτων που οδηγούν οι Κρητικοί με αμάξια που δεν έχουν παθητική ασφάλεια; Φταίει η κακή ποιότητα των οδικών δικτύων που αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων;

Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη:

“Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς είναι ότι έχουμε τον τρίτο γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη με 17,5 χρόνια μέσο όρο των αυτοκινήτων μας τη στιγμή που η Γερμανία έχει 5,5.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής: Στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα, 147 χλμ, είχαμε 28 νεκρούς κάθε χρόνο πριν το 2017. Από το 2017 που εγκαινιάστηκε ο νέος δρόμος έχουμε 6 συνολικά.”

(φωτογραφία αρχείου)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...