Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, αναφέρει ότι, αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της.
Το ψήφισμα προωθήθηκε από τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ, των σοσιαλιστών, του κέντρου συντηρητικών, του κέντρου των σοσιαλιστών και των πρασίνων ενώ καταψηφίστηκε από την Αριστερά. Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, υπερψήφισαν αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, που προέβη σε έντονη αντίδραση διά του επικεφαλής Κώστα Αρβανίτη , το ΚΚΕ και μικρότεροι σχηματισμοί.
Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS. Επαναλαμβάνουν επίσης τη θέση τους ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.
«Οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν»
Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την πολιτική κυρώσεων του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και των τρίτων χωρών και οντοτήτων που παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτική τεχνολογία και προϊόντα «διπλής χρήσης». Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την πρόσφατη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και ζητούν ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας για τη στήριξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Επιθυμούν επίσης να προστεθούν οντότητες και άτομα από την Κίνα στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και αυστηρότερα μέτρα για τη συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος της καταστρατήγησης των κυρώσεων από εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και τρίτες χώρες.
Κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση της Ουκρανίας
Καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εργαστούν ενεργά για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής διεθνούς στήριξης προς την Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο, στη βάση του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Θεωρούν επίσης τη λογοδοσία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και την καταβολή αποζημιώσεων και άλλων πληρωμών από τη Μόσχα ως βασικές πτυχές οποιασδήποτε λύσης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η ΕΕ και οι ομοϊδεάτες εταίροι να θεσπίσουν ένα στερεό νομικό καθεστώς για τη δήμευση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών αποζημίωσης της Ουκρανίας για την καταστροφή που αντιμετωπίζει.
Καταψήφισε η Αριστερά
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του.
Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μετά την ψηφοφορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισε.
«H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψήφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τρεις λόγους» τους οποίους εξήγησε.
«Το ψήφισμα καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως. Επιπλέον ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως. Για την Ελλάδα, προκύπτει μια δαπάνη που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια €.
Τέλος, αυτός ο πόλεμος έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο που θα αρθεί μόνο μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός και με την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων με παράλληλη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Δυστυχώς, το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Σε ανακοίνωση της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:
«Με ένα ακόμα, πολύ επικίνδυνο για τους λαούς, ψήφισμα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, το Ευρωκοινοβούλιο σπεύδει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου, ζητώντας προκλητικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ “να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια”. Μνημείο υποκρισίας αποτελεί και το γεγονός ότι την ώρα που επικαλείται “το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα”, το ψήφισμα δεν αναφέρει κουβέντα για την επέμβασή της με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο Κουρσκ που συνιστά νέα κλιμάκωση στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.
Το ψήφισμα μάλιστα προβλέπει τον έλεγχο της παράδοσης εξοπλισμών στην Ουκρανία με υποδείξεις για την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών προς τα κράτη-μέλη, για τυχόν καθυστερήσεις, με λεπτομέρειες …ως και το τελευταίο φυσίγγι.
Οι θηριώδεις εξοπλισμοί, οι κυρώσεις, τα 192 δις που έχουν δοθεί ως τώρα στην Ουκρανία από την ΕΕ, αλλά κι η εξαγγελία της έκθεσης Ντράγκι για άλλα 500 δις στην πολεμική βιομηχανία για την επόμενη δεκαετία αποτελούν ασήκωτα βάρη που ήδη τα επωμίζονται οι λαοί που πληρώνουν με το αίμα τους την καλπάζουσα ακρίβεια, την άγρια φορολεηλασία, τους μισθούς πείνας, τις εγκληματικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία κλπ.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νέο κατάπτυστο ψήφισμα και καλεί τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους υπηρετώντας τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα, για απεμπλοκή από το μακελειό όπου δύο στρατόπεδα ιμπεριαλιστών συγκρούονται για να μακελεύονται οι λαοί».
Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι σκληρή με πιο ισχυρά όπλα.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε ότι αν η Δύση δώσει την άδεια για τέτοιους είδους πλήγματα σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε αυτό θα οδηγήσει σ’ ένα «παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων».
«Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα» είπε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις που επικρατούν στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου.
Οι δηλώσεις του Βολόντιν συνιστούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα.
Ο Βολόντιν είπε ότι στη Μόσχα φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως Satan II, θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 – η οποία θεωρείται η εποχή κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε έναν εσκεμμένο πυρηνικό πόλεμο.
topontiki.gr