Θλίψη έχει προκαλέσει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κρήτης η ξαφνική απώλεια της Μαρίας Γρυπιώτη η οποία είναι η 32χρονη Ελληνίδα που ζούσα μόνιμα στο Παρίσι και έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση ύστερα από γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Η Μαρία Γρυπιώτη είχε σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η απώλειά της έχει συγκλονίσει τους πάντες. Στο Μπορντό βρέθηκε για διακοπές με τον σύζυγό της, νιόπαντρο ζευγάρι, και δηλητηριάστηκε από σαρδέλες. Φαίνεται ότι και ο σύζυγός της αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα το οποίο φαίνεται να ξεπερνά.
Σε ανακοίνωσή τους οι απόφοιτοι του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρουν: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την τραγική απώλεια της απόφοιτης του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρίας Γρυπιώτη.
Θυμόμαστε τη Μάρη ως μια ζωντανή και δραστήρια παρουσία στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια και στους χώρους του χημικού την περίοδο 2009-2013, με ενεργό συμμετοχή και στα πολιτικά δρώμενα του Πανεπιστημίου μας μέσω της θεατρικής ομάδας. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου και το 2021 έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Warwick στο πεδίο της Φαρμακευτικής Χημείας.
Από τον Οκτώβριο του 2021 εργαζόταν στην εταιρεία DNA Script στο Παρίσι. Θερμά συλλυπητήρια στους γονείς της και το σύζυγό της στον οποίο ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και δύναμη για να ξεπεράσουν την προσωπική απώλεια».
Η γυναίκα πέθανε λίγες ώρες αφού γευμάτισε στο εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar στην καρδιά του Μπορντό. Ο σύζυγος και ο πατέρας της, που τη συνόδευαν στο γεύμα, νοσηλεύονται σοβαρά.
Παράλληλα, τουλάχιστον δέκα ακόμη άτομα φαίνεται να έχουν υποστεί δηλητηρίαση και να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα, επτά νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πέντε λαμβάνουν αναπνευστική θεραπεία, αναφέρει η ιστοσελίδα
«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα που είχε φτιάξει ο εστιάτορας», ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.
Έφαγαν μεσημεριανό γεύμα στο ίδιο εστιατόριο. Για το λόγο αυτό, οι αρχές κάλεσαν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, θολή όραση, ξηροστομία και παράλυση να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.
«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Benjamin Clouzeau, γιατρός της μονάδας εντατικής θεραπείας, σημειώνοντας ότι όσοι διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να υποφέρουν έως και δύο εβδομάδες, επειδή τα βακτήρια δεν καταστρέφονται δεν επιτρέπεται να εξαπλωθούν περαιτέρω.
Η τοπική εφημερίδα Sud-Ouest ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δήλωσε ότι πέταξε μερικά από τα βάζα που περιείχαν σαρδέλες λόγω της «έντονης μυρωδιάς» που έβγαινε από τα δοχεία όταν ανοίγονταν.
Αλλά άλλα «εμφανίστηκαν σε καλή κατάσταση και σερβιρίστηκαν στους πελάτες», είπε.
Το εστιατόριο έκλεισε την Τετάρτη. Η εγκατάσταση, η οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν προβλήματα υγιεινής, θα καθαριστεί σε βάθος.
Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα σε πέντε έως 10 τοις εκατό των περιπτώσεων λόγω μιας τοξίνης που μπορεί να παραχθεί από τα βακτήρια clostridium botulinum όταν τα διατηρημένα τρόφιμα αποστειρώνονται ανεπαρκώς.
Οι αρχές εξακολουθούν να διενεργούν εξετάσεις στο εστιατόριο, δήλωσε η DGS, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω κρούσματα αλλαντίασης, η οποία έχει περίοδο επώασης έως και αρκετές ημέρες.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.