Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε την Τρίτη, 3 Μαΐου, ότι κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι η Ρωσία δε θα επιτεθεί σε άλλες χώρες, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. Ο Σολτς πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αναγκάζει την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική», δήλωσε ο Σολτς σύμφωνα με το Reuters, πλαισιωμένος από τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και Σάνα Μάριν, οι οποίες βρέθηκαν στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη της έκτακτης διήμερης συνεδρίασης με θέμα την ασφάλεια της Ευρώπης. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ- γεγονός που θα σηματοδοτούσε τη «στροφή» των σκανδιναβικών χωρών στα θέματα άμυνας.
Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι η ρωσική κυβέρνηση δε θα παραβιάσει και σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο
«Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η ρωσική κυβέρνηση δε θα παραβιάσουν σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με βία», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος ο οποίος, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό Stern μερικές ώρες πριν, σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ιμπεριαλιστική, καθώς και ότι ο ρώσος πρόεδρος θεωρεί τις γειτονικές χώρες «αυλή» της δικής του. «Επιθυμεί την επέκταση της επικράτειάς του και σπρώχνει τα σύνορα με τη βία», τόνισε και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά αίγλη της Ρωσίας σε έναν κόσμο που είναι, πλεόν, διαφορετικός».
Σύμφωνα με τον Σολτς, αυτό που φαίνεται να θέλει να επιτύχει ο Πούτιν είναι η κατάληψη μέρους της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Αυτό θα οδηγούσε τελικά σε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, «αυτό δε θα ήταν μία βιώσιμη λύση. Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία», υπογράμμισε.