Πεπεισμένοι ότι οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στη Χάγη.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ακόμη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, διευκρίνισαν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής βαρέως οπλισμού πέρα από τα δώδεκα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000. Τάχθηκαν επίσης υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρότεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του για τις θέσεις που σκοπεύει να υπερασπιστεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και η αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Οφείλουμε, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, να θέσουμε τα θεμέλια ενός ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ενωση και τα κράτη-μέλη», ανέφερε σχετικά. Στην ίδια ομιλία, ο Γερμανός καγκελάριος συνέπεσε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην εκτίμηση πως η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι μακρινή, πιθανόν δε να απέχει αρκετές δεκαετίες.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δίκιο που υπογραμμίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων ή ετών», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία-εξπρές προς όφελος της Ουκρανίας «θα έθετε ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες εδώ και χρόνια επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε, προ ημερών, να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» εκτός Ε.Ε. για χώρες, όπως η Ουκρανία, που επιθυμούν να ενταχθούν.
Οι γαλλογερμανικές ιδέες για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν το Κίεβο. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα καυτηρίασε χθες την «αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων» από «κάποιες πρωτεύουσες», λέγοντας ότι αυτή η τακτική «πληγώνει τους Ουκρανούς» και «πρέπει να σταματήσει».
Πάντως, ο Ολαφ Σολτς, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του βαρέος εξοπλισμού, μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος υποχρεωθεί να αναθεωρήσει, και ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία».
naftemporiki.gr, kathimerini.gr
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.