9.8 C
Chania
Saturday, December 28, 2024

Σοφία Βούλτεψη από Χανιά: Ναι στη δημιουργία προσωρινών κέντρων υποδοχής μεταναστών για 48ώρους ελέγχους

Ημερομηνία:

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, βρέθηκε στα Χανιά για να συμμετάσχει σε ένα διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων. Το συνέδριο επικεντρώνεται σε δύο καίρια ζητήματα: την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στην πιθανότητα δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Κρήτη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ασφαλών χώρων όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να συλλαμβάνονται οι διακινητές.

«Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε αυτό να το κάνουμε στο δρόμο», τόνισε η υφυπουργός, εξηγώντας ότι οι διακινητές έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια επικίνδυνη διαδρομή για τους πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους με ταχύπλοα σκάφη.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και να προστατευτούν οι ανήλικοι ασυνόδευτοι.

Η υφυπουργός κατηγόρησε την ακροδεξιά ότι εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό ζήτημα για να αυξήσει την επιρροή της. «Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως όχημα, γιατί δεν έχει τι άλλο να πει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι προτάσεις όπως η μεταφορά των μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά είναι ανεφάρμοστες και αντεθνικές.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, η υφυπουργός τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, το σπίτι παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα.

«Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής», σημείωσε η κ. Βούλτεψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της αυστηροποίησης των νόμων.

Πιο αναλυτικά,  η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη είπε για την πιθανότητα δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Κρήτη:

“Υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Κρήτη. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι έχουμε αρκετά κέντρα υποδοχής μεταναστών στη χώρα και είχαμε πολύ περισσότερα και έχουμε απενεργοποιήσει πολλά και επομένως δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας δομών ή δομής στην Κρήτη.

Αυτό το οποίο εμείς έχουμε πει απ’ την αρχή είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει παντού όπου υπάρχει κάποιου είδους ροή, ένας ασφαλής περιφραγμένος χώρος, μέσα στον οποίο οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν για ένα περίπου 48ωρο. Όσο χρειάζεται για να κάνει το λιμενικό σώμα τις ανακρίσεις, να εντοπίσει τους διακινητές και να τους συλλάβει, ώστε να μην μεταφερθούν και χαθούν μέσα στους υπόλοιπους πρόσφυγες, αλλά και να γίνεται ο πρώτος αναγκαίος έλεγχος ασφαλείας.

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε αυτό να το κάνουμε στο δρόμο. Όλες οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα βρίσκουν ένα χώρο. Στην Πύλο αν θυμάστε, υπάρχουν οι αποθήκες στο λιμάνι που χρησιμοποιούνται, να μην δημιουργούν αυτή την εικόνα στις πόλεις, και να μπορούν και εκείνοι να σιτιστούν, να έχουν τη δυνατότητα της υγιεινής και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας.

Αυτό το οποίο λέμε πάντα είναι ότι πρέπει να παταχθούν αυτά τα εγκληματικά δίκτυα τα οποία ουσιαστικά επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων. Αδιαφορούν και για τους ανέμους και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρουν τους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι ότι μεταφέρουν πάρα πολλούς ανήλικους ασυνόδευτους έφηβους. Αυτό σημαίνει ότι είναι παιδιά 16-17 χρονών, τα οποία φτάνουν στη χώρα μας χωρίς να έχουν πληρώσει το λεγόμενο εισιτήριο, γιατί τους έχουν υποσχεθεί ότι όταν θα φτάσουν σε κάποια χώρα του νότου, θα εργαστούν για αυτούς και θα πληρώσουν το εισιτήριο.

Πιστεύω, επειδή το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που υπάρχει του οποίου η αντιμετώπισή του δεν είναι καθόλου εύκολη και για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας δώσω δύο παραδείγματα:

Η Ιταλία έχει κυβέρνηση συνεργασίας δεξιάς και ακροδεξιάς. Ο Σαλβίνι έλεγε ότι ψηφίστε μας και αφού μας ψηφίσετε, μόλις μας ψηφίσετε, δεν θα περνάει κουνούπι. Την πρώτη χρονιά πέρασαν 158.000 άνθρωποι, ενώ η ακροδεξιά της Ιταλίας κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, που τότε είχαν περάσει μόλις 30.000 άνθρωποι. Τώρα, η Λαμπεντούζα βουλιάζει. Η Ισπανία έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση. Αλλά και εκεί τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες βουλιάζουν.

Άρα, λοιπόν, επειδή πάρα πολλοί χρησιμοποιούνε το μεταναστευτικό, ειδικά η ακροδεξιά χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως όχημα, γιατί τι άλλο να πει; Για την ακρίβεια τα λένε όλοι. Άρα, αυτό το οποίο γίνεται είναι η χρήση ή η εκμετάλλευση του μεταναστευτικού για να ανεβάζουν τα ποσοστά τους, ενώ δεν έχουν λύσεις.

Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να μην πιστεύουν σε ανοησίες, τις οποίες ακούμε, τύπου να μεταφερθούν σε ακατοίκητα νησιά. Δεν ξέρω ποια ακατοίκητα νησιά θέλουν να παραδώσουν, γιατί η χώρα έχει νόμο που δεν επιτρέπει σε κανένα νησί ο πληθυσμός ο μεταναστευτικός να είναι πάνω από 1% από τον τοπικό πληθυσμό. Άρα, και βέβαια, πρέπει να μας πουν αν εκεί θα χτίσουν νοσοκομεία, αν θα φτιάξουν αεροδρόμια. Γιατί τι θα κάνουν; Θα τους βάλουν σε ένα νησί και θα τους αφήσουν; Θα βρουν γιατρούς και θα τους πάνε εκεί και θα τους στερήσουν από μας;

Σας το λέω ως παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο αφελή είναι αυτά που ακούγονται, που όμως για έναν άνθρωπο που έχει τα δικά του προβλήματα και που δεν μπορεί να καθίσει να πολυσκεφτεί μπορεί να ακουστούν και λογικά, αλλά είναι παράλογα και αντεθνικά.

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία η κ. Βούλτεψη είπε:

Δυστυχώς, μετά από όλα όσα κάνουμε ως κράτος, ως πολίτες, ως θεσμοί, παρά την αυστηροποίηση των νόμων, το σπίτι παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για μία γυναίκα.

Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και αυτό δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένη χώρα και συγκεκριμένη κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικοκτονιών.

Τον όρο γυναικοκτονία τον χρησιμοποιούμε ως κοινωνικοπολιτικό όρο για να μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο έγκλημα. Όμως είναι ανθρωποκτονία, γιατί οι γυναίκες είναι άνθρωποι πρώτα απ’ όλα και δεύτερον, γιατί στην Ελλάδα η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια. 

Η γυναικοκτονία πρέπει να χρησιμοποιείται ως κοινωνικός όρος, όχι ως νομικός. 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για...

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί...

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία...