Μια σπάνια φωτογραφία που φαίνεται να συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Independent.
Όπως γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας, το στιγμιότυπο θυμίζει τα αντίστοιχα που έμελλαν να σημαδέψουν την παγκόσμια ιστορία 25 χρόνια μετά: τότε που στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας πόζαραν με τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες αυτού του είδους. Αλλωστε, αρκετοί Γερμανοί διπλωμάτες εκείνης της εποχής είχαν περιγράψει σε αναφορές τους τις θηριωδείες των Τούρκων κατά των Αρμενίων.
Ο Αρμίν Βέγκνερ, Γερμανός γιατρός ρίσκαρε αρκετές φορές τη ζωή του για να τραβήξει φωτογραφίες από αυτά τα γεγονότα. Μάλιστα αρκετές από τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν από περιοχή που σήμερα ανήκει στη Συρία και αποτελούσε ουσιαστικά το σημείο, όπου κατέληγαν εξοντωμένοι από ασθένειες και κακουχίες, εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από περιοχή στην πόλη του Ερζιντζάν. Πολλοί από τους κατοίκους του δολοφονήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το Ερζερούμ.
Τη συγκεκριμένη πόλη είχαν καταλάβει προσωρινά οι ρωσικές δυνάμεις, τον Ιούνιο του 1916. Οι Αρμένιοι που πολεμούσαν στο πλευρό των Ρώσων κατάφεραν να τραβήξουν αρκετό φωτογραφικό υλικό με την εξόντωση Αρμενίων το προηγούμενο έτος. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Ερεβάν.
Οι Ρώσοι βέβαια στη συνέχεια αποχώρησαν.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.