9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλά αγγλικά, κάνει σαρδάμ και ξεκαρδίζεται στα γέλια στη Συνδιάσκεψη της Χάγης που οδήγησε σε κούρεμα χρέους | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο ανακάλυψε ο κ. Πάνος Σωτηρίου από τις συλλογές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο περιθώριο της ιστορικής Συνδιάσκεψης της Χάγης, που οδήγησε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της Ελλάδας τα έσοδα της χώρας από τις πολεμικές επανορθώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολεμικών δανείων, κινηματογραφεί έναν λόγο στα αγγλικά.

Το βίντεο με τον Βενιζέλο να μιλάει αγγλικά αποτελεί από μόνο του ένα τρομερό οπτικοακουστικό τεκμήριο.

Αυτό όμως που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, πέραν του ότι ακούμε τη φωνή του Βενιζέλου καθώς μιλά στ’ Αγγλικά είναι πως στο τέλος ο Βενιζέλος μπερδεύει τα λόγια του και ξεκαρδίζεται στα γέλια. Και πώς να μη γελάει και να μην είναι ευδιάθετος γι’ αυτό που είχε πετύχει για την Ελλάδα…

Δείτε το σπάνιο ντοκουμέντο:

Για την ιστορική Συνδιάσκεψη της Χάγης τον Αύγουστο του 1929

Η τετραετία 1928-1932 του Ελευθέριου Βενιζέλου το δίχως άλλο υπήρξε η πρώτη στη διάρκεια της οποίας το ελληνικό κράτος εφάρμοσε με συνέπεια και συνοχή αναπτυξιακά μέτρα! Τα μέτρα που λαμβάνονται στη συγκεκριμένη περίοδο και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται δεν έχουν προηγούμενο, παρά τις τελικά αξεπέραστες δυσκολίες που προέκυψαν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση επένδυσε το πολιτικό της μέλλον στην οικονομία και την ανάπτυξη. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μια διαφορετική πολιτική αντίληψη για το τι είναι κράτος και ποιοι είναι οι στόχοι του.

Οι πολιτικές επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας που θα κορυφωθεί μετά από τις πρώτες διπλωματικές επιτυχίες του Βενιζέλου στη διάσκεψη της Χάγης το 1929, που ελάφρυναν σημαντικά την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με τον τερματισμό δε της διάσκεψης, ο Βενιζέλος, έχοντας αρνηθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία για την ρύθμιση των ελληνογαλλικών χρεών που είχε υπογράψει ο Καφαντάρης, κατάφερε να μετατρέψει το αρνητικό ισοζύγιο της Ελλάδας ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς τους συμμάχους για τα πολεμικά χρέη και τα έσοδά της από τις επανορθώσεις σε πλεονασματικό. Και αυτό ήταν μια ακόμη καθαρά προσωπική νίκη του Βενιζέλου.

Με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, κατόρθωσε να γίνει η Ελλάδα ο κύριος δικαιούχος των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.) και μάλιστα σε ποσοστό 75%. Παράλληλα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, ανέτρεψε προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί από την Οικουμενική Κυβέρνηση και επέβαλε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ελληνογαλλικών χρεών. Οι διακανονισμοί αυτοί αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, αφού για πρώτη και τελευταία φορά τα έσοδα της χώρας από τις πολεμικές επανορθώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολεμικών δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα με τους συμμάχους.

Η σημασία της επιτυχίας του Βενιζέλου στη Χάγη και η ανακούφιση που επέφερε αυτή στην οικονομία μπορεί να γίνει αντιληπτή αν ληφθεί υπόψη ότι την περίοδο εκείνη το 37% των ετήσιων τακτικών εσόδων διοχετεύονταν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με συνέπεια τη δραματική μείωση των διαθέσιμων πόρων για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Η σταθεροποίηση του νομίσματος και η εξυγίανση της οικονομίας ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει η χώρα δάνεια ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία είχε ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή στράφηκε η Κυβέρνηση Βενιζέλου, σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπανών με πρώτο θύμα τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, τις οποίες εξακολουθούσε να πραγματοποιεί ακόμα η Ελλάδα.

Ιστορικά στοιχεία: topontiki.gr, Χανιώτικα νέα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...