Σπατάλη εκατ.ευρώ για “προβολή” του ελαιολάδου χωρίς αντίκρυσμα

Ένα πάρτι για λίγους καλεσμένους είναι τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων, τα οποία δημιουργήθηκαν για να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τις ενισχύσεις των παραγωγών. 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, με τα 92,8 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια και με τα άλλα 33 εκατ. ευρώ που έρχονται στην επόμενη τριετία, θα έπρεπε να έχει αλλάξει πρόσωπο το ελληνικό ελαιόλαδο, να αποκτήσει ταυτότητα, μεγάλες μονάδες τυποποίησης και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Όλα αυτά θα μεταφράζονταν σε καλύτερες τιμές για τον παραγωγό και υψηλότερο εισόδημα και όχι σε άμεση εξάρτηση από τα υποβαθμισμένης ποιότητας ελαιόλαδα της Ισπανίας και τις διαθέσεις των Ιταλών εισαγωγέων.

Αφορμή του δημοσιεύματος ήταν το ότι ήρθε και φέτος η ώρα της υποβολής των νέων προγραμμάτων για την τριετία 2012-2014 και με τη λήξη της προθεσμίας της 15ης Φεβρουαρίου, περίπου 47 προτάσεις κατατέθηκαν από αντίστοιχους φορείς που υπερκαλύπτουν κατά πολύ το ποσό των 33 εκατ. ευρώ.

Oι ίδιοι μοιράζονται την «πίτα»

Η εικόνα είναι γνώριμη, αφού δύο ή τρεις εταιρείες συμβούλων συντάσσουν για λογαριασμό των ενώσεων συνεταιρισμών τα προγράμματα και καρπώνονται αμοιβές σε ποσοστό περίπου 8%!

Για να καταλάβουμε πόσο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό, οι δαπάνες μίας ομάδας προγραμμάτων από συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων μόνο για τον εξοπλισμό των ελαιοκαλλιεργητών με διάφορα υλικά και μηχανήματα αντιστοιχούσε στο 8,2%, ενώ για τις πιστοποιήσεις κατά Agro, όπου τα χρήματα πήγαιναν κυρίως για τους γεωπόνους, το ποσοστό ήταν 21,9% ή 4,1 εκατ. ευρώ!

Για τη μεταποίηση-τυποποίηση ελαιολάδου οι δαπάνες έφταναν το 15,3%, ενώ για τη δημιουργία συστημάτων ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης δαπανήθηκε το 20% ή 3,8 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα χρήματα δηλαδή ξοδεύτηκαν και στις δύο περιπτώσεις σε παροχή υπηρεσιών τρίτων, παρά σε εξοπλισμό και μηχανήματα, που υποτίθεται ότι είναι πιο ακριβά και περισσότερο απαραίτητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σήμερα.

Στο συγκεκριμένο «γκρουπ» φορέων που έχει «καπελωθεί» από την Ελαιουργική, οι δαπάνες για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στο εξωτερικό είναι μηδενικές, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον στην Agrenda έχει γραφεί στο παρελθόν και για τις πολυάριθμες «ενημερωτικές εκδηλώσεις» που διοργάνωνε η Εθνική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και Ελιάς και τελικά δεν είχαν κανένα αντίκρισμα.

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, με τροποποιητική απόφαση του υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη, τέθηκε πλαφόν δαπανών λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Η πληθώρα των «ενημερωτικών εκδηλώσεων» σε αντίθεση με την απουσία προγραμμάτων προώθησης, οδήγησε και τους εκπροσώπους των τυποποιητηρίων (ΣΕΒΙΤΕΛ και ΕΣΒΙΤΕ) να διεκδικήσουν μόνοι τους κομμάτι της «πίτας», ανεξάρτητα από τη Διεπαγγελματική.

agronews.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μπακασέτας: «Ντροπή για όσους προσπάθησαν να επωφεληθούν την τραγωδία του Τζορτζ και δεν τον σεβάστηκαν»

Ο Τάσος Μπακασέτας μετά την ιστορική νίκη της Εθνικής επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ αναφέρθηκε…

9 hours ago

Οργισμένο μήνυμα Μελόνι στον Νετανιάχου μετά την άνανδρη επίθεση σε Ιταλούς ειρηνευτές του ΟΗΕ: Η Ιταλία και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την ισραηλινή κυβέρνηση

Οργή και δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, με αποκορύφωνα τα χτυπήματα των τελευταίων…

9 hours ago

Αγγλία – Ελλάδα 1-2: Τζορτζ η Ελλάδα σου τρέλανε το Γουέμπλει, ανατρίχιασε όλη η Ευρώπη!

Ο Μπάλντοκ... χαμογέλασε από κει πάνω! Είδε τους συμπαίκτες του να δίνουν ρεσιτάλ στο Γουέμπλεϊ…

9 hours ago

«Επίθεση» από τη Θύρα 13 στον Γιώργο Λιάγκα – Σύνθημα και πανό στο ΟΑΚΑ

Λίγο πριν το τζάμπολ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ. Εν συνεχεία,…

9 hours ago

Απευθείας αναμετάδοση της συναυλίας μνήμης Τεμπών στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπουλου

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, το Καλλιμάρμαρο θα φιλοξενήσει μια συναυλία αφιερωμένη στα θύματα του τραγικού…

11 hours ago

Μήνυμα του Κόλπου στις ΗΠΑ: «Μην αφήσετε το Ισραήλ να χτυπήσει το πετρέλαιο του Ιράν» – Κρίσιμη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου

Τις έντονες πιέσεις των κρατών του Κόλπου προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ…

12 hours ago

This website uses cookies.