19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Σπηλιές – φυλακές για τους μετανάστες στην Κρήτη – Τους αφαιρούσαν κινητά και τους απειλούσαν με όπλα

Ημερομηνία:

Αποκαλυπτικές εικόνες για τις συνθήκες στις οποίες διαβίωναν οι μετανάστες – θύματα του κυκλώματος διακίνησης της Κρήτης έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο εκτενούς ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συλλήψεων.

Στις φωτογραφίες από τις παραλίες του νότιου Ηρακλείου και συγκεκριμένα στον Τσούτσουρα και στο Μαριδάκι φαίνονται οι σπηλιές μέσα στις οποίες έμεναν στοιβαγμένοι οι μετανάστες ενώ όπως έγινε γνωστό οι διακινητές τους φρουρούσαν παίρνοντάς τους και τα κινητά τηλέφωνα ώστε να μην έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο 47χρονος αρχιφύλακας που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου στη Μεσαρά και ο οποίος εμπλέκεται στο κύκλωμα των διακινητών.

Κρήτη - Φωτογραφία από τη σπηλιά όπου κρατούνταν οι μετανάστες

Συνελήφθησαν ακόμα τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 46, 40, 27, 26 ετών και δεκατέσσερις αλλοδαποί (9 υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας από 17 έως και 38 ετών, τρείς υπήκοοι Συρίας ηλικίας 29, 31 και 24 ετών, 37χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και 29χρονος υπήκοος Πακιστάν).

Μεταξύ των Ελλήνων συλληφθέντων βρίσκεται ένας ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου και μία τραπεζική υπάλληλος.

Κρήτη - Φωτογραφία από το εσωτερικό της σπηλιάς όπου κρατούνταν οι μετανάστες

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν κατά ομάδες  την Τρίτη και την Τετάρτη. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία, για τα  -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ’ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.

Κρήτη - Φωτογραφία από το εσωτερικό της σπηλιάς όπου κρατούνταν οι μετανάστες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας από τις διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά (113) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.

Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα,

3 γεμιστήρες και φυσίγγια,

ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet),

2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή  πλοήγησης (GPS),

54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας,

"google ad"

κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,

χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες,

2 καταγραφικά μηχανήματα,

4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,

ζεύγος κιάλια,

αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια,

κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων,

διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών,

7.460 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,

7 οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα

Κρήτη - Ευρήματα από τις έρευνες των αρχών σε χώρους των δραστών

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος  της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Σύμφωνα με την αστυνομία το δίκτυο διακίνησης είχε συνολικά 4 επιμέρους ομάδες σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Μέσω κάθε ομάδας διοχετεύονταν μετανάστες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αρχικά στη νότια Κρήτη και από εκεί με πλαστά έγγραφα στην Ιταλία, με μεγαλύτερα πλοία.

Κρήτη κύκλωμα δουλεμπόρων - Από τη μεταφορά των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Ηρακλείου

Το κατά κεφαλή κόστος για τη μεταφορά ήταν από δύο έως 4 χιλιάδες ευρώ ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος υπολογίζεται σε 760.000 ευρώ.

Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ τους εκφόβιζαν με την απειλή όπλων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που έγινε με συνεργασία της Αστυνομίας και του Λιμενικού βρέθηκε ειδικά στην Κρήτη ο διευθυντής Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Στουρνάρας, συντονίζοντας την επιχείρηση.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, διέμειναν το βράδυ της Παρασκευής στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου ενώ σταδιακά οργανώνεται η μεταφορά τους στην Αθήνα με τα πλοία της γραμμής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...