Παστίτσιο με μελιτζάνες
1 κιλό μελιτζάνες, αλάτι, 250 γραμμ. κιμά, 2 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο, 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο , 4 μέτριες ντομάτες , πιπέρι, μαϊντανό, λάδι, 2 φλιτζάνια τσαγιού σάλτσα μπεσαμέλ, μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί, μακαρόνια.
Κόβετε σε στρογγυλές φέτες τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Αφήνετε να μείνουν 1 ώρα. Σοτάρετε τον κιμά με το βούτυρο. Προσθέτετε το σκόρδο τις ντομάτες ξυσμένες , αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνετε τον κιμά με την σάλτσα να σιγοψηθεί περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Τηγανίζετε με ελαιόλαδο λίγο τις μελιτζάνες. Ετοιμάζετε σάλτσα μπεσαμέλ και ρίχνετε και το τυρί. Βράζετε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε. Ρίχνετε καυτό βούτυρο πάνω τους. Βάζετε σε φόρμα Νο 30 με σούστα τις μελιτζάνες με τρόπο ώστε να σκεπαστούν ο πυθμένας και οι πλευρές και η μια φέτα μελιτζάνας να μισοσκεπάζει την άλλη.
Βάζετε μέσα στη φόρμα τα μισά μακαρόνια , λίγη μπεσαμέλ και τον μισό κιμά με τη σάλτσα του. Ρίχνετε πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια , τον κιμά και όλη την μπεσαμέλ. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα περίπου.
Σπαγγέτι με σάλτσα στον φούρνο
Μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 100 γραμμ. μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ένα σπαγγέτι, 2 κουταλιές βούτυρο, 200 γραμμ. γραβιέρα.
Σοτάρετε με λάδι τα κρεμμύδια ώσπου να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο , τα μανιτάρια σε φετάκια , αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρετε μερικά λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες ξυσμένες και βράζετε τη σάλτσα μισή ώρα. Βράζετε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε προσθέτετε το βούτυρο και βάζετε τα μισά μακαρόνια σε ταψί βουτυρωμένο. Σκορπάτε πάνω τη μισή γραβιέρα κομμένη σε λεπτά φετάκια και ρίχνετε τη μισή από την σάλτσα. Βάζετε το υπόλοιπο σπαγγέτι την υπόλοιπη σάλτσα και το τυρί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20’ περίπου.
Λαζάνια με σάλτσα
300 γραμμ. λαζάνια, 2 φλιτζάνια τσαγιού σάλτσα ντομάτας, 2 φλιτζάνια τσαγιού μπεσαμέλ, 250 γραμμ. μυζήθρα ή ανθότυρο, μισό φλιτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα.
Βράζετε αρκετό νερό με λίγο αλάτι. Ρίχνετε μέσα μερικά λαζάνια φύλλα και τα βράζετε επί 6-7 επτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε κρύο νερό. Τα απλώνετε πάνω σε υγρή πετσέτα. Βράζετε και τα υπόλοιπα λαζάνια με αυτόν τον τρόπο.
Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρέξ και βάζετε φύλλα λαζάνια. Από πάνω σάλτσα ντομάτας και σάλτσα μπεσαμέλ κομματάκια μυζήθρας και ξυσμένο τυρί. Επαναλαμβάνεται το ίδιο άλλη μια φορά με λαζάνια σάλτσα ντομάτας και τυρί. Ρίχνετε από πάνω 1 δόση μπεσαμέλ και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Μακαρόνια παστίτσιο με κρούστα
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι. Τα τρία τέταρτα από ένα φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη, 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι περίπου μισό φλιτζάνι τσαγιού παγωμένο νερό, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, 250 γραμμ. συκωτάκια πουλιών ή κιμά, 150 γραμμ. μανιτάρια, μερικές κουταλιές άσπρο κρασί, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός, χοντρά μακαρόνια ή πένες, 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο , μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί, 1 φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα μπεσαμέλ.
Ετοιμάζετε ζύμη σφιχτή με το αλεύρι, μαργαρίνη, αλάτι, νερό. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο ώσπου να μαραθεί. Προσθέτετε τα συκωτάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα μανιτάρια σε φετάκια. Τα σοτάρετε μερικά λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο και αφήνετε να σιγοψηθούν επί 15’ περίπου. Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Ανοίγετε σε χοντρό φύλλο τα δύο τρίτα από τη ζύμη. Το στρώνετε σε φόρμα με σούστα Νο 30 με τρόπο ώστε να σκεπαστούν ο πυθμένας και οι πλευρές. Βάζετε μέσα τα μισά μακαρόνια. Τα πασπαλίζετε με τυρί και τα σκεπάζετε με το μίγμα από συκωτάκια. Βάζετε τα υπόλοιπα μακαρόνια τα πασπαλίζετε με τυρί και τα σκεπάζετε με την σάλτσα μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με τυρί. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο χοντρό και το βάζετε πάνω στην σάλτσα σαν καπάκι. Τρυπάτε το φύλλο με πιρούνι σε διάφορα μέρη και αλείφετε με αυγό. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 40 λεπτά περίπου.
Κανελόνια
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι , μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 650 γραμμ. κιμά, 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, μισό φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί , 250 γραμμ. μυζήθρα ή ανθότυρο, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Από μισό φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα και παρμεζάνα μισό κιλό κανελόνια , 2 φλιτζάνες τσαγιού σάλτσα ντομάτας.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο προσθέτετε τον κιμά με το σκόρδο. Τα σοτάρετε λίγο και προσθέτετε το κρασί. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοψηθεί επί μισή ώρα. Προσθέτετε στον κιμά τη μυζήθρα το αυγό χτυπημένο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, τη μισή γραβιέρα και παρμεζάνα και τη φρυγανιά. Ρίχνετε τα κανελόνια σε νερό, που βράζει με λίγο αλάτι. Τα βράζετε μερικά λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε νερό κρύο. Τα ξαναστραγγίζετε και τα γεμίζετε με το μείγμα του κιμά. Τα βάζετε σε ταψί βουτυρωμένο. Ρίχνετε πάνω στα κανελόνια τη σάλτσα ντομάτας τα πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί μισή ώρα περίπου.
Ταλιατέλες
Μισό κιλό ταλιατέλες, 1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο, 2 κουταλιές σούπας θρυμματισμένο τυρί ροκφόρ, δύο κουταλιές σούπας παρμεζάνα, 2 κροκάδια αυγών.
Βράζετε και στραγγίζετε τις ταλιατέλες. Αναμιγνύετε την κρέμα γάλακτος το βούτυρο τα τυριά και τα κροκάδια. Ρίχνετε το μίγμα στις ταλιατέλες τις ανακατεύετε και τις βάζετε σε ταψί βουτυρωμένο. Τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά περίπου.
Ραβιόλια με κιμά
Για τη ζύμη: Μισό κιλό αλεύρι, 5 αυγά.
Για τη γέμιση: 350 γραμμ. μυζήθρα, 1 αυγό, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, μισό κιλό κιμάς, μισό κιλό ντομάτες, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί, κρεμμύδι , φασόλια ξερά και χλωρά, 1 καρότο, λίγο σέλινο, αλάτι, πιπέρι.
Ετοιμάζομε τη ζύμη με το αλεύρι και τα αυγά. Για την γέμιση δουλεύουμε τη μυζήθρα με το αυγό προσθέτομε λίγο αλάτι πιπέρι και μαϊντανό. Κόβομε την ζύμη σε μικρούς δίσκους και στη μέση βάζομε λίγη γέμιση. Διπλώνομε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Μετά ετοιμάζομε τον κιμά, τον τσιγαρίζομε με το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνομε λίγο να εξατμιστεί προσθέτομε τις ντομάτες μαζί με μερικές φέτες καρότο λίγο σέλινο αλάτι πιπέρι και λίγα ξερά και φρέσκα φασολάκια που τα έχομε βράσει. (μπορούμε και να παραλείψουμε τα φασόλια). Αφήνομε το κιμά σε σιγανή φωτιά περίπου 2 ώρες. Στο μεταξύ ρίχνουμε τα ραβιόλια σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει για 20 λεπτά. Τα στραγγίζομε τ’ απλώνομε σε πιατέλα και τα περιλούομε με τον κιμά.
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο…
Την σύμβαση για την έναρξη της δράσης πρόληψης κατά του νεανικού αιφνίδιου θανάτου συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης…
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σε επίθεση…
Ένας ημεδαπός συνελήφθη χθες το μεσημέρι (19.12.2024) σε περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου από αστυνομικούς…
Αποχή ήταν η στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επίσπευση…
Με κορυφαία βαθμολογία αναδείχθηκε ο νυν διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, σύμφωνα με…
This website uses cookies.