Σπιτικές Προτάσεις: Καλτσούνια, Ζύμες, Πίτες

Πίτα με καλαμποκάλευρο:

Υλικά: 1 κιλό φρέσκο καλαμποκάλευρο, 1 ½ κιλό φρέσκο σπανάκι, ½ κιλό τυρί φέτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια, 200 γραμμ. ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές λάδι για το ταψί, 1 κουταλάκι σόδα φαγητού, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με 5-6 δάχτυλα νερό που βράζει να πάρει μια – δύο βάσεις. Το στραγγίζουμε καλά. Σ’ ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με 2-3 ποτήρια καυτό νερό ρίχνοντάς το λίγο λίγο, για να σχηματιστεί χυλός. Φροντίζουμε να μην γίνει πολύ νερουλό. Προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, το ελαιόλαδο, τη σόδα, το τυρί. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μαλακά να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180ο για 1 ώρα.

Γιαννιώτικη Πίτα:

Χτυπάμε δύο αυγά, δύο κούπες φρέσκο γάλα, δύο κούπες αλεύρι και λίγο αλάτι. Αλείφουμε με λάδι το ταψάκι, ρίχνουμε το χυλό και το βάζουμε στο φούρνο. Όταν έχει σχεδόν ψηθεί βάζουμε από πάνω τριμμένη φέτα και λίγο πιπέρι και ξανά στον φούρνο για λίγο.

Πίτα Μακεδονική:

Φύλλα κρούστας (Μακεδονική ζύμη κόκκινη), μισό κιλό φέτα. Αν δεν υπάρχει Μακεδονική θα χρησιμοποιήσουμε το χοντρό χωριάτικο φύλλο. Κασέρι κεφαλοτύρι, μπέικον λεπτές λωρίδες, ντομάτα φετούλες πολύ λεπτές, πιπεριά φετούλες πολύ λεπτές, ελιές πράσινες, τέσσερα αυγά, μισό βιτάμ, ένα μπουκάλι σουρωτή.

Βουτυρώνω το ταψί και απλώνω ένα φύλλο στον πάτο. Σε κάθε φύλλο ρίχνω υλικά και σουρώνω το φύλλο σαν πλισέ. Το βάζω στο ταψί το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο σουρωμένα όλα ένα – ένα. Λιώνω το βούτυρο και περιχύνω. Χτυπάω το αυγό με τη σουρωτή και περιχύνω. 200 βαθμοί Κελσίου επί 30 λεπτά.

Κολοκυθόπιτα στριφτή με γλυκοκολοκύθα:

Ξύνομε την κολοκύθα. Την αλατίζομε και την βάζομε αποβραδίς να σουρώσει. Την στύβουμε καλά, προσθέτομε αρκετά τριμμένα κρεμμύδια ξερά, δυόσμο, ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί.

Ανοίγομε φύλλο με αλεύρι αλάτι, νερό λάδι σε στενόμακρες λωρίδες. Βάζομε κατά μήκος της λωρίδας γέμιση και κλείνομε σε ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί τυλίγοντας γύρω – γύρω, σαν σαλιγκάρι. Στο σημείο που τελειώνει η λωρίδα συνεχίζομε με την άλλη έως ότου κλείσει το άνοιγμα και σχηματιστεί κοχλίας. Λαδώνομε σισαμώνουμε και φουρνίζομε.

Πίτα με κολοκυνθανθούς:

1 μπολ μεγάλο ανθούς χοντροκομμένους, 8 αυγά μισό κιλό και πλέον φέτα σκληρή τριμμένη στον τρίφτη ή καλύτερα λιωμένη με το πιρούνι, 4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος και λίγο λάδι, 10 φύλλα κρούστας, δυόσμο, λίγο πιπέρι.

Ανακατεύομε τους ανθούς, τον δυόσμο, το τυρί και τ’ αυγά χτυπημένα. Στρώνομε τα φύλλα ως εξής: Λαδώνομε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε το φύλλο και βάζουμε άλλο ένα. Ρίχνουμε λίγη γέμιση. Από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο κατσαρό. Βουτυρώνομε και ρίχνουμε λίγη γέμιση. Ξαναστρώνομε ένα φύλλο κατσαρό, βουτυρώνουμε και ξαναρίχνουμε γέμιση. Αφήνομε και 2-3 φύλλα ίσια από πάνω βουτυρωμένα ένα ένα. Ραντίζομε με λίγο νερό και χαράζομε μέχρι κάτω. Ρίχνομε και το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο 1 ώρα. Γίνεται και με χειροποίητα φύλλα όπως για σπανακόπιτα.

Χορτόπιτες με αγριόχορτα:

Ζυμάρι: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λάδι (σε ενάμιση πακέτο αλεύρι σχεδόν μια φλιτζάνα) αλάτι, νερό χλιαρό. Τίποτ’ άλλο. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε μισή ώρα το ζυμάρι.

Αγριόχορτα: Αγριομάντανα, τσιχλάντερα, λαγουδόχορτα, πετροφυλιές, λειβαδίτες , στριφτούνια, αγριοσίλια, αγριοσπάνακα, λίγα πολύ λίγα λάπαθα, βεβαίως αρκετά μάραθα και καυκαλήθρες με μέτρο και ακουρνοπόδους σε λίγο βγαίνουν και οι κουτσουνάδες. Και βέβαια τα χόρτα δεν είναι σπαρμένα σ’ ένα χωράφι. Πρέπει να πάτε σε πολλά χωράφια και σε πολλές τοποθεσίες. Θα τα βάλετε στο ψυγείο τυλιγμένα σε εφημερίδα και δεμένα σε νάιλον και όταν τα συγκεντρώσετε τα φτιάχνετε. Άμα δεν τα γνωρίζετε τα χόρτα αγοράζετε τσιγαριαστά χόρτα απ’ την λαϊκή και μην αναρωτιέστε αν τα μάζεψα απ’ τους δρόμους. Αν είναι δροσερά δεν τα ξεβράζετε. Τα κόβετε, κόβετε και σπανάκι και δυόσμο δύο ματσάκια και αρκετά φρέσκα κρεμμύδια και ξερά ξυσμένα στον τρίφτη. Πριν βάλετε τα ξερά κρεμμύδια τ’ αλατίζετε αρκετά ν’ ακούγεται το αλάτι γιατί ανάλατα είναι άνοστα. Τα τρίβετε καλά καλά με τ’ αλάτι και τ’ αφήνετε δύο ώρες περίπου να μαραθούν με το αλάτι και να στραγγίξουν. Αν τα χόρτα δεν είναι πολύ δροσερά βράζετε δύο δάχτυλα νερό και τα ρίχνετε μέσα να πάρουν μια δυό βράσεις και τα τραβάτε με τρυπητή κουτάλα. Μετά απ’ αυτήν την διαδικασία (τρίψιμο με αλάτι, ή βράσιμο) προσθέτετε τα ξερά κρεμμύδια μια με δύο φλιτζάνια λάδι ανάλογα την ποσότητα και πιπέρι αρκετό μαύρο και κόκκινο.

Ανοίγετε φύλλο προς το λεπτό (όχι σαν ξεροτήγανο λεπτό αλλά ούτε σαν παπούτσι). Το κόβετε με πιατάκι του τσαγιού. Το διπλώνετε στη μέση και στο μισό μέρος του βάζετε απ’ τα χόρτα. Το κλείνετε και πατάτε τις άκρες με πιρούνι μικρό. Βάζετε πολύ λάδι στο τηγάνι. Τ’ αφήνετε να κάψει πολύ γυρίζετε λίγο πιο χαμηλά τη φωτιά ρίχνετε μέσα 3-4 καλτσούνια. Με δύο πιρούνια τα γυρίζετε συνέχεια. Δεν τα αφήνετε να ψηθούν απ’ την μια μεριά και μετά απ’ την άλλη. Τα γυρίζετε συνέχεια για να μην αρπάξει το φύλλο και να ψηθούν και από μέσα. Τα τραβάτε και τ’ ακουμπάτε το ένα δίπλα στο άλλο σε χαρτί. Μοσχομυρίζουν. Γεμίζω τον καταψύκτη μου για το καλοκαίρι που δεν είναι χόρτα.

Αν σας αρέσει προσθέτετε στα χόρτα και μυζήθρα. Είναι κι έτσι πολύ νόστιμα. Και να βαριέστε να φτιάξετε καλτσούνια με τον ίδιο τρόπο φτιάξτε πίτες. Σε λαδωμένο ταψί ένα φύλλο κάτω. Γέμιση στο πάχος που θέλετε. Φύλλο από πάνω. Λαδώνετε το φύλλο. Σουσάμι αρκετό, χάραγμα και στον φούρνο ως συνήθως.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

14 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

14 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

14 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

14 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

14 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

15 hours ago

This website uses cookies.