Πολύ ωραίες οι σπιτικές μαρμελάδες. Στα γεμιστά μπισκότα, στα γλυκά ψυγείου, στο Cheesecake, στην πάστα-φλώρα, μα και στο ψωμάκι μας το ζεστό, στις φρυγανίτσες με φρέσκο βουτυράκι και βέβαια, το φρέσκο βούτυρο Μπαλαντίνος είναι φοβερό. Και μαζί με μαρμελάδα, τέλειος συνδυασμός.
Μαρμελάδα πορτοκάλι
Ένα κιλό πορτοκάλια. Θα τα ξύσομε στον τρίφτη, θα τα κόψομε σε κύβους χοντρούς. Θα βάλομε ένα κιλό πορτοκάλια κομμένα, μισό κιλό ζάχαρη. Θα τα ψήσω περίπου ένα τέταρτο. Ρίχνω μερικές σταγόνες λεμόνι. Αποσύρω από την φωτιά. Όταν μισοκρυώσει, την αλέθω στο μπλέντερ και είναι έτοιμη.
Μαρμελάδα πορτοκάλι (2)
Διαλέγετε πορτοκάλια χοντρόφλουδα. Τα τρίβετε σε ψιλό τρίφτη να φύγει η εξωτερική τους φλούδα, τα χαράζετε κατά μήκος σε 5-6 λωρίδες και βγάζετε τις φλούδες. Παίρνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα όπως μένουν (χωρίς φλούδα) και τα βάζετε σε κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό και να μαλακώσουν ώστε όταν τα τρυπάτε με το πιρούνι να λιώσουν. Τα περνάτε από σίτα, μετράτε τον πολτό με το φλυτζάνι του τσαγιού και υπολογίζετε ίση ζάχαρη, δηλαδή ένα φλυτζάνι πολτός, ένα φλυτζάνι ζάχαρη. Βάζετε πολτό και ζάχαρη σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Στο μεταξύ έχετε βράσει το ένα τρίτο από τις φλούδες και τις έχετε κόψει σε πολύ λεπτά φετάκια. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην μαρμελάδα. Αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις, κατεβάζετε και αφού κρυώσει σερβίρετε στα βάζα.
Μαρμελάδα καρπούζι
Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού σε κυβάκια, μισό κιλό απ’ το άσπρο της φλούδας σε κυβάκια, 400 γρ. ζάχαρη, 3 βανίλιες, φλούδα λεμόνι, χυμός λεμόνι. Αφήνομε μισή ώρα καρπούζι με ζάχαρη. Βράζομε 20 λεπτά, περνάμε από μίξερ. Ρίχνομε μέσα τις δύο βανίλιες και το μισό λεμόνι και τις φλούδες. Βράζομε σε δυνατή φωτιά να δέσει, επί 35’. Προς το τέλος ρίχνομε και το υπόλοιπο λεμόνι και την 1 βανίλια.
Σύκο μαρμελάδα
Πλένομε τα σύκα, να είναι πολύ ώριμα. Τα στεγνώνομε, κόβομε τα κοτσανάκια, τα πετάμε. Κόβομε τα σύκα σε μικρά κομμάτια με τα φλούδια όπως είναι. Ένα κιλό σύκα, μισό κιλό ζάχαρη. Λιώνομε πολύ καλά με την κουτάλα του πουρέ ή με τα χέρια μας. Βάζομε χυμό από μισό λεμόνι. Ξαναανακατεύομε. Αφήνομε μισή ώρα. Σε χαμηλή φωτιά βράζομε επί πέντε λεπτά. Κατεβάζομε. Θερμαίνομε φούρνο στους 230 βαθμούς. Παίρνομε ένα πυρέξ. Ρίχνομε 4 κουταλιές νερό. Ρίχνομε μέσα την μαρμελάδα και φουρνίζομε επί 35 περίπου λεπτά. Ανακατεύομε 1-2 φορές ξεκολλώντας τις άκριες του πυρέξ. Προς το τέλος ρίχνομε μια βανίλια και το μισό λεμόνι. Ανακατεύομε, την λιώνομε με κουτάλα του πουρέ.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας 16χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε…
Ο γάμος αναβλήθηκε, δε ματαιώθηκε μιας και «μόλις τελειώσει η υπόθεση θα παντρευτούμε», λέει η…
Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται σε δυνατότητα προσέλκυσης τουλάχιστον 150.000 ανθρώπων,…
Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η έγραψε η δρ. κλινικής ψυχολογίας,…
Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας χθες Κυριακή (24/11), καθώς,…
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης νομού Χανίων, σύμφωνα με την σχετική…
This website uses cookies.