Σπιτικές Προτάσεις: Ντολμάδες, Κεφτέδες χωρίς κρέας

Άσπρη σάλτσα για λαχανοντολμάδες (2):

Βάζομε σε μια μικρή κατσαρόλα τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο και τέσσερεις κουταλιές αλεύρι να πάρουν βράση δουλεύοντας συνέχεια με το σύρμα ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τους ντολμάδες προσέχοντας η σάλτσα να μην είναι ούτε αραιή ούτε πηχτή, ένα ποτήρι γάλα ζεστό, το ζουμί ενός λεμονιού και έναν κρόκο αυγού δουλεύοντας συνέχεια με το σύρμα.

Όταν η σάλτσα δέσει την τραβάμε βάζουμε σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω χύνομε την σάλτσα.

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και με πλιγούρι και κύμινο:

Αμπελόφυλλα, ενάμιση φλιτζάνι πλιγούρι, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 ντομάτες τριμμένες, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος δυόσμος, 1 λεμόνι (χυμός).

Ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το λάδι, το αλατοπίπερο και το κύμινο και τα αφήνομε για δύο ώρες. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα μυρωδικά. Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Τα βγάζομε και τα ξεπλένομε. Κόβουμε τα μικρά τους κοτσάνια. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο με την γέμιση και διπλώνομε. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα που έχομε στρώσει με τα σκισμένα φύλλα στον πάτο και ραντίσει με λίγο λάδι. Περιχύνουμε με νερό μέχρι την μέση των φύλλων, ρίχνομε το λεμόνι, σκεπάζομε με πιάτο και σιγοβράζομε περίπου   40 λεπτά.

Μαρουλοντολμάδες:

Ζεματάμε ελαφρά τα μαρουλόφυλλα και φτιάχνομε τους ντολμάδες ακριβώς όπως με τα αμπελόφυλλα γιαλαντζί ή με κιμά.

Λαπαθοντολμάδες:

Προσοχή στο ζεμάτισμα. Τα βάζομε και τα βγάζομε αμέσως απ’ το βραστό νερό γιατί λιώνουν αμέσως. Το ίδιο όπως αμπελόφυλλα με κιμά. Στο τύλιγμα βάζομε δύο λαπαθόφυλλα σε σχήμα σταυρού δηλαδή ένα φύλλο οριζόντια και από πάνω του ένα φύλλο κάθετα. Στη μέση του σταυρού βάζομε μια κουταλιά γέμιση και μετά διπλώνομε προς τα μέσα τις δύο άκρες του οριζόντιου φύλλου κλείνοντας έτσι τη γέμιση και διπλώνομε μετά και το κάθετο φύλλο και γίνονται στενόμακροι. Τους διπλώνουν και σαν τυροπιτάκια τρίγωνα αλλά εγώ έτσι δεν μπορώ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στην Προκρούστεια κλίνη των σκοπιμοτήτων τα όρια των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους

Άρθρο του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου για τη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών κάτω…

4 hours ago

Μετά το τροχαίο με την Πόρσε, η αστυνομία στα Χανιά αυθαιρετεί εις το όνομα της επιβολής του νόμου και της τάξης;

Πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας της αστυνομίας στα Χανιά, εις το όνομα της επιβολής του νόμου…

5 hours ago

Νέα Αριστερά: Μετά τη διαφωνία «κορυφής», προσπάθεια για συμβιβασμό με βήμα πίσω από Χαρίτση και τροπολογία Ηλιόπουλου-Καρπόζηλου

Κρίσιμη είναι η σημερινή δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς που θα ολοκληρωθεί…

5 hours ago

Χαμάς: Προτείνει απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι έτοιμο να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς…

5 hours ago

Το Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές: Ζωντανή παράδοση από τον 19ο Αιώνα

Την Παρασκευή 18 Απριλίου, αναβιώνει και φέτος το ιστορικό Παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές,…

5 hours ago

Ένα όραμα 4 δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά – Απόφαση ένταξης για το εμβληματικό έργο αποκατάστασης των Ενετικών Νεωρίων Χανίων, ύψους 20.711.095 €

Την απόφαση ένταξης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων Χανίων…

7 hours ago

This website uses cookies.