ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σπιτικές προτάσεις: Οκτώβρης και κάστανα!

Πάστα κορμός από κάστανα (ψυγείου)
Ένα κιλό κάστανα, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο, μισό φλυτζάνι τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα, ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, τρεις κουταλιές γάλα, δύο φλυτζάνια τσαγιού κρέμα σαντιγί, τρία χαρτάκια βανίλιας.
Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βάζετε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Τα αδειάζετε σε τρυπητό και τα ξεφλουδίζετε από την εσωτερική τους φλούδα. Τα περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ζεστά. Βάζετε τον πουρέ σε λεκανίτσα και προσθέτετε το γάλα και το λικέρ. Ανακατεύετε να ενωθούν και ρίχνετε τη ζάχαρη με τις βανίλιες, τη σοκολάτα τριμμένη και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνετε να γίνει μια ζύμη αφράτη. Στρώνετε μια στενόμακρη φόρμα με λαδόχαρτο και τη βουτυρώνετε. Ρίχνετε μέσα την μάζα και την ισιώνετε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Τοποθετείτε την φόρμα στο ψυγείο 2-3 ώρες και κατόπιν αδειάζετε το περιεχόμενο της σε στενόμακρη πιατέλα. Σκεπάζετε όλο τον κορμό με σαντιγί και με κορνέ κάνετε διάφορα σχέδια. Πασπαλίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και κάστανα γλασέ.

Τούρτα με κάστανα
Μια δόση παντεσπάνι.
Για την κρέμα κάστανων: Τρία τέταρτα κιλού κάστανα, μισό φλυτζάνι τσαγκού ζάχαρη, μισό φλυτζάνι σοκολάτα τριμμένη, τρεις κουταλιές βούτυρο φρέσκο, τρία χαρτάκια βανίλια και ένα τρίτο φλυτζανιού γάλα.
Για το σιρόπι: Μισό φλυτζάνι ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό.
Ετοιμάζετε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα και το κόβετε σε τρία οριζόντια κομμάτια. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε. Αφαιρείτε την εσωτερική φλούδα και τα περνάτε από σίτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το βούτυρο και την σοκολάτα και τα δουλεύετε με σύρμα σε σιγανή φωτιά να ενωθούν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Έχετε βράσει τη ζάχαρη με το νερό και έχετε ετοιμάσει το σιρόπι. Τοποθετείτε το πιο χονδρό φύλλο του παντεσπανιού σε πιατέλα, το ραντίζετε με σιρόπι (κρύο) και το στρώνετε με κρέμα. Βάζετε δεύτερο φύλλο, το ραντίζετε με σιρόπι και το στρώνετε με κρέμα. Εξακολουθείτε το ίδιο, στρώνετε τελικά όλη την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με κρέμα και σχηματίζετε με κορνέ σχέδια. Γαρνίρετε με κάστανα γλασέ.

Τούτα με κάστανα (2)
Ένα κιλό κάστανα, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη άχνη, ένα φλυτζάνι φρέσκο βούτυρο, αφαιρούμε λίγο απ’ το φλυτζάνι, 150 γρ. κουβερτούρα, λίγο κονιάκ.
Βράζομε τα κάστανα οκτώ λεπτά με λίγο αλάτι. Τα ξεφλουδίζομε ζεστά. Τα περνάμε από τον μύλο του πουρέ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν χτυπηθούν καλά ρίχνομε τα κάστανα πουρέ και την κουβερτούρα λιωμένη και κρύα. Χωρίζομε το παντεσπάνι σε τρία κομμάτια. Τα βρέχομε λίγο με γάλα, κονιάκ και λίγη ζάχαρη. Πριν βάλομε τη σοκολάτα κρατάμε τρεις κουταλιές άσπρο για να γαρνίρομε την τούρτα με κορνέ. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό το αραιώνομε με λίγο κονιάκ.

Τρουφάκια κάστανο
Ένα τέταρτο κιλού κάστανα, τρία τέταρτα φλυτζάνας σοκολάτα κουβερτούρα, ένα τρίτο φλυτζάνας βούτυρο φρέσκο, τρία τέταρτα φλυτζάνας τσαγιού αμυγδαλόψιχα, δύο χαρτάκια βανίλιες.
Ασπρίζετε τα αμύγδαλα τα καβουρδίζετε και τα ψιλοκοπανίζετε. Ξεφλουδίζετε τα κάστανα και τα βράζετε. Τα σουρώνετε και τα ξεφλουδίζετε από την εσωτερική φλούδα και τα περνάτε από μηχανή του πουρέ. Προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ, τη βανίλια και τη σοκολάτα τριμμένη σε ψιλό τρίφτη. Ζυμώνετε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια ζύμη μαλακή. Παίρνετε κομματάκια και τα πλάθετε στρογγυλά. Τα τυλάτε στην αμυγδαλόψιχα, τα βάζετε σε χαρτάκια φοντάν και ψυγείο επί 12 ώρες.

Χοιρινό με κάστανα
Κόβομε το χοιρινό μικρά κομμάτια. Το τσιγαρίζομε με κρεμμυδάκι ξερό και λάδι καλά – καλά. Στο κρεμμύδι αφήνομε απ’ τα εξώφυλλα το τελευταίο. Σβήνομε με κρασί. Βάζομε την ντομάτα και προς τα μέσα του ψησίματος έχομε ψήσει ελαφριά στο φούρνο ή στη χόβολη ένα κιλό κάστανα. Τα ξεφλουδίζομε και τα ρίχνομε στο κρέας και ψήνομε ως συνήθως, κρέας κάστανα και δεμένη σάλτσα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Share
Published by
Αγώνας της Κρήτης

Recent Posts

Διώχνουν τον παπά Δημήτρη Λουπασάκη και από τα Χανιά

«Φεύγει και από τα Χανιά ο παπά Δημήτρης Λουπασάκης. Η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ξαναβγάζει…

5 hours ago

Άννα Διαμαντοπούλου: Ζητώ από τον τόπο του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη ψήφο εμπιστοσυνης – Δεν επιλέγουμε απλά πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά επόμενο κυβερνήτη

Γεμάτο ήταν το καφέ "Κήπος" κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

5 hours ago

“11 χρόνια μετά ο Παύλος ζει!”: Μαζική η κινητοποίηση και στα Χανιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από φασίστες

Μαζικά και στα Χανιά φοιτητές, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και κινημάτων αλλά και απλοί πολίτες τίμησαν…

5 hours ago

Στις πόσες αγαθοεργίες ξεπλένονται τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού;

Της Γεωργίας Χαραλάμπους * Αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση στα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας οι αναρτήσεις…

6 hours ago

Βροχή χρυσάφι για τα ελαιόδεντρα στην Κίσαμο…. έστω κι αν άργησε!

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, γεωπόνος – ερευνητής με…

8 hours ago

Η Οδύσσεια των νεοδιόριστων –πρώην αναπληρωτών μέχρι πριν λίγες μέρες- συνεχίζεται….

Άρθρο του Αποστολή Στεργιόπουλου * Ο αγώνας για ζωή, μισθούς αξιοπρεπείς, δουλειά με δικαιώματα μονόδρομος…

8 hours ago

This website uses cookies.