Σπιτικές Προτάσεις: Πουλερικά, Κυνήγια, Κουνέλια, Κιμάδες, Εντόσθια

Γαλοπούλα γεμιστή:

Μια γαλοπούλα χοντρούλα, τριακόσια γραμμ. κιμά, τρία τέταρτα φλιτζανιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα ρύζι Καρολίνα, μια κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας, λίγη κανέλα, 2 ή 3 γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρι.

Ανοίγουμε τη γαλοπούλα αφαιρούμε εσωτερικά το λίπος και τα εντόσθια. Την καψαλίζομε την πλένομε εσωτερικά και την αφήνομε να στεγνώσει. Ψιλοκόβομε τα εντόσθια και τα βάζουμε με τον κιμά το κρεμμύδι και το μισό βούτυρο να καβουρντιστούν ελαφρά. Ανακατεύομε και ρίχνουμε το κρασί. Λιώνουμε την ντομάτα σε δύο φλιτζάνια νερό και το προσθέτομε. Ρίχνουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και όταν πάρουν μερικές βράσει προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο με πολλά νερά μέσα σε τρυπητό.

Ανακατεύουμε με πιρούνι, σκεπάζομε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι και να πιεί το νερό του. Κατεβάζομε από τη φωτιά και αφήνομε να μισοκρυώσει ο κιμάς με το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και το γεμίζομε με την γέμιση.

Ράβομε και την τοποθετούμε σε ταψί. Την περιλούομε με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο την αλατοπιπερώνομε εξωτερικά. Την βάζομε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο σκεπασμένη με βουτυρωμένη λαδόκολλα επί 3 ώρες. Αν θέλετε προσθέτετε κουκουνάρια, σταφίδες, κάστανα βρασμένα.

Κοτόπουλο σαλάτα με μαγιονέζα:

Δύο κοτόπουλα, 5 αυγά βρασμένα σφιχτά, 1 κρεμμύδι, δύο καρότα, λίγο σέλινο, ένα μαϊντανό, αλάτι, 2 παντζάρια και αρκετή μαγιονέζα. Βράζουμε τα κοτόπουλα. Αφού τα ξαφρίσουμε ρίχνουμε μέσα όλα τα χορταρικά εκτός των παντζάρια. Τα αφήνομε να βράσουν έτσι, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα κοτόπουλα να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους.

Ετοιμάζομε την μαγιονέζα όλα τα υλικά θερμοκρασία δωματίου. Σπάμε στο μπλέντερ ένα με δύο κρόκους αυγού, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κουταλιές αλεύρι , μουστάρδα, 1-2 κουταλιές σκόνη, λίγο λάδι ραφινέ και γυρίζουμε σιγά τον διακόπτη.

Συνεχίζουμε από σιγά αυξάνοντας τη δόση και εναλλάξ λεμόνι, ξύδι, λάδι. Ξύδι περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι περίπου ένα μπουκάλι ραφινέ. Αν δεν δένει προσθέτομε λίγο αλεύρι και 1-2 σταγόνες νερό. Εν τω μεταξύ βράζομε σφιχτά τα αυγά και τα παντζάρια. Ξεκοκαλίζουμε τα κοτόπουλα και τα κόβομε μικρά – μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα αυγά ροδέλες και τα παντζάρια μικρά κομματάκια και τα αλατοπιπερώνομε και τα ραντίζομε με ξυδάκι να ‘ναι νόστιμα. Παίρνομε μια μεγάλη πιατέλα βάζουμε λίγη μαγιονέζα σε όλη την επιφάνεια της. Πάνω στην μαγιονέζα κοτόπουλο. Από πάνω πάλι μαγιονέζα μετά κοτόπουλο μαγιονέζα και συνεχίζομε τελειώνοντας με παχιά στρώση μαγιονέζα. Όταν στρωθούν όλα έτσι στην μέση της πιατέλας δίνοντας σχήμα λόφου τότε βάζουμε στη βάση του λόγου τα κομμένα αυγά γύρω γύρω και κολλάμε τα ψιλοκομμένα παντζάρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λαχανοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο:

500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, 500 γραμμ. κιμά χοιρινό, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ, λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 λάχανο μέτριο.

Κόβομε το ματσάκι από το λάχανο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και ρίχνομε μέσα το λάχανο να ζεματιστεί. Στη συνέχεια κόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα – ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ζυμώνουμε κατόπιν τον κιμά με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, 2-3 κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Τοποθετούμε επάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγομε τον ντολμά. Όταν τελειώσουμε βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα μεγάλο φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και ένα φλιτζάνι λάδι τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στους ντολμάδες για να μη ανοίξουν και τους βράζουμε για μια ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε το πιάτο και τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο.

Χτυπάμε δύο αυγά με λεμόνι και ρίχνουμε το ζουμί των ντολμάδων από λίγο – λίγο χτυπώντας μέχρι να το γυρίσομε στο λεμόνι με το αυγό και μετά το γυρνάμε μέσα στους ντολμάδες.

Κοτόπουλο με ντομάτα διαφορετικό:

50 γραμμ. μπέικον σε φέτα, 50 γραμμ. βούτυρο, ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μπαστουνάκι σέλερυ χοντροκομμένο, 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες σερβιρίσματος, 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.

Κόβουμε το μπέικον σε μικρούς κύβους. Σοτάρουμε σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το μπέικον με το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερυ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτομε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα σοτάρουμε. Αλατοπιπερώνομε. Σβήνομε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί και το ένα τρίτο προσθέτομε τα ντοματάκια χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζομε έως να ψηθεί.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φοιτητικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες – Πώς ψηφίζουν οι φοιτητές – Δεν θα υπάρχει συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ!

Στις 07:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις…

57 mins ago

Ακρίβεια: Για «δικαίωση» μιλά η κυβέρνηση τη στιγμή όπου αυξάνονται από 1η Ιουνίου οι τιμές σε 4.000 προϊόντα

Μάλλον με τρολάρισμα μοιάζει η αντίδραση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία απαντώντας στην επιστολή του…

60 mins ago

Διεθνές Δικαστήριο: Η… λογική ερμηνεία της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, που «βαφτίστηκε» δικαίωμα του Ισραήλ

Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της ηγεσίας της…

1 hour ago

Η “Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Μηχανικών” ευχαριστεί για τη νίκη στις εκλογές του ΤΕΕ – Τα αναλυτικά αποτελέσματα

Με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Μηχανικών" εκφράζει τα ευχαριστήριά της για τους μηχανικούς…

1 hour ago

Ακρίβεια: Ποια Ούρσουλα; – Ως και 65% το καπέλο που πληρώνουν οι Έλληνες έναντι των Ευρωπαίων σε πολλά τρόφιμα

Αφόρητη παραμένει για τους καταναλωτές η ακρίβεια στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναδεικνύεται…

1 hour ago

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Δε θα κυρωθούν τα μνημόνια μέχρι να συμμορφωθούν – Επίθεση σε Κασσελάκη και παραδοχή της ακρίβειας

Να «σοβαρευτεί» όσον αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε από τη Βόρεια Μακεδονία…

1 hour ago

This website uses cookies.