Σπιτικές Προτάσεις: Πουλερικά, Κυνήγια, Κουνέλια, Κιμάδες, Εντόσθια

Κεφτέδες
700 γραμμ. κιμά, 2 φλιτζάνια ψίχα ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο και καλά στυμμένο, 2-3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο , 3 κουταλιές γαλέτα, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι μέσα και δύο αυγά. (Αν θέλετε παραλείπετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και βάζετε  μόνο αρκετή ρίγανη). Βάζετε τον κιμά, τα κρεμμύδια , το αλάτι το πιπέρι  τα μυρωδικά το ψωμί λίγο λάδι τα αυγά και ζυμώνετε πολύ καλά. Βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μετά καίτε αρκετό ελαιόλαδο τους πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια αλευρώνετε και τηγανίζετε.

Μουσακάς
Γίνεται με 1) σκέτες μελιτζάνες 2) με πατάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες 3) μ’ αγκινάρες.
Λοιπόν, τηγανίζομε πατάτες, βουτυρώνομε ένα ταψί και τις στρώνομε, βάζομε από πάνω τυρί ρεγγάτο και γραβιέρα τριμμένα. Από πάνω στρώνομε στρογγυλά τηγανητά κολοκύθια και πάλι τυριά και από  πάνω μελιτζάνες φλάσκες τηγανιτές και πάλι τυριά. Από πάνω κιμά όπως για μακαρόνια αλλά πιο στεγνό λίγο. Τρίβομε μοσχοκάρυδο και βάζομε τυρί και από πάνω μπεσαμέλ.
Μπεσαμέλ: 6 φλιτζάνες γάλα, 9 κουταλιές σούπας αλεύρι, 4 αυγά, μισό βιτάμ , αλάτι, πιπέρι, τυρί τριμμένο , μοσχοκάρυδο.
Βάζομε το γάλα να ζεσταθεί και ρίχνομε το αλεύρι χτυπώντας με το σύρμα των αυγών να μη βωλιάσει το αλεύρι. Έχομε χτυπήσει τα αυγά και τα ρίχνομε αμέσως χτυπώντας συνέχεια. Βάζομε αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο και προς το τέλος τυρί και μισό βιτάμ. Όταν πήξει η κρέμα την ρίχνομε στον μουσακά. Γίνεται η μπεσαμέλ και διαφορετικά καβουρδίζοντας το αλεύρι αλλά δεν μ’ αρέσει γιατί μου θυμίζει καβουρδισμένο ροβυθάλευρο που βάζουν στα κόλλυβα.
2) Μουσακάς με σκέτες μελιτζάνες. Τηγανίζομε τις μελιτζάνες και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία χωρίς κολοκύθια και πατάτες. Απλά οι μελιτζάνα είναι δύο στρώσεις. Δηλαδή ο κιμάς μπαίνει στη μέση.
3) Με αγκινάρες μουσακάς πολύ ωραίος Βράζομε τις αγκινάρες τις κόβομε στρογγυλές χοντρές φέτες τις πασπαλίζομε με τυρί βάζομε ένα μικρό κομματάκι φρέσκο βούτυρο σχεδόν σε κάθε κομμάτι αγκινάρας και κιμά και αγκινάρες και μπεσαμέλ.

Συκωτάκια φρικασέ
Ένα κιλό συκώτι σε κομματάκια μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές βούτυρο, μισό φλιτζάνι κρασί , 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, αλεύρι για τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι.
Αλευρώνομε και τηγανίζομε ελαφρά τα κομμάτια του συκωτιού και τ’ αφήνομε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο ή στο λάδι τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το κρασί, το αλάτι  και το πιπέρι. Βράζουμε τα χορταρικά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνομε κατόπιν τα συκωτάκια να πάρουν όλα μαζί βράση και τ’ αφήνομε να μαλακώσουν. Χτυπάμε δύο αυγά , ρίχνομε χτυπώντας συνέχεια λίγο λίγο το λεμόνι και μετά ρίχνομε στο αυγολέμονο λίγο – λίγο το ζουμί του φαγητού κα περιχύνομε κατόπιν τα συκωτάκια ανακατεύοντας.

Λαγός στιφάδο
Έναν λαγό περίπου 2,5 κιλά, 2 κιλά κρεμμύδια , ένα μεγάλο πιάτο ξυσμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο δάφνη, γαρύφαλλο, 5-6 καρφιά μπαχάρι, 5-6 κόκκοι σπασμένοι λίγο ξερό πορτοκαλόφυλλο, κρασί.
Πλένομε καλά τον λαγό και τον ξεβγάζομε με κρασί μαύρο. Σε σκεύος με καπάκι ανακατεύομε για την μαρινάτα, 1 φλιτζάνα λάδι, λίγο ξύδι, μια φλιτζάνα κρασί μαύρο, 4 φύλλα δάφνη, 5 κόκκοι μπαχάρι, 8 κόκκοι μαύρο πιπέρι, 4 σκελίδες σκόρδο , αλάτι.
Βάζομε μέσ’ την μαρινάτα τον λαγό. Κλείνομε το σκεύος και αφήνομε στο ψυγείο 1-2 μέρες. Την ημέρα του μαγειρέματος καθαρίζομε τα κρεμμύδια. Βάζομε όλα  τα υλικά μαζί και τα κομμάτια του λαγού και τα κρεμμύδια (έχομε βγάλει μόνο το 1ο φύλλο χωρίς να χαραχτούν τα από κάτω) και ψήνομε με κλεισμένο καπάκι μέχρι να μείνει με το λάδι του. Ξέχασα, έχομε βάλει και την ντομάτα ξυσμένη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

2 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

2 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

2 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

2 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

2 hours ago

Τέμπη: «Είναι ξεκάθαρο ότι στο ηχητικό ακούμε τα παιδιά μας, ακούω τον γιο μου» λέει ο Ασλανίδης – Το μήνυμα της Καρυστιανού στον ανακριτή

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…

5 hours ago

This website uses cookies.