Με το σταμναγκάθι σκέτο, άψητο γίνεται αυτή η σαλάτα. Αλάτι, λίγο λάδι, λεμόνι. Πολύ νόστιμη
Με γαλατσίδες, ειδικά βρείτε γαλατσίδες στη θάλασσα κοντά (παλαιότερα υπήρχαν πολλές), και αυτές σκέτες, είναι πολύ ωραία σαλάτα. Αλάτι, λίγο λάδι, λεμόνι.
Με τσόχους, καυκαλήθρες, γαλατσίδες απ’ τα αγριόχορτα και με ψαρές, κρεμμύδια φρέσκα και κουκόφυλλα φρέσκα, όλα αυτά μαζί κάνουν μια φοβερή σαλάτα. Εδώ, αντί για λεμόνι βάζομε ξύδι.
Καλιτσούνια
με αγριόχορτα
και σπανάκι
Ζητάμε απ’ τη λαϊκή ή τον μανάβη μας ή τα έχομε βρει στους αγρούς, αγριόχορτα για καλτσούνια. Είναι αγριομάραθα, λαγουδόχορτα, αγριομαϊντανά, πετροφυλιές, καυκαλήθρες, αγριόπρασα, τσιχλάντερα, κουτσουνάδες. Συμπληρώνεται με σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια και αρκετό δυόσμο. Απ’ τα αγριόχορτα είναι και άλλα που γίνονται καλτσούνια όπως είναι οι ακουρνοπόδοι, τα στριφτούλια, τα αγριοσπάνακα, τα πεντάνευρα, τα λάπαθα (λίγα να βάλετε) και άλλα. Ό,τι βρείτε στην αγορά. Αυτοί που τα πωλούν, ξέρουν να σας τα διαλέξουν. Θα τα πλύνετε, αρκετά νερά και θα τα κόψετε λεπτά.
Θα βράσετε δύο δάχτυλα νερό και θα ζεματίσετε (μια δύο βράσεις να πάρουν) τα αγριόχορτα. Το σπανάκι θα το τρίψετε με το αλάτι και θα τ’ αφήσετε 2-3 ώρες να σουρώσει. Θα τα ανακατέψετε, όλα τα χόρτα μαζί. Τον δυόσμο θα τον προσθέσετε άτριφτο. Θα βάλετε αλάτι στα αγριόχορτα πριν τα προσθέσετε στο σπανάκι που ήδη έχει αλάτι. Ν’ ‘ακούγεται’’ το αλάτι. Πιπέρι αρκετό. Μαύρο και κόκκινο, όχι καυτερό. Αν θέλετε όμως μπορείτε να βάλετε και λίγο καυτερό. Το πιπέρι ν’ ακούγεται και αυτό. πρέπει να είναι πικάντικα για να είναι εξόχως νόστιμα. Θέλουν αρκετό λάδι τα χόρτα. Μια φλυτζάνα. Αυτή θα είναι η γέμιση.
Το φύλλο: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι, ένα σφηνάκι λάδι, ένα σφηνάκι τσικουδιά, νερό όσο χρειαστεί χλιαρό. Ζυμώνομε καλά. Αφήνομε μισή ώρα το ζυμάρι να ξεκουραστεί. Ανοίγομε φύλλο με ξυλίκι, λεπτό. Και με τη μηχανή το ίδιο καλό γίνεται το φύλλο. Στο έξι θα γυρίσετε την μηχανή σας. Ανάλογα την διαβάθμιση. Στο πέντε τα καλτσούνια φούρνου. Μετά το έξι είναι για ξεροτήγανα.
Τις λωρίδες θα τις κόψετε μ’ ένα πιατάκι του τσαγιού. Θα το διπλώσετε στη μέση και στο κάτω μισό θα βάλετε τα χόρτα. Θα το κλείσετε πατώντας το μ’ ένα πειρουνάκι. Θα βάλετε αρκετό ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει. Θα βάλετε καλτσούνια και θα χαμηλώσετε λίγο την θερμοκρασία. Με δύο πειρούνια θα γυρνάτε συνέχεια τα καλτσούνια για να μην αρπάξουν απ’ έξω και το χόρτο να μείνει άψητο. Τα τραβάτε και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας το ένα δίπλα στο άλλο.
Όταν ήμουν μικρή και πηγαίναμε στο Καστέλλι απ’ όπου ήταν η μαμά μου, η γιαγιά μου έκανε τέτοια καλτσούνια, αλλά μεγάλα. Τα ‘κοβε με το ανάβαθο πιάτο του φαγητού. Εγώ τρελαινόμουν απ’ την χαρά μου μόλις τα ‘βλεπα.
Μαμά, φώναζα, οι σκαλτσούνες της γιαγιάς! Έτσι τα ‘λεγα.
Πριν δύο χρόνια περίπου καθώς πηγαίναμε για μπάνιο στη Γραμπούσα είχαμε βρει ένα μαγαζί που έφτιαχνε τέτοια καλτσούνια που τα τιμούσαμε δεόντως. Δυστυχώς το μαγαζί έκλεισε.
Θα συνεχίσομε σε άλλο δημοσίευμα και με άλλες συνταγές με χόρτα.
Μόνο «δύο φύλα» θα αναγνωρίζει η κυβέρνηση Τραμπμ σύμφωνα με σχετικό διάταγμα που πρόκειται να…
Έτοιμη να θέσει σε «κυκλοφορία» το ψηφιακό ευρώ μέσα στο 2025 είναι πλέον η Ευρωπαϊκή…
Του Μιχάλη Ψύλου Ένα αδιαμφισβήτητο πολιτικό μήνυμα έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την ορκωμοσία του: Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι…
Aνησυχία επικρατεί στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στην τοπική κοινωνία του Προφήτη Ηλία, καθώς υπάρχει φόβος αναθέρμανσης βεντέτας μετά τη «βροχή»…
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για ευλογιά αιγοπροβάτων στο Ηράκλειο, καθώς το δείγμα από κοπάδι στην ενδοχώρα…
Συνάντηση με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, τη…
This website uses cookies.