ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σπιτικές προτάσεις: Σιροπιαστά για την εορταστική μας παράδοση

Μπακλαβάς
Ένα ταψί 35χ55 εκατοστά, εξακόσια γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα, κανελογαρύφαλλα, 450 γρ. φύλλο κρούστας, δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μια φλούδα πορτοκάλι, μισό λεμόνι χυμός.
Βουτυρώνομε ένα – ένα τα φύλλα. Στρώνομε 5-6 φύλλα κάτω. Ρίχνομε καρύδια ανακατεμένα με κανελογαρύφαλλα. Κάθε δύο φύλλα απλώνομε ξανά κανελογαρύφαλλα και καρύδια. Έχομε κρατήσει για σκέπασμα επτά φύλλα. Συνεχίζομε έως να τελειώσουν τα φύλλα και σκεπάζομε τον μπακλαβά με τα επτά φύλλα βουτυρωμένα όπως γράψαμε. Γυρίζομε τις άκρες προς τα μέσα. Βουτυρώνομε από πάνω, χαράζομε διαγωνίως μέχρι κάτω. Ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για πενήντα λεπτά.
Βράζομε για 10 λεπτά τη ζάχαρη δύο φλυτζάνες, το νερό δύο φλυτζάνες και μέλι μια φλυτζάνα, την κανέλα, το πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, τα γαρύφαλλα μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρομε το σιρόπι απ’ τη φωτιά. Αφήνομε τον μπακλαβά να κρυώσει και ρίχνομε το καυτό σιρόπι ενώ με το μαχαίρι χαράζομε μέχρι κάτω, πάνω στα σημάδια που χαράξαμε στο ψήσιμο.

Σαμουσάδες
Ένα νεροπότηρο αλουσιά, ένα νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη και αλεύρι όσο σηκώσει.
Ανοίγομε με ξυλίκι φύλλο στρογγυλό. Πασπαλίζομε στην μισή επιφάνεια κουκουνάρια, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδα χοντροκοπανισμένα. Βάζομε το ξυλίκι στην άκρη του φύλλου και τυλίγομε ρολό όχι πολύ σφιχτό για να μπορεί να βγει το ξυλίκι. Το κόβομε λοξά παραλληλόγραμμα, βρέχομε με νερό τις άκριες τις κλείνομε και τηγανίζομε.
Κρύο σιρόπι ζεστοί σαμουσάδες.

Σάμαλι
Δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι γιαούρτι αγελαδινό, ένα κουταλάκι μπέικιν, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη
Σιρόπι: Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, ένα και ένα τέταρτο φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι λεμόνι, λίγη κοπανισμένη μαστίχα.
Ανακατεύομε το σιμιγδάλι με ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν, την σόδα την ανακατεύομε στο γιαούρτι και όλα μαζί. Να αναμειχθούν πολύ καλά. Βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί, 30άρι. Το αφήνομε τρεις ώρες. Μετά το ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το σιροπιάζομε κρύο – ζεστό.

Αυγοκαλάμαρα
Κτυπάς καλά πέντε κρόκους χωριστά και πέντε ασπράδια. Τα ανακατώνεις και χτυπάς λίγο ακόμα. Προσθέτεις δύο δάχτυλα κονιάκ και τέσσερεις στάλες σισαμόλαδο. Έπειτα ρίχνεις το αλεύρι έως ότου να ανοίγεται φύλλο. Θέλουν καλό ζύμωμα για να γίνουν αφράτα. Το κόβεις λωρίδες και μετά κομμάτια και πιάνεις με πηρούνι τις δύο μύτες αντικρυστά και τις ενώνεις. Τηγανίζεις με βούτυρο και σισαμόλαδο.
Τα σιροπιάζεις με σιρόπι που φτιάχνεις με μισό κιλό μέλι, μια φλυτζάνα νερό και τα πασπαλίζετε με καρύδια κοπανισμένα και σισάμι καβουρδισμένο.

Δίπλες, φιογκάκια με μαστίχα
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, τρία αυγά, ένα φλυτζάνι μαστίχα ποτό. Ένα κουταλάκι μπέικιν, δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη, κανέλα.
Ζυμώνετε να γίνει η ζύμη σφιχτή. Κόβετε λωρίδες 3-4 εκατοστά και τις δένετε φιόγκο. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Σιροπιάζετε με μέλι βρασμένο με λίγο νερό (μισό κιλό μέλι μια φλυτζάνα νερό) και πασπαλίζετε με καρύδια.

Κανταΐφι με καρύδια
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψιχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: ενάμιση κιλό ζάχαρη, έξι ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, ένα ξυλάκι κανέλα.
Χτυπάμε τα καρύδια χοντροκομμένα, προσθέτομε δυο κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Τα ζυμώνομε όλα μαζί. Παίρνομε λίγο φύλλο κανταΐφι και το ξένομε. Το ραντίζομε με βούτυρο γάλακτος. Βάζομε λίγη γέμιση, το κλείνομε ρολάκι. Βάζομε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί και μ’ ένα κουταλάκι ρίχνομε πάνω τους το βούτυρο. Ψήνομε στους 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου, προσέχοντας να μην καεί αλλά μην μείνει και άσπρο γιατί θα λασπώσει.
Βράζομε το σιρόπι και κρύο σιρόπι, μόλις βγει το γλυκό ζεστό, σιροπιάζομε. Το αφήνομε μέσα στο ταψί ένα βράδυ να τραβήξει σιρόπι. Πολύ ωραίο κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι. Ή έστω βανίλια.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Φιάσκο» οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: Σε «επίπεδα ρεκόρ» οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη από τη Ρωσία

Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…

2 hours ago

Κώστας Σημίτης: Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε», συγκίνηση στο Α’ Νεκροταφείο – Οι παρουσίες και οι επικήδειοι

Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…

2 hours ago

Η «αφωνία» των πολιτικών νάνων της Ευρώπης μπροστά στον Τραμπ και η υποκριτική αγανάκτηση για τον Μασκ

Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…

2 hours ago

Αθώοι για τον βιασμό Χανιώτισσας στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου κρίθηκαν δύο Πακιστανοί μετά από δύο χρόνια στη φυλακή

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…

2 hours ago

Κι όμως η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ αναλαμβάνοντας μεγαλύτερα βάρη, ηγούμενη της οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας – Ο λογαριασμός στους λαούς

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…

4 hours ago

Κίνημα Δημοκρατίας: Τα 800.000 απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας αντανακλούν τη δεινή οικονομική πραγματικότητα για τα νοικοκυριά

Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…

4 hours ago

This website uses cookies.