Παστουρμάς
Το κρέας ψαχνό και παχύ. Θα αλατιστεί καλά και θα μείνει 4 μέρες αλατισμένο. Μετά θα πλυθεί καλά τρεις φορές και ύστερα θα μείνει 20 λεπτά περίπου να στραγγίσει. Τα τυλιχτεί σε λευκό πανί καπότο αφού τοποθετηθούν τα κομμάτια το ένα πάνω από το άλλο. Θα μπει πάνω του βάρος (όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα) και θα μείνει 10-12 ώρες. Μετά θα κρεμαστεί στον αέρα και τον ήλιο, όπου θα μείνει 8-10 μέρες. Κατόπιν θα γίνει πολτός τσεμένι από πενήντα γρ. κόκκινο πιπέρι, 25 γρ. μαύρο πιπέρι, 10 γρ. κύμινο, 2 σκορδοκεφαλές και λίγο νεράκι και μ’ αυτό θα καλυφθεί το κρέας.

Χοιρομέρι
4 κιλά χοιρινό μπούτι (ξεκοκαλισμένο) αλάτι χονδρό.
Τοποθετείς το κρέας σε άσπρη πετσέτα και το καλύπτεις όλο με αλάτι (και από κάτω). Το βάζεις σε κρύο σημείο και το σκεπάζεις με διπλές πετσέτες. Έπειτα βάζεις από πάνω ένα μεγάλο βάρος 10-15 κιλά. Μετά από δύο μέρες το ανοίγεις και προσθέτεις αλάτι όπου έχει λειώσει και το ξανασκεπάζεις. Σε πέντε μέρες το ξανανοίγεις και προσθέτεις αλάτι αν χρειάζεται. Το αφήνεις στο αλάτι 12-15 μέρες συνολικά. Το πλένεις να φύγει το αλάτι, το σκουπίζεις και το βάζεις στο ψυγείο. Τρώγεται έτσι κομμένο σε φετάκια. Μπορείτε να βράσετε τρία κιλά κρασί γλυκό, 1 κιλό αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι. Όταν κρυώσουν βάζεις το χοιρομέρι σε πυρέξ, ρίχνεις πάνω το κρασί το βάζεις στο ψυγείο και το αφήνεις 10 μέρες. Γίνεται το χοιρομέρι μόνο χειμώνα.

Παστά ψάρια (σαρδέλες – λακέρδα)
Παίρνομε τις σαρδέλες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας τα κεφάλια. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο βάζοντας αλάτι σε κάθε στρώση. Όταν γεμίσει το δοχείο το σκεπάζομε και τοποθετούμε πάνω κάποιο βάρος και κάθε μέρες τις στραγγίζομε για να φύγει το υγρό που βγάζουν. Μετά από λίγες ημέρες είναι έτοιμες. Το ίδιο γίνεται και η λακέρδα που είναι κομμένη σε λεπτές φέτες

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Δεν Έχω Οξυγόνο»: Κινητοποίηση και στα Χανιά για τα Τέμπη μετά τις νέες αποκαλύψεις

Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…

10 mins ago

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…

1 hour ago

Τέμπη: Επί έξι μήνες δεν δίνουν τους φακέλους για τους ιατροδικαστές στην Μαρία Καρυστιανού

Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…

1 hour ago

Για την επέτειο της πυρπόλησης το 1897 των Χανίων – Δύο μαθήματα από τον βίο και την πολιτεία ενός μαθηματικού

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας  διδάσκει…

1 hour ago

Η πρωτοβουλια του Κισσαμίτη βενζινοπώλη γίνεται τροπολογία στη Βουλή – Καύσιμα πλέον στα μηχανάκια μόνο με κράνος!

Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…

2 hours ago

«Σπανακόπιτα και Φλουρί» για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…

3 hours ago

This website uses cookies.