Χταπόδι στιφάδο
Δύο κιλά χταπόδι, ένα κιλό κρεμμύδια ξερά μικρά απ’ τ’ άσπρα (αν δεν βρείτε κάνουν και τ’ άλλα), ένα ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο, 8-10 σκελίδες σκόρδο, τέσσερα φύλλα δάφνης, 15 κόκκοι μπαχάρι, πιπέρι μαύρο τριμμένο, λάδι.
Βράζομε το χταπόδι σκέτο ως συνήθως. Σε αρκετό λάδι τηγανίζομε τα κρεμμύδια έως να ροδίσουν. Πετάμε το λάδι. Ρίχνομε στο τσικάλι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα καθώς και καινούργιο λάδι. Κόβομε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια, ρίχνομε και το ζωμό και βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Αν ο ζωμός είναι πολύς (αρκετά χταπόδια βγάζουν πολλά υγρά) κρατάμε αρκετό και τον έχομε δίπλα. Μπορεί να χρειαστεί. Όταν ‘’μελώσει’’ το φαγητό ρίχνομε το κρασί, προς το τέλος για να μη σφίξει το χταπόδι. Σερβίρομε με τηγανητές πατάτες.
Χταπόδι με άγρια χόρτα
2-3 κιλά χταπόδι χοντρό, 2-3 κιλά χόρτα άγρια (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, μαϊντανά κ.τ.λ.), 4 λεμόνια, λάδι, πιπέρι τριμμένο, 4 κρεμμύδια.
Βράζομε το χταπόδι ολόκληρο σε σιγανή φωτιά σκέτο. Όταν μαλακώσει το κατεβάζομε. Έχομε βράσει ελαφρά και σουρώσει τα άγρια χόρτα. Τρίβομε και σοτάρομε τα κρεμμύδια στο λάδι. Ρίχνομε το ζωμό του χταποδιού και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αφού βράσουν λίγο με το κρεμμύδι ρίχνομε τα χόρτα, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Μόλις πιούν τα υγρά κατεβάζομε απ’ την φωτιά. Μπορούμε να βάλομε και ντομάτα με λίγο πελτέ να γίνουν κόκκινα.
Χταπόδι με πατάτες
Ένα κιλό χταπόδι, ένα κιλό πατάτες, 4 ντομάτες ώριμες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, 4-5 σκελίδες σκόρδο, λάδι, πιπέρι, μπαχάρι ολόκληρη, 2 φύλλα δάφνης.
Βράζομε το χταπόδι ως συνήθως. Κατόπιν το κόβομε σε μέτρια τεμάχια. Σοτάρομε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνομε την ντομάτα, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και το χταπόδι με το ζωμό του σε φαρδύ τσικάλι. Ρίχνομε και λίγο νερό για τις πατάτες. Κόβομε τις πατάτες στη μέση και ξανά στη μέση, αλατίζομε και τις ρίχνομε μέσα. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες και η σάλτσα δεν έχει νερό, κατεβάζομε.
Χταπόδι φούρνου
Ένα μεγάλο χταπόδι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ξύδι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, ρίγανη, πιπέρι.
Καθαρίζομε το χταπόδι και το βάζομε σε βαθιά λεκάνη. Το περιχύνομε με το ξύδι και το αφήνομε για μια ώρα προτού το μαγειρέψουμε. Παίρνομε μια λαδόκολλα και βάζομε στο κέντρο το χταπόδι. Προσθέτομε το σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνομε με το λάδι. Κλείνομε το χαρτί και βάζομε στο φούρνο. Το ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.