ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σπιτικές προτάσεις: Χταποδάκια συνέχεια και όπως μας αρέσει

Χταπόδι στιφάδο
Δύο κιλά χταπόδι, ένα κιλό κρεμμύδια ξερά μικρά απ’ τ’ άσπρα (αν δεν βρείτε κάνουν και τ’ άλλα), ένα ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο, 8-10 σκελίδες σκόρδο, τέσσερα φύλλα δάφνης, 15 κόκκοι μπαχάρι, πιπέρι μαύρο τριμμένο, λάδι.
Βράζομε το χταπόδι σκέτο ως συνήθως. Σε αρκετό λάδι τηγανίζομε τα κρεμμύδια έως να ροδίσουν. Πετάμε το λάδι. Ρίχνομε στο τσικάλι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα καθώς και καινούργιο λάδι. Κόβομε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια, ρίχνομε και το ζωμό και βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Αν ο ζωμός είναι πολύς (αρκετά χταπόδια βγάζουν πολλά υγρά) κρατάμε αρκετό και τον έχομε δίπλα. Μπορεί να χρειαστεί. Όταν ‘’μελώσει’’ το φαγητό ρίχνομε το κρασί, προς το τέλος για να μη σφίξει το χταπόδι. Σερβίρομε με τηγανητές πατάτες.

Χταπόδι με άγρια χόρτα
2-3 κιλά χταπόδι χοντρό, 2-3 κιλά χόρτα άγρια (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, μαϊντανά κ.τ.λ.), 4 λεμόνια, λάδι, πιπέρι τριμμένο, 4 κρεμμύδια.
Βράζομε το χταπόδι ολόκληρο σε σιγανή φωτιά σκέτο. Όταν μαλακώσει το κατεβάζομε. Έχομε βράσει ελαφρά και σουρώσει τα άγρια χόρτα. Τρίβομε και σοτάρομε τα κρεμμύδια στο λάδι. Ρίχνομε το ζωμό του χταποδιού και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αφού βράσουν λίγο με το κρεμμύδι ρίχνομε τα χόρτα, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Μόλις πιούν τα υγρά κατεβάζομε απ’ την φωτιά. Μπορούμε να βάλομε και ντομάτα με λίγο πελτέ να γίνουν κόκκινα.

Χταπόδι με πατάτες
Ένα κιλό χταπόδι, ένα κιλό πατάτες, 4 ντομάτες ώριμες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, 4-5 σκελίδες σκόρδο, λάδι, πιπέρι, μπαχάρι ολόκληρη, 2 φύλλα δάφνης.
Βράζομε το χταπόδι ως συνήθως. Κατόπιν το κόβομε σε μέτρια τεμάχια. Σοτάρομε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνομε την ντομάτα, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και το χταπόδι με το ζωμό του σε φαρδύ τσικάλι. Ρίχνομε και λίγο νερό για τις πατάτες. Κόβομε τις πατάτες στη μέση και ξανά στη μέση, αλατίζομε και τις ρίχνομε μέσα. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες και η σάλτσα δεν έχει νερό, κατεβάζομε.

Χταπόδι φούρνου
Ένα μεγάλο χταπόδι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ξύδι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, ρίγανη, πιπέρι.
Καθαρίζομε το χταπόδι και το βάζομε σε βαθιά λεκάνη. Το περιχύνομε με το ξύδι και το αφήνομε για μια ώρα προτού το μαγειρέψουμε. Παίρνομε μια λαδόκολλα και βάζομε στο κέντρο το χταπόδι. Προσθέτομε το σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνομε με το λάδι. Κλείνομε το χαρτί και βάζομε στο φούρνο. Το ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Share
Published by
Αγώνας της Κρήτης

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

6 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

6 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

8 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

8 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

8 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

8 hours ago

This website uses cookies.