Φακές:
Βάζομε 1 φλιτζάνα λάδι στο τσικάλι. Προηγουμένως έχομε ξεβράσει τις φακές.
Τις βάζομε στο τσικάλι μαζί με σκόρδο και κρεμμύδι αλάτι και πιπέρι να τσιγαριστούν. Ψιλοκόβουμε ώριμη ντομάτα και διαλύομε σε νερό λίγο πελτέ ντομάτας. Τα ρίχνω μες στις φακές. Ψήνομε. Πρέπει να είναι λίγο αραιές οι φακές. Προσθέτομε στα μισά του ψησίματος 2 φύλλα δάφνη και ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο.
Φασόλες ξερές:
Βάζομε αρκετό νερό στο τσικάλι. Ρίχνομε τις φασόλες με 3-4 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα. Μετά από μερικές βράσεις, κόβομε χονδρές ροδέλες το καρότο και κόβομε και σέλινο ένα μεγάλο μάτσο. Τελευταία βάζομε σχεδόν ένα νεροπότηρο λάδι και ντομάτα με πελτέ και αλάτι. Φύλλο δάφνης και πορτοκαλόφυλλο ξερό.
Ψήνομε έως να χυλώσουν οι φασόλες.
Ρεβίθια σε νεράντζι:
Μουσκεύομε τα ρεβίθια αποβραδίς. Την επομένη τα σουρώνουμε τα τρίβομε με δύο κουταλιές σόδα και τ’ αφήνομε 1 ώρα. Τα ξεπλένομε καλά και τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό. Προσθέτομε κρεμμύδι λάδι και μόλις βράσουν διαλύομε 3 κουταλιές αλεύρι σε μισή φλιτζάνα ή και παραπάνω αν μας αρέσει χυμό από νεράντζι και το ρίχνομε μέσα στα ροβίθια.
Προσθέτομε αλάτι μόλις χυλώσουν είναι έτοιμα.
Ρεβίθια με το ρύζι:
Αποβραδίς στο νερό. Τσιγαρίζομε με λάδι κρεμμύδι ντομάτα μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα κοιτάμε το ζουμί και αν είναι λίγο προσθέτομε νερό όσο χρειάζεται για ριζότο. Τ’ αφήνομε να πάρει βράσει και ρίχνομε 1 φλιτζάνα ρύζι Καρολίνα. Αλάτι – πιπέρι. Να γίνει όχι σούπα, αλλά ριζότο.
Πολύ νόστιμο.
Φασόλια γίγαντες πλακί:
Μουσκεύομε τους γίγαντες αποβραδίς. Τους βάζομε την επομένη σε κρύο νερό και τους βράζομε. Τους σουρώνομε. Βάζομε σε κατσαρόλα μισή φλιτζάνα λάδι και σοτάρομε 3 κρεμμύδια και καμιά 10αριά σκελίδες σκόρδο.
Προσθέτομε 3 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδια ψιλοκομμένες 2 καρότα, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, μισή κουταλιά ζάχαρη. Αφήνομε να βράσουν λίγο. Προς το τέλος ρίχνομε ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στρώνομε σε ταψί τους γίγαντες ρίχνομε από πάνω την σάλτσα και 1 φλιτζάνα λάδι και ψήσιμο στο φούρνο περίπου 45 λεπτά στους 180ο βαθμούς.
Φάβα:
Μισό κιλό φάβα, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο , 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 λεμόνι , ρίγανη ή μαϊντανό, αλάτι.
Πλένομε την φάβα. Αδειάζομε σε κατσαρόλα και ρίχνομε νερό να σκεπάζει δύο δάχτυλα την φάβα. Προσθέτομε το κρεμμύδι και το λάδι. Τ’ αφήνομε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί επί πλέον νερό βάζομε από λίγο. Όταν χυλώσει ανακατεύομε πιο συχνά. Την λιώνομε με πιρούνι. Την σερβίρομε με λάδι από πάνω, λεμόνι κρεμμύδι και ή ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και για τους δύο θόλους (iron dome), ενημέρωσε…
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
This website uses cookies.