Σπιτικές Προτάσεις

Σύκα μαρμελάδα

Παίρνουμε σύκα ώριμα με καθαρά φλούδια χωρίς μαυριλάδια. Τα πλένομε καλά – καλά τα κόβουμε κομματάκια με τα φλούδια μαζί, βάζομε τρία μέρη σύκα ένα μέρος ζάχαρη και λίγο νερό όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα φλούδια. Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυρίσει και να βγάλει το «γυαλί» της.

2ος τρόπος: Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και βάζουμε τρία μέρη σύκα ένα ζάχαρη και καθόλου νερό.

Είναι πολύ ωραία μαρμελάδα.

Μουσταλευριά

Πολύ ωραία!

Παίρνουμε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνουμε μέσα στάχτη καθαρή χωρίς καρβουνάκια.

Περίπου 17 κιλά μούστος, ένα κιλό στάχτη. Τον αφήνουμε με την στάχτη πέντε – έξι ώρες. Τον βάζουμε στη φωτιά και ξαφρίζουμε μόνο μια φορά. Τον ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα. Τον βράζουμε μέχρι να γλυκάνει. Δοκιμάζουμε να είναι γλυκός χωρίς να μας λιγομαριάζει.  Τον σουρώνουμε  σε τρυπητό με τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξανασουρώνουμε σε τρυπητό με βαμβάκι.

Μετράμε πέντε μέρη μούστο, ένα μέρος αλεύρι. Μέσα στο τσικάλι με τον μετρημένο μούστο βάζουμε το τρυπητό και μέσα στο τρυπητό το μετρημένο αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε το αλεύρι. Ο μούστος πρέπει να είναι εντελώς κρύος για να διαλυθεί το αλεύρι χωρίς να σβωλιάσει. Όταν διαλυθεί ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι απ’ το τρυπητό μέσα στον μούστο. Τον ψήνουμε μέχρι να δέσει. Δύο τρεις βράσεις πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γεμάτη κανέλλα, μια κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι του τσαγιού πιπέρι, ένα κουταλάκι του τσαγιού κύμινο φρεσκοτριμμένο, μια κουταλιά κοφτή της σούπας μαστίχα Χίου. Μια βράση πριν το τέλος ρίχνουμε μέσα ένα κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στην μέση και καβουρντισμένα και μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα. Πασπαλίζουμε τις πιατέλες και τα πιάτα στον πάτο με ελάχιστο πιπέρι, κανέλα και σουσάμι. Ρίχνουμε την μουσταλευριά πασπαλίζουμε με κανέλλα και σουσάμι.

Μουσταλευριά 2

Μούστος, αλεύρι, καρύδια, κανέλλα. Βάζουμε τον μούστο να βράσει. Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε χώμα άσπρο τυλιγμένο σε βαμβακερό άσπρο πανί. Ξαφρίζουμε τον μούστο περίπου για δέκα λεπτά. Μετά τον περνάμε από τουλπάνι. Στη συνέχεια τον βράζουμε να γλυκάνει αρκετά αλλά όχι  να γίνει σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Για τέσσερα φλιτζάνια μούστο ένα φλιτζάνι αλεύρι. Τη σερβίρουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Κρέας με σταμναγκάθι αυγολέμονο

Βράζουμε το σταμναγκάθι το τραβάμε. Βάζουμε στο τσικάλι το κρέας με 1,5 φλιτζάνι τσαγιού λάδι και το τσιγαρίζουμε με ένα κρεμμυδάκι. Το ψήνουμε σχεδόν προσθέτοντας όταν χρειάζεται νερό. Ρίχνουμε το σταμναγκάθι να ψηθούν και κρέας και χόρτα. Και τραβάμε ένα φλιτζάνι ζωμό για να κάνουμε το αυγολέμονο ως συνήθως, αλλά και χωριστά με το οποίο περιχύνουμε το φαγητό μετά που θα το βάλομε στην πιατέλα για να το σερβίρουμε. Αυτό το αυγολέμονο γίνεται: Χυμός από δύο λεμόνια, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού γάλα, ένα φλιτζάνι ζωμό, δύο κρόκοι αυγών, δύο κουταλάκια κόρν φλάου, δύο κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό, τα αλάτι, το γάλα και το ζωμό, το αλάτι , το πιπέρι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα’ αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβράζομε το αυγολέμονο λίγο και τέλος προσθέτουμε το κόρν φλάου διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα περιχυμένο με το αυγολέμονο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Στη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως αποκαλύπτει το στρατηγικό σχέδιο…

4 hours ago

Κάτοικοι Λενταριανών κινητοποιούνται ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κάτοικοι των Λενταριανών έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα με στόχο την απομάκρυνση των κεραιών κινητής…

4 hours ago

Τον πρόδωσε η καρδιά του μέσα στο σπίτι του

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 53χρονος χθες Κυριακή, στο σπίτι του, στο Ηράκλειο. Ο…

4 hours ago

Εξαφάνιση 42χρονου: η εν διαστάσει σύζυγος η τελευταία επαφή του

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια ενός 42χρονου στο Ηράκλειο, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τα…

4 hours ago

Εκδήλωση με θέμα «Υπερτουρισμός: ευκαιρία ή απειλή για τον τουρισμό;»

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: "Η Νέα Αριστερά Χανίων, θέλοντας να συμβάλει στη δημιουργία ενός πραγματικού…

4 hours ago

Gen Z, η ευαίσθητη και αγχωμένη γενιά

Η Αναστασία Βενετή μας αναλύει τα ευρήματα από την έρευνα του Eteron που αφορά τον…

4 hours ago

This website uses cookies.